Ajutoare de încălzire 2022-2023. Încă se fac liste la primării, ce trebuie să faci ca să-ţi plătească statul factura de luna viitoare

Un val de aer polar vine peste Europa. Afectată va fi și România, unde temperaturile vor scădea semnificativ, mai ales în vestul, centrul și nordul țării, astfel că românii vor trebui să scoată mai mulţi bani din bugetul familiei pentru încălzire.

12 dec. 2022, 11:40
Ajutoare de încălzire 2022-2023. Încă se fac liste la primării, ce trebuie să faci ca să-ţi plătească statul factura de luna viitoare

Ajutoare de încălzire 2022-2023. Vremea se răcește în toată țara începând de săptămâna viitoare. Temperaturile vor fi cuprinse între minus 6 şi 10 grade Celsius, cu valori mai scăzute în vest, centru, nord dar şi zonele montane.

Local şi temporar se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare la munte şi mixte în celelalte regiuni. În zonele montane se va depune un nou strat de zăpadă, iar ninsorile vor fi puternic viscolite. Vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a teritoriului, precum şi la munte, unde va accentua senzația de rece.

„Noaptea vom avea temperaturi preponderent negative. Inclusiv în Capitală este posibil să avem pe parcursul zilei de luni precipitații care în orele serii să devină mixte. Răcirea este una semnificativă. Mai ales la munte vom avea precipitații sub formă de ninsoare, vântul va sufla tare, va viscoli și va spulbera zăpada“, spune Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie.

Ajutoare de încălzire 2022-2023. În aceste condiţii, vor creşte costurile cu încălzirea. Pentru a putea primi ajutorul de încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați ar fi trebuit să depună cererile până în data de 15 octombrie. Banii se pot primi însă şi de cei care, luaţi de valul de căldură de afară, au uitat să depună cererile.

Prima condiție pe care românii trebuie să o îndeplinească pentru a primi ajutorul este ca venitul net lunar pe fiecare membru al familiei din care face parte să fie mai mic de 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure, venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.

Compensația pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.

Persoanele interesate pot depune cererea însoțită de actele necesare pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pe perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la sediul  primăriilor.

Ajutoare de încălzire, se depun ultimele cereri. Sumele au fost majorate, se pot lua şi 1000 de lei

Cine poate beneficia de ajutor de încălzire

Pot beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței familia cu venituri până la 1.386 lei/persoană și persoana singură cu venituri până la 2.053 lei.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în următoarele condiții:

  • pentru un singur tip de încălzire
  • familiilor/ persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței
  • pentru o singură locuință
  • nu dețin altă formă de încălzire
  • nu dețin bunuri mobile/imobile sau terenuri, așa cum sunt prezentate în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței
  • nu dețin depozite bancare peste 3000 lei

Ajutoare de încălzire pentru iarna 2022-2023. Ce trebuie să faci pentru a obţine 750 de lei de la stat, listele se fac deja la primării!

Acte necesare

  • Cerere și declarație pe propria răspundere
  • Copii ale actelor de identitate ale membrilor familiei (CI/BI, certificat de naștere, certificat de căsătorie, hotărâre judecătorească de divorț, certificat de deces – după caz)
  • Adeverință salariat care să ateste salariul net pe luna anterioară depunerii cererii sau după caz cupon pensie/șomaj, alocație sau alte indemnizații
  • Copie după ultima factură de gaz/energie electrică
  • Documente privind locuința (copie după actul de proprietate/contractul de închiriere)

Care e valoarea ajutorului de încălzire

Ajutorul de încălzire diferă în funcție de venitul pe care beneficiarii l-au trecut în declarația pe propria răspundere, astfel:

în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;

  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Cererile se pot depune oricând, ajutorul fiind primit luna următoare depunerii

Pentru a primi ajutorul de încălzire în acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, persoanele interesate trebuie să depună cererile până la data de 20 noiembrie 2022. Totuși, cei care îndeplinesc criteriile legale pot depăși acest termen, riscul fiind doar să rateze ajutorul pe lunile care trec. Stabilirea dreptului la subvenție se face prin dispoziție a primarului, astfel:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;
  • din luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Ajutorul de încălzire 2022-2023. Se dau sume importante lunar! Află dacă te încadrezi şi ce reducere primeşti

Ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei pentru românii cu o situație materială precară. Condiții de acordare

Românii cu o situație materială precară ar putea beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, un număr de 220.000 de români cu venituri mici ar urma să primească acest ajutor de la stat care va putea fi folosit doar în anumite scopuri.

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.