Ajunul Crăciunului 2021. De ce nu e bine să bei rachiu pe 24 decembrie şi de ce atragi ghinionul dacă bârfeşti

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare, iar tradițiile diferă de la o țară la alta. În cazul nostru, de la o regiune la alta.

23 dec. 2021, 18:56
Ajunul Crăciunului 2021. De ce nu e bine să bei rachiu pe 24 decembrie şi de ce atragi ghinionul dacă bârfeşti

Ajunul Crăciunului 2021: Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie

Înainte de Crăciun, în Ajunul Crăciunului mai exact, are loc o pregătire, au loc anumite tradiții și obiceiuri pe care nu mulți le cunosc.

Ajunul Crăciunului 2021. Greşeala aceasta alungă norocul din casa ta. Ce e bine să faci pentru a scăpa de ghinioane

Iată câteva obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului de care trebuie să ţinem cont.

Ajunul Crăciunului 2021:
1.Toate ușile închise –   Este o superstiție din bătrâni și se referă la faptul că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa vizitatorilor.

Această superstiție este pusă pe seama faptului că ne va alunga norocul din casă.

În același timp, este un semn că familia trebuie să rămână unită în această seară magică.

2. Ai grijă unde dormi-  Conform tradiției, noaptea sfântă nu trebuie să te prindă în grajdul cu fân sau în preajma boilor.

o vorbă din bătrâni spune că animalele prind glas și povestesc nașterea Domnului, lucru care trebuie să rămână un secret.

3. Nu mânca nimic în ziua de Ajun –  Este un îndemn la post și puritate. Cei ce nu mănâncă în Ajun au parte de mai mult noroc în decursul anului ce urmează.

Horoscop 24 decembrie 2021. Ce zodii sunt norocoase în Ajunul Crăciunului

Ajunul Crăciunului 2021. Mare grujăn ce bei!

4. Grijă mare pentru cei ce cresc albine –  Bătrânii susțin că în Ajun nu este bine să împrumuți sau să oferi ceva din gospodăria ta. În caz contrar, albinelor o să le meargă prost, iar producția nu va fi una bogată.

5. Fără rachiu în Ajun –  Mare grijă la ce bei! Se spune că rachiul este o invenție a diavolului, iar cel ce bea va fi controlat de acesta.

MESAJE DE CRĂCIUN 2021. Trimite o urare, un SMS, un mesaj de Crăciun 2021. Modele de MESAJE DE CRĂCIUN

6. Poartă-te și vorbește frumos cu semenii –  Dacă vrei să ai un an nou liniștit, nu vorbi urât, nu înjura, nu bârfi și nu te certa cu nimeni.

De ce nu este bine să le oferi copiilor carne de porc înainte de Crăciun
Preotul Vasile Ioana este paroh al Bisericii “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti. Asemeni altor preoți români foarte iubiți de credincioși, părintele Vasile Ioana se bucură de multe aprecieri, inclusiv în mediul online, care a luat amploare odată cu pandemia de Covid-19.

Pentru a fi mai aproape de credincioși, preotul postează deseori materiale video în care abordează subiecte de actualitate, cât și sfaturi pentru vremuri grele, fiind ca un balsam pentru sufletul celor care îl ascultă.

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de cea mai frumoasă sărbătoare din an, cea a Crăciunului, părintele Vasile Ioana și-a îndreptat atenția către familiile care se bucură mai degrabă de preparatele tradiționale specifice acestei perioade, decât de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Mai mult, acesta consideră obiceiurile de iarnă legate de “Pomana porcului” greșite, astfel că oamenii ar trebui să postească în acestă perioadă.

De asemenea, părintele Vasile Ioana susține că cei mici sunt iubitori de autentic, de povești, de aflarea semnificației sărbătorii de Crăciun, și nu de a primi mâncare. În toată această perioadă, copiii ar trebui să primească hrană ușoară, de post, iar abia pe data de 25 decembrie să se poată bucura cu adevărat de bucatele pregătite pentru celebrarea Crăciunului.

„Personajul principal al Crăciunului nu este porcul”
„Tinerii vor să le explicăm, de ce porcul, de ce turtițele. Tinerii au nevoie de explicații coerente, corecte, autentice. Tinerii au sete de autentic, deci să le vorbim, că altfel se plictisesc. Dacă le spunem că facem așa că așa spune tradiția, e greșit. Trebuie să le spunem de ce spune tradiția asta pentru că fiecare dintre noi ar trebui să înțelegem tema sărbătorii.

Personajul principal al Crăciunului nu este porcul, ci este Isus Hristos, Domnul care s-a născut într-o peșteră. De aceea, facem o mare greșeală că le prezentăm în ajunul Crăciunului pomana porcului, o tâmpenie. Isus Hristos s-a născut într-o peșteră smerită și noi vorbim de îmbuibarea cu porcul și cu pomana porcului.

Le mâncăm în Ajun și este o mare greșeală. Nu aș da copiilor mei niciodată carne de porc în ajunul Crăciunului, niciodată. Pentru că eu trebuie să-mi pregătesc peștera, care este sufletul meu, pentru venirea lui Isus în peștera, pot să înțeleg asta ca o pregătire cu apă și pâine, cu post aspru, cu turtele alea care se făceau cu făină și cu miere, atât”, a transmis părintele.

Ce nu trebuie să faci până în ziua Crăciunului
În continuare, duhovnicul a subliniat nevoia postirii până în ziua Crăciunului, astfel încât, bucuria postului și sărbătorirea nașterii Domnului să fie cu adevărat simțită de toată lumea.

„Atunci, la Crăciun prețuiesc când mănânc puțin și delicat, nu mă umplu în ajunul Crăciunului când, de fapt, ar trebui să stau în postire. De aceea îndemn pe toți să nu mănânce de dulce până în dimineața Crăciunului, ca să fie bucurie”, a declarat preotul Vasile Ioana.s.

Pomana porcului la Ignat este una dintre cele mai iubite tradiții ale sărbătorilor de iarnă, astfel că, la tăierea porcului, care se face în general pe 20 decembrie, oamenii adunați să taie porcul sunt serviți la final cu bucăți alese din porc, drept mulțumire a faptului că animalul a fost sacrificat cu bine. După pomana porcului, pregătirile pentru Crăciun încep să ia amploare, iar gospodinele încep deja să pregătească bucate alese pentru masa de Crăciun.