Airsoftul, un nou joc-sport care ia avânt și în România

Iubitorii de adrenalină și extrem caută întotdeauna modalități de a-și elibera doza de energie. Pe lângă săriturile cu parașuta, kartingul sau datul cu parapanta, airsoftul câștigă tot mai mult teren și în România, practicanții de senzații tari incluzându-l tot mai mult pe lista lor.

20 mai 2021, 15:27
Airsoftul, un nou joc-sport care ia avânt și în România

Ce înseamnă însă airsoft?Airsoftul este un nou sport-joc pentru toți pasionații de lupte și scenarii militare, în care participanții folosesc replici ale unor arme neletale, haine de camuflaj și bineînțeles, tactici militare. Este un joc de echipă în care două tabere adverse simulează un conflict, din fericire unul armat doar cu pistoale și snipere care sunt încadrate de legislație ca jucării. Pistoalele de airsoft folosesc totuși bile din plastic și se pot utiliza doar într-un cadru organizat.Fiecare jucător are obiectivul de a elimina câți mai mulți adversari. Deoarece bilele utilizate pentru încărcarea armelor nu lasă urme vizibile pe echipamente, jocul se bazează pe fairplay: adversarul lovit trebuie să admită că bila l-a atins pentru ca lovitura să fie considerată validă.Totuși, această ”joacă de-a războiul și cucerirea armatei adverse” se desfășoară doar într-un cadru organizat și controlat, întrucât replicile airsoft nu sunt letale, dar pot provoca răni dacă nu sunt respectate anumite reguli.Scopul jocului este acela ca participanții să se distreze, să își cultive spiritul de echipă și să gândească scenarii și tactici diverse, fără să se rănească sau să lovească pe altcineva.Cum poți să practici și tu airsoftul?În primul rând vei avea nevoie de o echipă căreia să i te alături și să ieșiți să ”eliminați” adversari din când în când.În al doilea rând ai nevoie de pistoale airsoft, consumabilele aferente și un echipament de protecție: ochelari, măști și căști de protecție, mănuși tactice, genunchiere/cotiere. În funcție și de echipa din care faci parte, poți să ai și un echipament tactic ce poate cuprinde piese vestimentare ca: eșarfe, tricouri militare, cămăși tactice, bluze de luptă, vestoane militare, geci și jachete, pantaloni militari.Poți să achiziționezi toată recuzita necesară de pe site-uri online specializate, cum ar fi NRG. Acesta îți pune la dispoziție sute de modele de arme airsoft (pistoale manuale, cu gaz, electrice, puști cu lunetă, mitraliere, shotgunuri, aruncătoare și grenade), dar și echipamente tactice, accesorii, diverse componente pentru arme și bineînțeles, consumabile (bile, gaz).Ce trebuie să reții este faptul că se pot cumpăra replici airsoft doar începând cu vârsta de 18 ani. Există şi modele de replici care se adresează celor sub 18 ani, însă pentru achiziţie este nevoie de acordul părinţilor.Vârsta de intrare într-o echipă de airsoft rămâne la latitudinea fiecărei echipe.Cum se joacă airsoft?Airsoftul se practică atât în spații închise (indoor), cât și în spații deschise (outdoor), dar private, ce pot fi controlate și inaccesibile pentru public, întrucât legea nu permite exploatarea și afișarea replicilor de arme airsoft în spații publice.Jucătorii, împărțiți în două tabere adverse și echipați corespunzător, au la dispoziție, în funcție de locația aleasă, mai multe variante de joc:

  • CQB (Close Quarters Battle) care se desfășoară în interioul clădirilor și sunt utilizate replici de arme cu putere limitată, deoarece distanța dintre participanți este foarte mică.
  • Woodland se desfășoară în spații deschise, ca păduri, dealuri sau baze special amenajate, se bazează pe aplicarea diverselor strategii militare și necesită participarea a cel puțin 20 de jucători.
  • Urban este un stil de joc care integrează cele două moduri prezentate mai sus, fiind jucat atât în interiorul clădirilor, cât și în exterior.