Ajunul Bobotezei 2022. Părintele Vasile Ioana: Dacă nu ţii post negru, fă următorul lucru alimentar pentzru spor şi sănătate

An de an în Ajun de Bobotează, credincioșii sunt îndrumați să țină post negru sau măcar să ajuneze până la apusul soarelui.

05 ian. 2023, 07:01
Ajunul Bobotezei 2022. Părintele Vasile Ioana: Dacă nu ţii post negru, fă următorul lucru alimentar pentzru spor şi sănătate
Părintele Vasile Ioana anunţă când se termină, de fapt, Postul Crăciunului

Ajunul Bobotezei 2022. Cu o zi înainte de Bobotează se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total.

Totuși, dacă nu puteți ține post negru, puteți ține post aspru. Părintele Vasile Ioana vă spune ce trebuie să faceți joi, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei.

„Dragii mei, urmează trei zile importante: Ajunul Bobotezei, Boboteaza (Teofania) și Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Mâine, în ajunul Bobotezei, cei ce sunt sănătoși vor ține POST NEGRU (fără hrană și fără apă până la apusul soarelui). Cei ce nu pot ține post negru, pot ține post aspru (fără hrană și fără apă până la ora 15:00, sau fără hrană, dar cu apă până la ora 15:00). Cei ce nu pot nici așa, vor ține post alimentar normal.

Cu toții vom încerca, mâine, să nu folosim ulei și să nu bem vin. Vom însoți postul alimentar de postul duhovnicesc (abținere de la orice ar putea aduce păcatul în viața omului).

Calendar ortodox 5 ianuarie 2023. Ajunul Bobotezei, ziua în care se deschid cerurile şi dorinţele se împlinesc

Ajunul Bobotezei 2022. De ce ținem post aspru astăzi

În primul rând pentru faptul că această zi reprezintă pregătirea noastră spirituală pentru marea sărbătoare a Bobotezei, în care ne vom sfinți trupurile și sufletele prin gustarea apei sfinte și sfințitoare.

Pentru motivul că încă din această zi a Ajunului Bobotezei creștinii vor gusta Aghiasma Mare. Cei ce participați la slujba de sfințire a apei din Ajunul Bobotezei veți gusta Aghiasma Mare la finalul slujbei, iar cei ce nu participați, veți gusta Aghiasma Mare din sticla de anul trecut (pe care o aveți acasă), înainte de a mânca.

Tradiţii, obiceiuri și superstiţii de Bobotează. De ce nu trebuie să te speli pe cap pe 6 ianuarie
Postul din Ajunul Bobotezei are și o motivație istorică. În vremurile de demult, catehumenii posteau în ajun, iar de Bobotează primeau Taina Sfântului Botez, putând apoi să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului. Așadar, mâine, bunul creștin postește, iar înainte de a mânca va gusta trei guri de Aghiasmă Mare. Tot mâine, bunul creștin va citi Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Spor duhovnicesc!”, a fost mesajul transmis de părintele Vasile Ioana.

Ajunul Bobotezei 2022. An de an în Ajun de Bobotează, credincioșii sunt îndrumați să țină post negru sau măcar să ajuneze până la apusul soarelui

Ne mai desparte o zi de o altă sărbătoare importantă din șirul celor de iarnă. Boboteaza semnifică un moment important din punct de vedere liturgic. Este vorba despre Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului. Acesta a fost realizat de către Ioan Botezătorul.

Ziua de 6 Ianuarie întruchipează în fiecare an, momentul în care Mântuitorul a intrat în viața spirituală. Acest moment a fost prilejuit de botez sau de afundarea Lui în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Ziua de Bobotează are o importanță deosebită în calendarul creștinului fiind ca însemnătate a doua după cea a Nașterii și Învierii.

Pentru măreția unei astfel de zile, biserica a rânduit ca înainte de Bobotează, să se țină post negru. De altfel, ziua de 5 Ianuarie este prima zi de post negru a noului an calendaristic.

Credincioșii sunt îndrumați să păstreze această tradiție și să ajuneze măcar până la apusul soarelui. Cei care nu pot posti până la miezul nopții pot consuma după ora 18:00, hrană uscată. Pâinea, covrigii, nucile sunt indicate pentru un astfel de moment.

Postul negru de dinaintea Bobotezei semnifică jertfa noastră în fața Mântuitorului. Odată cu Botezului Domnului, se cuvine să intrăm în noul an cu virtuți precum cele pe care le dobândim la rândul nostru prin acest botez.

Sunt scutiți de la a posti bolnavii, copiii și bătrânii. După Bobotează urmează ziua Sfântului Ioan Botezătorul pe 7 Ianuarie. De altfel, aceasta încheie lanțul sărbătorilor de iarnă.

Conform tradiției, după Sfânta Liturghie, preoții, alături de credincioși ies pe malul celei mai apropiate ape curgătoare pentru a se ruga. La finalul slujbei este aruncată crucea în apă. Aceasta este recuperată obligatoriu de tineri. Se spune că cel care reușește să prindă crucea va avea noroc tot anul.