ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peter Costea, candidatul milionar pentru Parlamentul European

Dintre candidaţii independenţi la alegerile europarlamentare din 25 mai, avocatul Peter Costea este de departe cel mai înstărit. Ca şi cum asta nu ar fi suficient, Costea a beneficiat, conform Autorităţii Electorale Permanente, de donaţii mai consistente decât au primit liberalii.

07 mai 2014, 13:10
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peter Costea, candidatul milionar pentru Parlamentul European

În comunicatul dat publicităţii de către AEP, Costea se plasează pe locul 3, după Alianţa PSD-UNPR-PC şi PDL. Avocatul a primit cu titlu de donaţii 112.000 de lei, toţi de la persoane fizice, suma depăşind-o pe cea a celorlalţi candidaţi independenţi luaţi împreună. Doar al doilea clasat, Valentin Dăeanu, a primit sume mai consistente, în timp ce Mircea Diaconu a fost sprijinit cu doar 5.000 de lei, iar fosta gimnastă Corina Ungureanu nu a primit nici un leu ca donaţie.

În comparaţie cu donaţiile partidelor, Costea este depăşit doar de Alianţa PSD-UNPR-PC, cu 547.000 lei, şi de PDL – 154.000 lei. Donaţiile primite de PNL ajung doar la 97.000 de lei, iar cele ale PMP la 106.000 lei.

Potrivit site-ului său de campanie, Peter Costea s-a născut în judeţul Bihor şi acum lucrează ca avocat în Statele Unite, la Houston, specializându-se în dreptul muncii şi drepturile civile. „De la St. Mary’s University în San Antonio a obținut două diplome universitare, una în științe politice și una în relații internaționale. Și-a continuat studiile la Fletcher School of Law and Diplomacy din Boston de unde a obținut un masterat în drept internațional și un doctorat în diplomație. A obținut, de asemenea, un masterat în strategie internațională și controlul armamentelor de la Institute of High International Studies din Geneva, Elveția. În 1990 a absolvit University of Houston cu diploma de Juris Doctor. De-a lungul anilor Peter Costea a studiat și științe economice”, se arată în prezentarea lui Costea.

„Peter Costea se identifică cu valorile tradiționale, pro-familie și pro-viață, pentru care pledează în Statele Unite, România, în structurile europene și la Organizația Națiunilor Unite. Hobby-ul lui principal este alergatul și călătoriile în țările mai puțin vizitate ale lumii. În decembrie 2012, a escaladat Kilimanjaro”, se mai spune pe site-ul său.

Activitatea sa ca avocat pare una de succes, dacă e să ţinem seama de ceea ce conţine declaraţia sa de avere depusă la Biroul Electoral Central. Costea are o casă de circa 600 m² în Houston, un teren de 1.000 m² în Arad şi o Honda Accord. În conturile sale se află peste 2.300.000 de dolari.

Suma nu este surprinzătoare în condiţiile în care Costea a obţinut doar în 2013 319.000 dolari din avocatură şi alte 46.000 din diverse investiţii.