ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Detaliul care îi permite lui Mircea Diaconu să candideze

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, a decis instanța pe baza unui articol din legea incompatibilităților. Agenția de Integritate și Biroul Electoral Central susțin că articolul respectiv îi interzice de fapt candidatura. Deputatul Eugen Nicolicea, autorul articolului, a dezvăluit pentru Obiectiv.info cine a citit corect legea.

10 apr. 2014, 14:41
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Detaliul care îi permite lui Mircea Diaconu să candideze
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, deși a fost declarat incompatibil printr-o sentință definitivă a Justiției. ANI (care l-a descoperit incompatibil) și Biroul Electoral Central au zis că nu are voie să candideze, că nu-i dă voie legea. Tribunalul București a zis că are voie, citind aceeași lege. La final, a venit Curtea de Apel și a stabilit definitiv că Mircea Diaconu se poate înscrie în cursa pentru Parlamentul European. 

Amendamentul Nicolicea

Acum, discuția se mută la Legea 176/2010. Când a fost întocmită, în expunerea de motive se vorbea despre întărirea regimului incompatibilităților, despre conflict de interese, despre transparență în controlul averilor demnitarilor și declarații de avere, despre ANI, despre practici și directive europene în domeniu.

Cercetând parcursul parlamentar al legii, descoperim că în prima variantă a textului nu exista nicio interdicție de a ocupa funcții eligibile, aplicabilă demnitarilor aflați în conflict de interese sau incompatibilitate.

„Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin.(1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică care face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la un an de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă” este prima formă a articolului de lege.

Citeşte mai mult pe obiectiv.info