Al doilea suspect în cazul atentatelor din Boston este conştient şi răspunde anchetatorilor

Suspectul în atentatul din Boston, Jokar Ţarnaev, este conştient de duminică seara şi a început să răspundă în scris întrebărilor anchetatorilor. Poliţia federală (FBI) este criticată pentru lipsa de vigilenţă privind radicalizarea fratelui mai mare, relatează AFP.
Iulian Tudor
22 apr. 2013, 06:11
Al doilea suspect în cazul atentatelor din Boston este conştient şi răspunde anchetatorilor

Jokar Ţarnaev, tânărul în vârstă de 19 ani, spitalizat în stare gravă după o căutare de 24 de ore în Boston, este suspectat că este autorul, împreună cu fratele său mai mare, ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, a celor două atentate cu bombă comise la maratonul din Boston pe 15 aprilie, în care au fost ucise trei persoane, iar alte 180 au fost rănite, scrie Mediafax.

NBC News, citând oficiali federali, a anunţat că, în pofida unei răni la nivelul gâtului care îl împiedică să vorbească, tânărul în vârstă de 19 ani a început să răspundă în scris întrebărilor anchetatorilor.

ABC afirma că acesta răspundea „sporadic” în scris şi că, potrivit unor surse anonime din cadrul poliţiei, anchetatorii îl interogau cu privire la eventuali complici şi bombe nedeclanşate.

Anterior, şeful poliţiei din Boston, Ed Davis, a declarat pentru CBS că fraţii Ţarnaev erau echipaţi să comită alt atentat, cu „dispozitive explozive artizanale”, şi anume „grenade artizanale pe care le-au aruncat spre poliţişti”.

Potrivit CNN, tânărul american de origine cecenă ar fi „intubat şi sedat”. Postul CBS a anunţat, citând anchetatori, că tânărul era atins în două locuri şi a pierdut mult sânge. Evocând o rană la nivelul gâtului, anchetatorii au emis ipoteza că acesta ar fi încercat să se sinucidă trăgându-şi un glonţ în gură, potrivit postului.

Jokar Ţarnaev este îngrijit în acelaşi spital în care se află victime ale dublului atentat de la maratonul din Boston, care s-a soldat cu trei morţi şi aproape 180 de răniţi, luni. Aproximativ 57 de persoane erau spitalizate în continuare duminică, dintre care două se aflau în stare critică, potrivit CNN.

Cu scopul de obţine un maximum de informaţii, dar mai ales pe cea dacă fraţii Ţarnaev au acţionat singuri sau au beneficiat de o reţea de susţinere, anchetatorii vor invoca „excepţia privind securitatea publică” pentru a-l interoga.

Această măsură constă în faptul că Jokar Ţarnaev nu va beneficia, timp de câteva zile, de drepturile cunoscute sub numele de „drepturile Miranda”, care prevăd că el poate păstra tăcerea şi să fie informat că poate fi asistat de un avocat în timpul interogatoriilor.

În acest cadru, poliţişti din domeniul luptei împotriva terorismului antrenaţi să interogheze deţinuţi clasaţi ca fiind „de mare valoare” aşteaptă să îl poată interoga, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul forţelor de ordine.

Inamic combatant

Mai mulţi senatori republicani nu au ezitat să reclame ca Jokar Ţarnaev, în pofida naturalizării sale ca american, în 2012, să fie desemnat ca „inamic combatant”. Acest statut, al deţinuţilor de la centrul militar de detenţie Guantanamo Bay (Cuba), prevede că o persoană poate să fie deţinută pe termen nedefinit fără proces sau să fie judecată de un tribunal militar.

Unul dintre senatori, Lindsay Graham, a nuanţat duminică, pentru CNN, această cerere, explicând că acest statut ar viza exclusiv obţinerea unor informaţii utile în domeniul luptei împotriva terorismului, dar că „nu vor putea fi reţinute împotriva sa în cursul procesului” într-un tribunal federal.

„Va avea dreptul la un proces echitabil”, a dat el asigurări. Dar „va fi necesar să fim autorizaţi să îl interogăm pentru a descopri viitoare atentate şi organizaţii teroriste de care ar putea avea cunoştinţă”, a pledat el.

Atât timp cât Jokar Ţarnaev nu poate să vorbească, ancheta se concentrează asupra parcursului fratelui său, Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, ucis joi seara într-o cursă de urmărire a poliţiei.

Anchetatorii se interesează în mod expres de cele şase luni pe care le-a petrecut în Daghestan şi în Cecenia. „Nu a făcut decât să viziteze membri ai familiei”, a declarat tatăl său, Anzor.

Autorităţile ruse au solicitat în 2012 FBI să efectueze verificări asupra lui Tamerlan, solicitare fondată „pe o informaţie potrivit căreia era un susţinător al islamului radical, un credincios fervent şi că s-a schimbat în mod drastic în 2010”, a precizat poliţia federală, care, fără să găsească detalii compromiţătoare, şi-a relaxat vigilenţa.

„FBI a trecut pe lângă”

FBI a fost vizat duminică de un val de critici pentru că nu a continuat să îl supravegheze pe Tamerlan Ţarnaev la întoarcerea sa la Boston, în iulie 2012.

„Există multe întrebări care merită (să primească) răspunsuri”, a subliniat senatorul democrat Charles Schumer. „De ce nu a fost interogat la întoarcere? Şi ce (lucru) s-a petrecut în Cecenia care să poată să îl radicalizeze?„, s-a întrebat el.

În opinia lui Lindsay Graham, „FBI a trecut pe lângă” elemente care ar fi putut să alerteze în legătură cu radicalizarea acestuia.

Intra pe site-uri care vorbesc despre a ucide americani (…), emitea în mod clar idei radicale, a mers în zone de radicalism” islamist, a enumerat el.

Autorităţile ruse au anunţat duminică faptul că nu au găsit nicio legătură între fraţii Ţarnaev şi rebeliunea din Caucaz. Comandamentul rebeliunii din Daghestan a declarat, la rândul său, că rebelii caucazieni „nu efectuează operaţiuni împotriva Statelor Unite ale Americii”.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde turiștii sunt răsplătiți dacă sunt respectuoși cu mediul. Ce avantaje au cei care ajung aici
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
Playtech.ro
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
CUMPLIT! Judecătoarea Georgeta Ciungan, găsită spânzurată în casă!
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cum netezești hainele fără fier de călcat. Trucuri care nu dau greș
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
O femeie de 41 de ani a fost găsită dezmembrată pe o plajă din Spania
Cancan.ro
Radu Mazăre, viață de vis în Madagascar. Cu ce se ocupă fostul edil de când a fost eliberat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve