Ai mâinile și picioare reci? Iată ce poți face pentu a remedia această problemă. De ce boli ai putea suferi

Mâinile și picioarele reci pot fi o problemă neplăcută cauzată nu numai de temperaturile scăzute, dar și de anumite afecțiuni. Există câteva soluții la care poți apela dacă te confrunți cu acest simptom.

25 ian. 2022, 14:51
Ai mâinile și picioare reci? Iată ce poți face pentu a remedia această problemă. De ce boli ai putea suferi

Corpurile noastre sunt concepute pentru a ne regla temperatura. Când este frig afară, corpul tău se asigură că sângele curge către inima ta și către organele vitale pentru a-ți menține organismul cala. Acest lucru poate modifica cantitatea de flux de sânge către mâini și picioare, făcându-le să se simtă reci. Asta este normal. Vasele de sânge din mâini și picioare se strâng (spasm) când este frig, pentru a preveni pierderea de căldură din miez.

Unii oameni tind să aibă picioarele și mâinile mai reci în mod natural, fără o boală de bază. Este o condiție destul de comună Sursă de încredere. Când mâinile și picioarele tale tind să se răcească în mod natural, este posibil să fie nevoie să iei măsuri de precauție suplimentare pe vreme rece pentru a le proteja.

Dar dacă picioarele și mâinile tale reci sunt deranjante în mod constant sau dacă observi simptome suplimentare, cum ar fi modificări de culoare la degete, există mai multe lucruri pe care le poți face.

Iată ce trebuie să știți despre picioarele și mâinile reci și ce puteți face în acest sens.

Mulți factori vă pot răci mâinile și picioarele. Corpul tău are o linie de bază și răspunsul său natural la temperaturile scăzute.

Cele mai frecvente afecțiuni legate de sănătate care pot provoca răceală la nivelul membrelor tale sunt legate de circulația proastă a sângelui sau de afectarea nervilor la mâini sau picioare.

Iată câteva dintre posibilități:

Anemie
Anemia este o afecțiune în care aveți mai puține globule roșii sănătoase și funcționale corect decât în ​​mod normal. De obicei, este cauzată de o deficiență de fier.

Când aveți o deficiență de fier, este posibil ca celulele roșii din sânge să nu aibă suficientă hemoglobină (proteine ​​bogate în fier) ​​pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului. Rezultatul poate fi degetele de la mâini și de la picioare reci.

Ce poti sa faci
Consumul mai multor alimente bogate în fier (cum ar fi legumele cu frunze verzi) și administrarea de suplimente de fier vă pot ajuta să vă ameliorați mâinile și picioarele reci.

Boala arterială
Când arterele sunt îngustate sau disfuncționale, acesta reduce fluxul de sânge către picioare și picioare. Există mai multe tipuri de boli arteriale.

Boala arterială periferică (PAD) afectează aproximativ o treime dintre persoanele de peste 50 de ani care au diabet zaharat. PAD provoacă de obicei leziuni ale peretelui arterial la extremitățile inferioare atunci când acumularea de placă pe pereții vaselor de sânge le determină să se îngusteze.

Hipertensiunea pulmonară primară, care dăunează arterelor plămânilor, implică adesea boala Raynaud.

Simptomele, pe lângă picioarele reci, includ:

  • durere la picioare când faci exerciții fizice
  • amorțeală sau ace în picioare sau picioare
  • răni pe picioare și picioare care se vindecă încet

Simptomele primare ale hipertensiunii pulmonare includ:

  • respiratie dificila
  • oboseală
  • ameţeală

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, pe lângă mâini și picioare reci, consultați-vă medicul. Tratarea precoce a bolii arteriale poate duce la un rezultat mai bun.

Diabet
Circulația sanguină slabă. Circulația slabă a sângelui este un simptom al diabetului zaharat, în special la nivelul extremităților, care vă poate răci mâinile și picioarele.

Boala de inima. Diabetul crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și îngustarea arterelor (din cauza aterosclerozei), ambele putând contribui la răcirea mâinilor și a picioarelor.
Leziuni ale nervilor. Leziunile nervoase (neuropatia periferică), în special la nivelul picioarelor, sunt o complicație a diabetului. Este cauzată de un nivel ridicat al zahărului din sânge pe o perioadă lungă de timp. Unul dintre primele simptome este senzația de „înțepături” în picioare sau mâini.

Este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge constant și cât mai aproape de normal. De asemenea, dacă aveți leziuni ale nervilor, verificați-vă cu atenție picioarele pentru răni pe care este posibil să nu le simțiți, dar care s-ar putea infecta.

Anemie
Anemia este o afecțiune în care aveți mai puține globule roșii sănătoase și funcționale corect decât în ​​mod normal. De obicei, este cauzată de o deficiență de fier.

Când aveți o deficiență de fier, este posibil ca celulele roșii din sânge să nu aibă suficientă hemoglobină (proteine ​​bogate în fier) ​​pentru a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului. Rezultatul poate fi degetele de la mâini și de la picioare reci.

Ce poti să faci pentru a remedia simptomul mâinilor și picioarelor reci

  • Mănâncă mai puține grăsimi saturate și zahăr.
  • Și creșteți aportul de acizi grași omega-3, găsiți în alimente precum peștele, uleiul de măsline, avocado, nuci și semințele de in, care promovează circulația sănătoasă.
  • Renunță la fumat. Nicotina este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor circulatorii.
  • Bea mai multă apă. Sângele tău nu poate curge corect dacă nu îți hidratezi suficient corpul.
  • Fă niște exerciții. Făcând cel puțin 30 de minute de exerciții în fiecare zi, sângele curge și îl menține să curgă.
  • Fa un masaj. Masajul regulat stimulează sistemul circulator pentru a face sângele să curgă și îl împiedică să se „blocheze” și să devină lipsit de oxigen în mușchii strânși și înnodați.
  • Fă un duș fierbinte. Stimularea pielii cu apă fierbinte poate crește, de asemenea, fluxul de sânge mai aproape de suprafață.
  • Bea niște vin. Orice băutură alcoolică – doar una pe zi, totuși, pentru a preveni efectele secundare negative – vă va dilata vasele de sânge, inclusiv pe cele mai mici din mâini și picioare, permițând sângelui să curgă mai liber. Vinul roșu are avantajul suplimentar de a conține și antioxidanți care promovează sănătatea.
  • Încercați un supliment de ginkgo biloba. Ca și vinul, ginkgo deschide vasele de sânge, permițând sângelui să curgă în zone mai înguste.
  • Mănâncă ceva picant. Unele alimente, inclusiv ardeiul cayenne, ghimbirul, usturoiul și ceapa, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți circulația și de a relaxa mușchii.