Ai primit facturi greşite în noiembrie şi decembrie? Cum poţi recupera banii plătiţi în plus

Ministrul Energiei a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi introdusă o ordonanţă ce prevede refacerea facturilor emise greşit, dar şi neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării.

18 ian. 2022, 19:09
Ai primit facturi greşite în noiembrie şi decembrie? Cum poţi recupera banii plătiţi în plus

De asemenea, Virgil Popescu a precizat care este modul prin care românii își vor putea recupera banii plătiți în plus dacă au primit facturi greşite în lunile noiembrie şi decembrie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, încă de luni seară, că toate facturile emise greşit vor fi refăcute, fără ca oamenii să plătească penalităţi sau să fie debranşaţi.

„Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a afirmat Virgil Popescu,, marţi, la sediul PNL, potrivit Digi24.

Citeşte şi: Virgil Popescu, prima reacţie despre demisie. Guvernul încearcă să modifice retroactiv facturile la energie și gaze naturale

ANPC: Sunt peste un milion de facturi greşite

Ministrul Energiei a precizat că vor fi refăcute toate facturile întocmite greşit.

„Pentru absolut toate facturile întocmite eronat, fie că sunt în noiembrie, decembrie”, a explicat Virgil Popescu.

De altfel, ministrul Energiei a menţionat că, din datele ANPC, ar fi un milion – un milion şi jumătate de facturi greşite.

Cum vor fi recuperaţi banii plătiţi în plus pe facturile greşite

Virgil Popescu a mai spus că recuperarea sumelor plătite în plus se va face în termen de cinci zile prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

„În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a afirmat ministrul Energiei, conform sursei citate.

El susţine că facturile vor scădea cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi decise luni în şedinţa coaliţiei.

„Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale. Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (…) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW – 0,125 lei kWh”, a mai explicat Popescu.

Aceste măsuri se aplică începând cu data de 1 februarie.

„Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (…) Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie”, a afirmat ministrul.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă le „ordonă” furnizorilor din energie să rezolve urgent problema facturilor umflate


loading...
Partenerii noștri