Airbus şi IAR au semnat acordul de cooperare exclusivă. Elicopterul H215M va fi produs în România

Airbus Helicopters şi IAR au semnat „un Acord General de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M - un aparat de zbor greu, bimotor”, se arată într-un comuniact transmis joi.

13 apr. 2017, 14:12
Airbus şi IAR au semnat acordul de cooperare exclusivă. Elicopterul H215M va fi produs în România

Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Acest acord de exclusivitate este rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR şi Airbus Helicopters”, a spus Neculai Banea, directorul general al IAR. „IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licenţă datorită parteneriatului de succes cu Airbus Helicopters şi abia aşteptăm să ne implicăm în personalizarea şi producerea elicopterului H215M”, a mai spus Neculai Banea.

Acordul este o etapă importantă în efortul de a construi un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinşi că relaţia aceasta va mai dura 50 de ani şi că H215M va corespunde total necesităţilor Armatei române”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters este prezentă în România de peste 15 ani prin centrul de întreţinere şi reparaţii Airbus Helicopters România. Cifra de afaceri a societăţii este generată în proporţie de 75% de contractele pentru export. Noua fabrică Airbus Helicopters Industries din Ghimbav, cu suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi, a fost inaugurată în 2016 şi va găzdui producţia elicopterului H215 în România.

IAR Braşov este o companie de stat, lider naţional în domeniul aeronauticii, specializată în producerea şi mentenanţa elicopterelor. În 2016, compania a avut o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro şi 316 angajaţi. IAR Braşov oferă pentru Armata română şi clienţii internaţionali servicii diversificate precum mentenanţă, reparaţii, modernizarea elicopterelor militare şi aprovizionarea cu piese de schimb.

Airbus este lider mondial în aeronautică şi servicii în domeniul spaţial. În 2016 a generat venituri de 67 de miliarde de euro şi a avut aproximativ 134.000 de angajaţi.