Ajutor financiar pentru agricultori şi fermieri. Cine şi cum intră în posesia banilor de la stat

Guvernul va acorda aproximativ 115 milioane de euro sprijin pentru sectorul vegetal, 57 de milioane de lei sprijin pentru sectorul zootehnic, iar micii producători de lapte vor fi sprijiniți cu 11 milioane de euro.
Filip Stan
05 apr. 2017, 15:21
Ajutor financiar pentru agricultori şi fermieri. Cine şi cum intră în posesia banilor de la stat

Fermierii, persoane fizice și juridice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, vor beneficia de ajutoare naționale tranzitorii și de sprijin cuplat pentru anul de plată 2016 în sumă de circa 115 milioane euro (511,4 milioane lei), ca parte din mecanismele de susținere a producătorilor agricoli care se aplică în perioada 2015-2020.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013, în condiții identice cu cele din anul specificat, pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.

Plățile pentru schema de sprijin cuplat se acordă la culturile de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare.

Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

De asemenea, crescătorii de animale vor beneficia în acest an de sprijin financiar în valoare totală de 56,58 milioane de lei, potrivit unei Hotărâri aprobate astăzi de Guvern.

Schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014, acoperă  integral costurile administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic, şi parțial costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Astfel, pentru anul 2017, Executivul a aprobat suma de 56,58 milioane de lei ca valoare totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor. Din această sumă, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine.

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2017.

Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.

Întrucât pe parcursul anului de acordare a ajutorului de stat pot apărea schimbări ale formei de organizare a unor beneficiari înscriși în lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale ajutorului de stat, ataşată cererii iniţiale depuse de solicitanţi, prezenta hotărâre reglementează menţinerea calităţii de beneficiar după reorganizare, în baza documentelor doveditoare.

Torodată, crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de astăzi.

Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.

Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.

De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii cererii și care, totodată, au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.

Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către A.P.I.A. prin împărțirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obținerea ajutoarelor financiare, producătorii de lapte depun solicitările la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Plățile se efectuează până la data de 30 iunie 2017.

Instituția publică responsabilă cu implementarea acestor măsuri (primirea cererilor de plată, verificările administrative și în teren, autorizarea și efectuarea plăților) este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituție din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Citeşte şi Ai firmă sau eşti persoană fizică? Iată ce documente trebuie să depui la Fisc până pe 7 şi 10 aprilie cel târziu

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Orașele din România care s-au umplut de urși și porci mistreți. Animalele sălbatice apar pe străzi atât ziua, cât și noaptea, iar locuitorii sunt disperați
Capital.ro
Mașinile vechi și diesel vor fi interzise. Vor fi instalate camere de recunoaștere automată
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat suspiciuni
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Tratamentele care îți pun permisul în pericol. Lista completă a fost publicată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Lovitură dură pentru proprietarii de terenuri. Autorizațiile au fost blocate. Se schimbă regulile de la primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți