Ajutor de 4000 de lei pentru încălzirea de la iarnă. Condiţia obligatorie care a stârnit furia localnicilor

Un oraș important din România desființează sistemul centralizat de încălzire. Concret, Sistemul centralizat de termoficare din Năvodari va fi oprit începând cu 1 octombrie.

24 aug. 2022, 20:08
Ajutor de 4000 de lei pentru încălzirea de la iarnă. Condiţia obligatorie care a stârnit furia localnicilor

Autoritățile locale au anunțat că le vor acorda un ajutor de  4.000 de lei localnicilor cu venituri mici pentru a-și cumpăra centrale sau, după caz, boilere, dar decizia a stârnita scandal.

”Consiliul Local al Orașului Năvodari a aprobat desființarea Serviciului Public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în orașul Năvodari și încetarea prestării serviciului public de către SC Termica Distribuție Năvodari, începând cu data de 1 octombrie 2022. Măsura a fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonați din sistemul centralizat de termoficare și a creșterii restanțelor abonaților către SC Termica Distribuție”, a transmis vineri Primăria Năvodari, pe Facebook.

Ajutor de încălzire 2022. Ce trebuie să faci ca să primeşti 4000 de lei de la autorităţile locale
Prețul gicacaloriei devena imposibil de plătit
Pe de altă parte, Rompetrol Energy, compania care produce și furnizează agentul termic, a depus spre aprobare la ANRE un preț de 560 lei/gigacalorie, în condițiile în care tariful actual este de 122 lei/gigacalorie.

Astfel, prețul de furnizare a gigacaloriei către abonați ar fi fost, începând din această toamnă, de 822 lei/gigacalorie, valoare care ar fi peste posibilitatea SC Termica de a achiziționa agent termic, a populației de a plăti facturile și a Consiliului Local Năvodari de a acorda subvenții, au mai transmis autoritățile locale.

Decizia municipalității a stârnit însă multe nemulțumiri. Nu toată lumea primește vouchere. În plus, se plâng mulți, banii ar fi prea puțini. Din cei 10.000 de abonați pe care îi avea inițial, Termica Distribuție Năvodari a mai rămas cu doar 1700, motiv pentru care, de la 1 octombrie sistemul centralizat de încălzire al orașului va fi închis.

Cei care nu își permit să își cumpere singuri centrale termice vor primi bani de la Primărie – mai exact, un ajutor financiar nerambursabil de 4.000 de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de încălzire a locuinței și prepararea apei calde.

Ajutorul se acordă o singură dată familiilor nevoiașe din orașul Năvodari, care au venituri nete lunare pe membru de până la 1.500 de lei și persoanelor singure care au venituri lunare de până la 2053 de lei.

Citeşte şi Bani pentru facturi! Ajutor de la stat pentru sistemele centralizate de încălzire

Însă asta nu e singura condiție care trebuie îndeplinită pentru a primi voucherul. Una dintre condițiile pentru primirea acestui ajutor financiar nerambursabil este lipsa datoriilor către Termica Distribuție. Adică aproximativ 400 de oameni vor beneficia de acest ajutor. Unii spun că sunt mulțumiți de decizie, Alții susțin că, în fapt, costurile sunt mult mai mari. Pe lângă centrală, au de plătit și instalațiile, plus manopera.