Patronul firmei care a făcut dezinsecţie la Timişoara, ARESTAT. Substanţele folosite au fost cumpărate la negru

Autorităţile din Timişoara au evacuat luni noapte încă un bloc de locuinţe de pe strada Vaida Voievod, unde în aceeaşi dimineaţă a fost făcută dezinsecţie şi deratizare la fel ca în blocul unde doi copii şi mama unuia dintre ei au decedat, iar mai multe persoane au ajuns la spital. Anchetatorii au descoperit că în acest bloc s-a făcut dezinsecţie într-un singur apartament, a cărui uşă a fost sigilată.

19 nov. 2019, 20:59
Patronul firmei care a făcut dezinsecţie la Timişoara, ARESTAT. Substanţele folosite au fost cumpărate la negru

UPDATE – Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera care a efectuat lucrări de dezinsecție în blocul de pe strada Miorița nr.8 din Timișoara, în urma cărora au murit doi copii și mama unuia dintre ei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bărbatul e acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.

UPDATE Avocatul administratorului firmei de deratizare Bistim Dera a dezvăluit că substanţele folosite la deratizare şi dezinsecţie au fost cumpărate ilegal de pe piaţa neagră.

„Audierile au durat până la ora 5 dimineaţă, a adoptat poziţia unică ce îl avantaja la momentul de acuma, respectiv să recunoască împrejurările exact cum s-au petrecut. De unde a cumpărat respectivele pastile, care aveau o doză de concentraţie mai mare decât cea care se foloseşte uzual pentru deratizarea în apartamente. Nu le-a procurat legal, le-a cumpărat de pe piaţa neagră. Dar de la un tip care lucrează la o firmă de profil. Ştia de substanţele astea, le-a mai folosit la un moment dat la un hotel, în urmă cu o lună, a avut efecte foarte pozitive. Patronul de la hotel chiar doreşte să golească toate camere din hotel şi să mai facă o deratizare. A cumpărat aceste pastile pentru hotel. Erau mai puternice faţă de cele folosite uzual. Primind o comandă de la această firmă, care deţine cele două blocuri în Timişoara, având pe stoc deja cumpărate, a zis să folosească şi acolo, având în vedere că acele încăperi nu erau locuite. După ce a plasat aceste pastile el a izolat cu bandă adezivă tocul uşii, a luat şi cheile cu el. Substanţa s-a dus însă şi spre apartamentele vecine, care erau locuite. Nu avea nici el de unde să ştie cât sunt de letale”, a declarat Călin Stăiculescu, avocatul lui Sorin Buţă, pentru Adevărul.ro.

Avocatul lui Ioan Sorin Buţă, patronul firmei, afirmă că bărbatul a recunoscut acuzaţiile care i se aduc şi le-a spus anchetatorilor că a cumpărat substanţa cu 600 de lei de la o cunoştinţă.

_______

UPDATE Patronul firmei Bistim Dera SRL, care a făcut deratizarea şi dezinsecţia blocului din Timişoara în care au murit trei oameni, a fost reţinut după o noapte de audieri.

Ioan Sorin Buţă este cercetat pentru omor din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de substanţe interzise. 

El va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Între timp, marţi dimineaţă, la ora 8.00, la Spitalul Judeţean Timişoara mai era un adult internat, la Spitalul Municipal, alţi trei, iar la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” mai sunt 16 copii internaţi. În total, 20 de persoane se află încă în spitale, după acţiunile de dezinsecţie şi deratizare din cele două blocuri de locuinţe care au fost evacuate luni.

______

Cei 31 de locatari au fost evacuaţi luni seară, în jurul orei 22.30, după ce autorptăţile au stabilit că un apartament de la etajul 4 al blocului de pe strada Vaida Voievod, s-a numărat printre cele în care aceeaşi firmă a făcut o operaţiune de deratizare si dezinsectie, precum în blocul de pe strada Mioriţa nr. 8.

Anchetatorii au descoperit că dezinsecţia şi deratizarea a fost făcută chiar luni dimineaţă, iar imediat după operaţiune, locatarii apartamentului numărul 79 au încuiat uşa şi au plecat la serviciu.

Potrivit specialiştilor, nivelul de substanţă din acest apartament este una foarte mare.

Specialiştii în cercetare chimică au descoperit, într-o cutie, aşezată în dulap, între haine, o substanţă foarte toxică, ce se eliberează doar cu autorizaţie specială. Este vorba de Delicia Gastoxin, în formă de tablete rotunde, pe bază de fosfură de aluminiu. E un insecticid destinat combaterii daunătorilor cerealelor depozitate şi a rozătoarelor mari din culturile de câmp.

Gazul de fosfină este eliberat în prezenţa umezelii şi este puternic toxic pentru toate formele de viaţă, fie oameni, fie animale. Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

Echipele de cercetare chimică venite de la Sibiu în ajutorul celei de la Timişoara vor face masurători în toate apartamentele din acest imobil. Evacuaţii fie se vor duce la rude şi prieteni, fie vor fi primiţi de Mitropolia Banatului.

Doi copii și mama unuia dintre ei au murit la Timișoara, după ce în blocul în care locuiau, un fost cămin studenţesc, a fost supus unei operaţini de dezinsecţie şi deratizare.

Alte 25 de persoane sunt internate în unităţi medicale din judeţul Timiş în urma cazului de la Timişoara, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, dată publicităţii luni seara.

Citeşte şi: Doi copii şi mama unuia dintre ei, morţi într-un bloc din Timişoara, după acţiunea de dezinsecţie. 25 de locatari sunt internaţi