Al patrulea suspect în furtul de tablouri din Rotterdam, un german, a fost arestat la Koln

Poliţia germană a anunţat că a reţinut un bărbat care a încercat să îl şantajeze pe proprietarul unora dintre operele de artă furate în toamnă de români, dintr-un muzeu din Rotterdam.

14 mart. 2013, 15:19
Al patrulea suspect în furtul de tablouri din Rotterdam, un german, a fost arestat la Koln

Suspectul, în vârstă de 46 de ani, este un cetăţean german, ar fi vrut să îl convingă pe proprietarul galeriei de artă Triton Modern Collection să îşi răscumpere tablourile.

Procurorii din Koln susţin că suspectul încerca să şantajeze Fundaţia Triton, care deţinea şase dintre tabourile furate. Fundaţia împrumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expoziţie.

Ar fi avut loc chiar şi o întâlnire pentru a negocia suma şi condiţiile în care vor fi returnate pânzele. Deocamdată nu este clară nici suma cerută, nici dacă bărbatul ar fi avut, într-adevăr, acces la operele de artă sau ar fi încercat, de fapt, să îl înşele pe proprietarul de drept.

În cazul furtului de tablouri din Olanda au fost arestaţi trei suspecţi români – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – deocamdată. Cei trei români suspectaţi de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost arestaţi pentru modul organizat în care au comis fapta, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului – aproximativ 18 milioane de euro, valoare de asigurare.

Tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin, „în pungi de un leu”. Potrivit anchetatorilor, furtul a durat două minute, timp în care hoţii au „fentat” mecanismul de închidere a uşilor, care automat a dezactivat temporar şi sistemul de securitate cu raze laser.

Procurorii DIICOT au cerut joi Judecătoriei Sectorului 5 emiterea unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele unei a patra persoane suspectate în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.