Ajutor de 2.000 de lei pentru această categorie de mame. Măsura a fost prelungită cu trei ani

Mamele defavorizate, inclusiv cele cu venituri reduse, cele aflate în situații critice de viață sau minore, beneficiază de un sprijin financiar de 2.000 de lei din partea statului, iar această măsură a fost extinsă pe o perioadă suplimentară de 3 ani.

20 ian. 2024, 13:48
Ajutor de 2.000 de lei pentru această categorie de mame. Măsura a fost prelungită cu trei ani

Este vorba despre o sumă de 2.000 de lei, adică echivalentul a 400 de euro. Banii se plătesc într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut.

Banii pot fi folosiţi pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului. În definiție se încadrează copiii cu vârsta de până la trei luni.

Ordonanța ”trusou”, cum a mai fost denumită, este în vigoare, dar aplicarea ei se va prelungi şi se va aplica și în perioada 2024-2027, potrivit Alba24.

Informațiile apar într-un unui de ordonanță al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În proiectul de OUG scrie că se aplică „măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate”.

Cine poate primi ajutorul de 2.000 de lei

– mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;

– mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;

– mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă,

– mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

– mamele minore care nasc începând cu anul 2024;

– mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Prin condiții critice de viață se înțelege că:

– sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

Mamele trebuie să ştie că pot beneficia de acest ajutor financiar, doar dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului.

Citește și: Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu