Ai putea fi amendat cu până la 50.000 lei dacă nu distrugi o buruiană din curtea ta! Despre ce plantă este vorba

Ai putea primi o amendă usturătoare dacă nu distrugi o plantă pe care o ai în curte și este foarte des întâlnită, mai ales pe câmpuri.

29 mai 2017, 12:37
Ai putea fi amendat cu până la 50.000 lei dacă nu distrugi o buruiană din curtea ta! Despre ce plantă este vorba

Se pare că mai mulți parlamentari au depus la Senat, un proiect de lege privind combaterea ambroziei. Această acțiune vrea să oprească împrăștierea ambroziei, iar oamenii sunt cei care pot ajuta la acest lucru. Amenda poate ajunge până la 10.000 de lei pentru cetățeni și la 50.000 de lei pentru firme.

Proiectul prevede o obligativitate pentru proprietarii de terenuri de a efectua, cel puţin o dată pe an, „lucrări de întreţinere prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice” pentru distrugerea buruienii. În caz contrar, sancţiunile vor fi de la 1.500 lei la 10.000 lei în cazul persoanelor fizice şi de la 10.000 lei la 50.000 lei în ceea ce priveşte persoanele juridice. Experţii Comisiei Europene au declarat ambrozia „specie periculoasă pentru sănătate”.

„În perioada înfloririi plantei (iulie – septembrie) conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% dintre cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptoma­tologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor aeriene superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% dintre cazuri)”, se arată în proiectul de lege. Iniţiatorii spun că această simptomatologie determină scăderea capacităţii de muncă şi absenteism, în contextul în care persoanele bolnave au nevoie de concediu medical. Ei au subliniat că tratamentul, care durează între 3 şi 5 ani, costă în medie 4.400 lei/an şi nu este decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate.

Citeşte şi Mai mulţi oameni au ajuns de la petrecere direct la spital cu toxiinfecţie alimentară

Ambrozia este o plantă periculoasă care poate provoca astm, eczeme sau dermatite. Această plantă este periculoasă mai ales la începutul lunii august și sfârșitul lunii septembrie.