Alcoolul face prăpăd pe şosele: Ţările unde mor cei mai mulţi oameni. Pe ce loc se află România

O statistică realizată de OMS arată că alcoolul face ravagii, situându-se pe primul loc la cauzele producerii accidentelor rutiere solddate cu victime.

26 dec. 2014, 07:36
Alcoolul face prăpăd pe şosele: Ţările unde mor cei mai mulţi oameni. Pe ce loc se află România

România se află pe locul 9 în Europa şi pe 29 din 168 de ţări analizate după numărul deceselor provocate de accidente de circulaţie cauzate de consumul de alcool. Acesta se situează la 17,6%, primele trei poziţii la nivel global fiind ocupate de Belarus – 51,4%, Lituania – 48,2%, Rusia – 47,25%

În România, incidenţa accidentelor cu victime în trafic atribuite consumului de alcool este de peste trei ori mai mare în cazul bărbaţilor decât a femeilor (27,4% faţă de 7,8%).

Din top 10 mai fac parte Venezuela – 47,1%, Ucraina – 47%, Republica Moldova – 46,15%, Letonia – 44,8%, Estonia – 44,6%, Namibia – 43,4% şi Africa de Sud – 31,9%, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi analizate de grupul financiar Alliaz (Germania).

Vezi şi Cele mai stupide accidente rutiere FOTO

„La nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat într-un fel sau altul de alcool. Bărbaţii sunt mai predispuşi la a se expune acestui pericol, riscându-şi astfel viaţa”, a afirmat Christoph Lauterwasser, directorul Allianz Center for Technology (AZT).

Rata deceselor în trafic cauzate de consumul de alcool a fost calculată de OMS.De asemenea, au fost calculate şi diferenţele regionale în legătura dintre producerea de accidente rutiere soldate cu decese şi consumul de alcool. 

În acest clasament, Europa de Est şi Asia Centrală deţin poziţiile de top în privinţa incidenţei acestor situaţii, cu o rată de 18,2%, urmate de Europa (16,7%), America (12,9%).
 În acelaşi timp, Africa (8%), Asia Pacific (7,3%) şi Orientul Mijlociu (2,4%) se situează în partea de jos a clasamentului, cu rate inferioare mediei globale de 10,9%.

La nivelul anului 2012, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasau accidentele de circulaţie pe locul 9 în top 10 cauze ale deceselor la nivel mondial.