Ajutor de 500.000 de lei de la stat pentru antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile. Care sunt condițiile

Antreprenorii care au firme mici și mijlocii, înființate cel târziu până la sfârșitul anului 2019, ar putea primi sprijin din partea statului.

09 nov. 2023, 08:37
Ajutor de 500.000 de lei de la stat pentru antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile. Care sunt condițiile
Ajutor de 500.000 de lei pentru antreprenorii români

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat relansarea programului „Comerț și Sevicii”, prin care antreprenorii care doresc să își dezvolte afacerile vor putea obține ajutoare de la stat de până la 500.000 de lei.

Programul urmează să fie reluat după aproape cinci ani. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului dorește ca până la sfârșitul anului să înceapă înscrierile.

Citește și: Subvenții fermieri 2023. APIA a anunțat cine sunt fermierii care urmează să primească bani în perioada următoare

Antreprenorii vor putea primi banii de la bugetul de stat dacă vor face un credit de investiții de minimum 250.000 de lei.

Suma decontată nu va fi mai mare de 500.000 de lei și va reprezenta 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru cumpărarea, de exemplu, unei mașini, unui utilaj sau instalații de lucru.

De acest ajutor pot beneficia companii din diverse sectoare ale economiei, cum ar fi construcțiile, transporturile, comerțul sau HoReCa.

Pentru această ediție a fost stabilit un buget de peste 74 de milioane de lei de care pot beneficia circa 150 de afaceri.

„Practic va fi o înscriere pe o platformă pe baza unui formular, pe o cerere de înscriere care după aceea va fi trimisă către băncile partenere. După ce se verifică bancabilitatea acestor companii și disponibilitatea pentru finanțare se revine în cadrul ministerului pentru analiză din punct de vedere al codurilor CAEN eligibile, criteriile de minimis pentru că practic este o finanțare de minimis și după care se trece la partea de contractare”, a declarat Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Bucurie pentru mii de români la final de an. Se dau 450 de euro pe hectar

„Procedura de decontare prevede ca aceasta să se realizeze după ce sunt achiziționate echipamentele în totalitate. Mai pe românește furnizorul trebuie să livreze echipamentele, să ajungă în curtea beneficiarului, să fie primite și abia apoi să fie achitate prin acel mecanism de credit bancar”, a transmis Sterică Fundulea, secretar general al Consiliului General Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Bugetul pentru perioada 2024 – 2027 trece de 289 de milioane de lei.