Ai probleme cu vezica biliară? Regim pentru „bilă leneşă”

Consumul de cafea și băuturi cu cofeină pare să reducă riscul de creștere a pietrelor la vezică. De asemenea, alcoolul consumat în cantități moderate poate ajuta organismul să nu facă pietre la vezica biliară.

21 iun. 2015, 12:35
Ai probleme cu vezica biliară? Regim pentru „bilă leneşă”

Dieta pentru fiere: ce ai voie să mănânci

Majoritatea oamenilor nici nu se gândeasc vreodată la sănătatea vezicii lor biliare. Organul în formă de pară are, însă, o treabă foarte importantă, aceea de a produce și depozita bila – un fluid care ajută organismul să digere grăsimile. Spre deosebire de inimă, ficat sau rinichi, vezica biliară nu este indispensabilă și nu este necesară pentru ca organismul să continue să funcționeze. Atunci când vezica biliară nu funcționează normal, dintr-un motiv sau altul, mulți oameni nici nu știu că au o problemă sau că au dezvoltat pietre la vezică, scrie unica.ro.

Pe de altă parte, unii oameni care au pietre la vezică dezvoltă tot felul de simptome neplăcute, dintre care durere abdominală, balonări, greață și vărsături frecvente. Dacă pietrele la vezică devin cu adevărat o problemă, vezica biliară se poate scoate printr-o intervenție chirurgicală relativ comună.

Deși dieta nu este neapărat responsabilă pentru pietrele la vezică și ajută neapărat, dacă acestea au crescut prea mari, câteva schimbări în alimentație pot amâna sau elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale de extirpare a acestui organ.

Astfel, o dietă pentru fiere poate ajuta în crizele de bilă și poate ameliora simptomele de greață, vărsături sau „gură amară” care apar atunci când bila nu se elimină corect în sistemul digestiv.

Fructe și legume proaspete (unele femei care suferă de bilă leneșă vor observa că ceapa sau usturoiul le provoacă o criză, în timp ce altele vor observa ameliorări datorită consumului de ardei iute, de exemplu)

– Cereale integrale (grâu dur sau grâu integral, pâine integrală, orez brun, cereale fără adaos de zahăr și coloranți sau arome)

-Carne macră, fără grăsime, în special carne de pasăre și pește

– Lactate fără grăsimi

Oamenii de știință au observat că există o legătură între anumite alimente și evoluția pietrelor la vezică sau a dischineziei biliare.

Consumul de cafea și băuturi cu cofeină pare să reducă riscul de creștere a pietrelor la vezică. De asemenea, alcoolul consumat în cantități moderate poate ajuta organismul să nu facă pietre la vezica biliară.

Într-un alt studiu, femeile care au consumat o porție de alune zilnic, au avut cu 20% mai puține șanse să ajungă la operația de extirpare a vezicii biliare.

Alte alimente, cum ar fi andivele, pelinul, ardeiul iute, anghinarea sau păpădia (salate sau ceai) stimulează producția de bilă și ajută oamenii cu bila leneșă să digere mai ușor alimentele grase.

Regim pentru bila leneșă: Ce nu ai voie să mănânci
Nu doar grăsimile fac rău oamenilor cu bila leneșă, ci și alimentele procesate, pline de toxine, sau care conțin amestecuri de substanțe care provoacă pietre la vezică sau o funcționare îngreunată a bilei prin canalele digestive.

Evitați mâncărurile grase, lactatele fermentate cu conținut mare de grăsime (cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt), carnea de porc, sarmalele, carnea de miel, sucuri carbogazoase, alimente procesate cu coloranți și arome artificiale, îndulcitori, fructe și legume la conservă sau congelate, orice produs din făină albă (pâine, patiserie, prăjituri, paste, etc), prăjeli, lactate integrale, snacksuri, etc.

De asemenea, orice dietă care presupune un consum sub 1000 de calorii pe zi provoacă formarea de pietre la vezica biliară.

Regim pentru fiere: Ceaiuri care ajută bila leneșă
Ceaiul de sunătoare și gălbenele este cel mai des recomandat pentru dischinezie biliară, crize biliare și bilă leneșă.

Ceaiurile de rostopască, albăstrele, turița mare, păpădie, flori de salcâm, cicoare, anghinare sau pelin sunt de asemenea recomandate în caz de probleme cu bila sau pietre la vezica biliară.

O dietă pentru fiere presupune ceaiuri de sunătoare, un consum scăzut de grăsimi și un stil de viață cât mai echilibrat, pentru a proteja ficatul și bila de oboseală și stres.