ALDE îşi pregăteşte strategia pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an

Comitetul de unificare ALDE se reuneşte luni, la ora 11, pentru a discuta la început de an electoral care sunt paşii de urmat pentru obţine atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare, un scor care să sporească influenţa partidului pe scena politică, potrivit unor surse din ALDE.

10 ian. 2016, 15:47
ALDE îşi pregăteşte strategia pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an

La început de an electoral, ALDE îşi propune să organizeze, la Palatul Parlamentului, o întâlnire la care ar urma să participe peste 150 de reprezentanţi ai partidului, în vederea mobilizării structurilor din teritoriu pentru câştigarea unui scor „onorabil” la alegerile locale, care să ofere partidului o „linie bună de start” la alegerile parlamentare, au declarat duminică pentru Mediafax, surse din ALDE.

Surse din ALDE, au declarat că, recent, copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a solicitat lui Călin Popescu Tăriceanu o întrevedere, însă, acesta nu s-a arătat interesat de o colaborare cu PNL, până în prezent.

La începutul lunii decembrie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu declara că nu ia în calcul posibilitatea schimbării lui Călin Popescu Tăriceanu, din funcţia de preşedinte al Senatului, afirmând că, PNL îşi va gândi altfel „bucătăria aritmetică, în Senat”,dacă Tăriceanu îşi păstrază funcţia.

În contextul dezbaterii legii bugetului de stat pentru anul 2015, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au avut un schimb de replici care a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea dizolvării alianţei dintre PSD şi ALDE.

La dezbaterea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, parlamentarii ALDE conduşi de Călin Popescu Tăriceanu s-au pronunţat împotriva proiectelor guvernului.

La rândul său, preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a calificat bugetul drept „o mâncare cu carne şi cu varză de Bruxelles”.

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că este profund dezamăgit de faptul că parlamentarii ALDE au votat împotriva măririi pensiilor cu 5% şi a precizat că nu înţelege ce înseamnă „buget varză cu carne”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ulterior, întrebat despre disputa avută , în Parlament, cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, că formaţiunea acestuia a avut recent poziţii diferite de cele ale PSD, astfel încât este posibil ca alianţa „în fapt să nu mai existe”.

„Era o funcţionare, colaborare parlamentară care funcţiona, dar în mai multe rânduri cei de la ALDE nu au mai votat cum am votat noi şi UNPR. S-ar putea ca în fapt să nu mai existe (alianţa – n.r.)”, a declarat Dragnea, la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.

Disputa dintre liderii PSD şi ALDE, a încurajat speculaţii privind o posibilă alianţă între PNL şi ALDE, care a fost confirmată de surse din PNL, însă, infirmată de parlamentarii ALDE, care susţin că Tăriceanu nu este interesat de o colaborare cu PNL, cât timp la conducerea acestuia se află şi Alina Gorghiu.