Al-Jazeera, spionată de Gaddafi

Un jurnalist al postului de televiziune qatarez a fost spionat luni întregi de fostul regim libian cu ajutorul unei tehnologii franceze.

15 dec. 2011, 17:37
Al-Jazeera, spionată de Gaddafi

O filială a grupului Bull, Amesys, se află de mai mult timp în atenţia presei, fiind acuzată că a furnizat un sistem de spionaj perfecţionat Libiei, când această ţară era încă sub regimul fostului dictator Muammar Gaddafi. Wall Street journal, Owni.fr şi Reflets.info se numătă printre publicaţiile care s-au ocupat de acest subiect, scrie Liberation.
Sistemul de spionaj, codificat „Eagle”, i-a permis fostului dictator libian să urmărească  eficient reţelele de comunicaţie. Sute de opozanţi ai fostului regim de la Tripoli, atât din interior, cât şi din străinătate, au fost victimele acestui sistem de interceptare. Dar cel mai urmărti a fost jurnalistul de la Al-Jazeera şi, odată cu el, întregul post de televiziune.
Wall Street Journal, care a recuperat o mulţime de documente după prăbuşirea regimului fostului dictator libian, dezvăluie acum că e-mail-urile şi mesajele de pe Facebook ale corespondentului local la Tripoli erau sistematic interceptate de către serviciile secrete libiene, începînd din luna august 2010.
Amesys nu s-a mulţumit să profite doar de pe urma Libiei, ci a vândut tehnologia şi Marocului şi Qatarului, după cum a dezvăluit publicaţia americană. Plivier Laurelli, de la site-ul Reflets.info, estima recent că sutele de capturi de ecran prezentate de WikiLeaks lasau să se înţeleagă faptul că, pentru a demonstra calitatea produsului său, Amesys a recurs la interceptări aleatorii chiar în centrul Parisului, pe Champs-Elysees.
Mehiri a fost interogat în repetate rânduri şi acuzat că a colaborat cu presa din străinătate. Atunci a înţeles că fostul regim libian ştia totul despre el. Acum, când a citit despre dezvăluirile făcute de publicaţia americană, a reacţionat spunând că vinderea acestei tehnologii Libiei a fost „un act de laşitate din partea Amesys şi o violare flagrantă a drepturilor omului”.
Cooperarea între societatea franceză şi fostul regim libian s-a făcut la cel mai înalt nivel, în 2007 având loc şi o întâlnire între directorul Amesys, Philippe Vannier, care astăzi este directorul general al grupului Bull, şi Abdallah Senoussi, fostul şef al serviciilor secrete libiene, care este acum acuzat de către Tribunalul Penal Internaţional, de crime de război, mai scrie cotidianul american.