ALDE ia în calcul ieșirea de la guvernare în toamnă din cauză că PSD nu îl susţine pe Tăriceanu la prezidenţiale

Liderii ALDE discută în aceste zile despre opțiunea ieșirii de la guvernare în această toamnă după ce PSD a decis luni în ședința Comitetului Executiv să susțină un candidat propriu la prezidențiale, și nu pe Tăriceanu, au declarat surse din partid.

16 iul. 2019, 10:31
ALDE ia în calcul ieșirea de la guvernare în toamnă din cauză că PSD nu îl susţine pe Tăriceanu la prezidenţiale

De altfel, în ALDE au mai existat discuții despre o eventuală ieșire de la guvernare și la începutul acestui an, când sondajele interne arătau prăbușirea partidului în opțiunile electoratului. În cele din urmă, ALDE a decis să rămână în guvernul Dăncilă, dar a decontat alianța cu PSD printr-un scor mic la europarlamentare, care a lăsat partidul în afara Parlamentului European, notează g4media.ro.

Liderii ALDE care favorizează ieșirea de la guvernare susțin că doar prin desprinderea de PSD partidul ar avea șansa unui scor mai bun la prezidențiale și, mai ales, la localele din vara anului 2020 – alegeri esențiale pentru rămânerea în Parlament la alegerile generale din iarna anului 2020.

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a atenționat luni PSD că partidul său va pune în discuție viitorul coaliției de guvernare, ca răspuns la decizia partenerilor de a merge pe mâna unui candidat propriu la parlamentare.

Există însă și lideri ALDE reticenți la ideea ieșirii de la guvernare, argumentând că astfel partidul va pierde accesul la resursele guvernamentale dacă partidul nu va face parte din viitoarea coaliție de guvernământ.

Guvernul Dăncilă depinde de voturile ALDE în Parlament, fără de care și-ar pierde majoritatea guvernamentală.