Airbus şi Easyjet şi-au testat avioanele cu o tonă de cenuşă vulcanică. Află rezultatele VIDEO

Fabricantul aeronautic european Airbus şi compania britanică Easyjet au trecut miercuri cu succes un test prin care şi-au pus la încercare avioanele cu o tonă de cenuşă vulcanică, similară celei care a acoperit cerul european după erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajökull din 2010.

13 nov. 2013, 15:16
Airbus şi Easyjet şi-au testat avioanele cu o tonă de cenuşă vulcanică. Află rezultatele VIDEO

Testul a fost conceput pentru a verifica dacă sistemul de senzori AVOID, dezvoltat de Nicarnica Aviation, poate detecta de la distanţă cenuşa vulcanică suspendată în atmosferă, a semnalat Airbus într-un comunicat, citat de Agerpres.

Un prim aparat, un cargou militar A400M, a vărsat în atmosfera Golfului Vizcaya o tonă de cenuşă vulcanică islandeză de la vulcanul Eyjafjallajökull. Cenuşa a format un nor cu diametrul de 2,8 kilometri, vizibil la început cu ochiul liber.

Un avion comercial, un A340-300 echipat cu senzori AVOID, a reuşit să detecteze de la o distanţă de 60 de kilometri cenuşa, a cărei consistenţă este similară celei a prafului de talc, a menţionat Airbus.

Cel de-al treilea aparat, un mic Diamond DA42 al Universităţii de ştiinţe aplicate din Düsseldorf (Germania), a avut sarcina de a lua mai multe mostre în scopul verificării datelor culese de avionul comercial utilizat în cadrul testului.

Acum, „găsirea unei soluţii este mai importantă ca oricând pentru a ne asigura că nu se vor repeta scenele din primăvara lui 2010, când a trebuit să fie suspendate toate cursele aeriene din Europa timp de mai multe zile”, a declarat Ian Davies, director în cadrul Easyjet.

„Exploziile vulcanice din Islanda au loc, în medie, din cinci în cinci ani. Când vântul suflă dinspre nord-vest, cenuşa este transportată spre Europa, cum s-a întâmplat în cazul erupţiei vulcanului Eyjafjallajökull în 2010′, a spus expertul islandez Magnús Tumi Gudmundsson. Potrivit acestuia, nu se poate şti ‘când sau unde va avea loc următoarea erupţie, însă este sigur că se va produce”.

Experţii întreprinderilor participante la experiment încearcă să pună la punct sistemul de detecţie, pentru ca acesta să poată intra în dotarea avioanelor comerciale. Easyjet speră să poată începe echiparea flotei sale cu astfel de dispozitive la sfârşitul anului 2014.