Acordul de împrumut pentru Moldova, aprobat de Senat. Ponta: Nu câştigăm nimic, nu pierdem nimic

Senatorii au aprobat, luni, proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, în valoare de 150 de milioane de euro. Premierul Victor Ponta a precizat că România nu pierde şi nici nu câştigă nimic cu acest împrumut, ci ideea e de "a sprijini Republica Moldova".
Iulian Tudor
19 oct. 2015, 14:28
Acordul de împrumut pentru Moldova, aprobat de Senat. Ponta: Nu câştigăm nimic, nu pierdem nimic

„Aş vrea să fiţi de acord cu acordarea acestui împrumut rambursabil între România şi Republica Moldova. Am susţinut acordul şi în plenul Camerei Deputaţilor, în numele Guvernului României, iniţiator, dar şi cu siguranţă în numele Guvernului Republica Moldova. La Camera Deputaţilor absolut toate grupurile politice au susţinut acest acord. Vreau să vă rog, dacă veţi fi de acord, să faceţi acelaşi lucru„, a declarat Victor Ponta în plenul Senatului.

Citeşte şi: Victor Ponta, după o întâlnire cu liderii ALDE : Măsurile amânate din CODUL FISCAL vor fi aplicate mai devreme

Potrivit premierului, acest sprijin este „absolut necesar” pentru Republica Moldova, aflată „într-un moment extrem de dificil financiar și bugetar” ca urmare a sancțiunilor impuse de Federația Rusă, „pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE și s-a alăturat țărilor europene în opoziție față de agresiunea Federației Ruse”, dar și din cauza problemelor din sistemul bancar.

Şeful Guvernului a mai precizat că nu pierde nimic prin acest împrumut.

„Vreau să precizez că este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie de vorbe şi încurajări verbale din partea României, ci de un sprijin concret. Decizia dvs. e esenţială în acest moment. Am transmis către preşedintele României, care a supus spre ratificare acordul. România poate să arate că ajută în momente dificile. Împrumutul se face cu o dobândă egală cu dobânda plătită de către statul român… Nu câştigăm nimic, nu pierdem nimic. Nu e ideea de a face o afacere cu Republica Moldova, ci de a-i sprijini (…) Cred că e meritul întregii clase politice din România faptul că în acest moment dificil, poate să facă ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a conchis premierul.

Deputaţii au ratificat marţea trecută Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Conform documentului menţionat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie „sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015”.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient îngrășământ natural care promite o recoltă bogată.
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A fost o legendă printre cei vii
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
BNR face anunțul zilei pentru toți românii cu credite în lei!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Obținerea permisului de conducere. Noi întrebări la proba teoretică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Mai rar s-a văzut aşa naş! Cum s-a îmbrăcat Cabral la nunta Roxanei Hulpe. FOTO şi VIDEO
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
De la 1 iulie crește salariul minim cu 400 de lei: Cu câți bani vor rămâne în mână românii după impozitare
Capital.ro
Este interzis în toată România! Legea peste care nu poți trece. Poliția te prinde imediat
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'