Alegeri Germania. Germanii aleg succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar, după 16 ani. Care sunt candidaţii şi ce şanse au

Angela Merkel, cea care a condus Germania, dar şi Europa prin multe puncte dificile, cum ar fi criza zonei euro, criza migraţiei şi pandemia de COVID-19, se retrage şi lasă în urmă o cursă electorală mai deschisă ca oricând.

26 sept. 2021, 10:32
Alegeri Germania. Germanii aleg succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar, după 16 ani. Care sunt candidaţii şi ce şanse au

Alegeri Germania. Alegătorii germani votează azi pentru noul parlament federal și implicit pentru noul guvern care va conduce țara după retragerea actualului cancelar Angela Merkel. Două partide intră cu șanse de a conduce acest executiv: conservatorii lui Merkel și social-democrații, în prezent partenerul lor junior în guvernul de la Berlin. Cu un scor electoral ceva mai mic, Verzii și liberalii se pregătesc și ei să facă parte dintr-un viitor guvern.

Partidul Social-Democrat – Olaf Scholz

Scholz este ministrul de Finanţe al Germaniei, funcţie pe care o ocupă din 2018. El a promis că va construi mai multe case „pentru a opri creşterea excesivă a chiriilor”, o îngrijorare persistentă a populaţiei germane. El promite, de asemenea, o politică climatică mai puternică care va transforma Germania într-un important exportator de energie verde. Totuşi, cea mai mare prioritate a sa este creşterea salariului minim de la 9,60 euro pe oră la 12 euro.

Până la pandemia Covid-19 a avut reputaţia de prudenţă fiscală, dar el a jucat un rol esenţial în promovarea planului de recuperare al UE de 750 miliarde euro şi a unui pachet de stimulente în valoare de 130 miliarde euro.

Uniunea Creştin-Democrată – Armin Laschet

Armin Laschet este un moderat de dreapta ce doreşte revenirea la cheltuieli publice limitate, este în favorea unei tranziţii verzi, dar treptată în aşa fel încât să nu perturbe economia.

Partidul Verde – Annalena Baerbock

Annalena Baerbock a pus tranziţia verde şi politicile pentru realizarea sa în centrul campaniei sale. Chiar dacă şansele ca partidul său să fie cel care va da cancelarul sunt mai mici, ea va juca un rol cheie în negocierile pentru o coaliţiei.

Alegeri Germania. Ce şanse au partidele, conform sondajelor

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%.

Alianţa ’90 / Verzi (ecologistă) era creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (extremă stânga) este la nivelul de 6-7%.

Alegeri Germania. Posibile coaliţii în urma alegerilor

Cel mai probabil niciun partid nu va obţine o majoritate, iar numele viitorului cancelar va fi decis în urma negocierilor pentru formarea unei coaliţii. Există 4 scenarii posibile de coaliţie:

Marea Coaliţie

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) – Partidul Social-Democrat (SPD)

Cele două formaţiuni sunt în prezent în alinaţă şi formează guvernul Merkel, dar pentru ambele o nouă asociere este o variantă pe care încearcă să o evite

Alinaţa „Semafor”

Denumită după culorile partidelor, alinaţa ar cuprinde Social Democraţii, ca partid principal, alături de Partidul Liber Democrat (FDP) şi Partidul Verde.

Alinaţa Jamaica

Numită din nou după culorile partidelor. Ea ar cuprinde Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ca principal partid, alături de Partidul Liber Democrat (FDP) şi Partidul Verde.

Alinaţa Stângii

O unificare a stângi este văzută de mulţi ca varianta cea mai radicală. Alinaţa ar cuprinde Partidul Social-Democrat alături de Partidul Verde şi de Partidul de extremă stânga( Die Linke)

În nicio alianţă pe baza sondajelor partidul de extremă dreapta Aleternativa pentru Germania( AfD) nu ar ajunge să formeze o coaliţie.

Citeşte şi: SONDAJ: peste jumătate dintre germani nu cred că o să le lipsească Angela Merkel

Cum se alege cancelarul Germaniei

Partidele politice trebuie adesea să negocieze după alegeri pentru a forma o coaliţie. Candidaţii la funcţia de cancelar sunt anunţaţi de partide înainte de alegeri.

Apoi cancelarul este numit de preşedintele federal şi votat de Bundestag într-un vot secret.

Pentru a fi ales, cancelarul federal trebuie să câştige o majoritate absolută de voturi.

Cum funcţionează sistemul electoral german, considerat unul dintre cele mai bune din lume

Germania are un sistem de vot complex pentru alegerea Bundestagului. Sistemul urmăreşte să combine avantajele reprezentării directe şi proporţionale, protejând în acelaşi timp de greşelile electorale din istoria Germaniei, care au dus la fragmentările politice din timpul Republicii Weimar între Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial.

60,4 milioane de persoane cu vârsta peste 18 ani sunt eligibile pentru vot la alegerile naţionale din 2021, potrivit cifrelor de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei.

Dintre aceştia, 31,2 milioane sunt femei şi 29,2 milioane sunt bărbaţi, cu aproximativ 2,8 milioane de persoane votând pentru prima dată. Peste o treime din electoratul Germaniei are peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că generaţiile mai îmbătrânite au adesea o influenţă mare asupra rezultatului alegerilor.

Cel mai mare număr de alegători eligibili trăieşte în Renania de Nord-Westfalia, urmat de statele sudice Bavaria şi Baden-Württemberg.

Citeşte şi: Criza carburanţilor în Marea Britanie. Benzinăriile limitează vânzările de combustibil la un plafon maxim de 30 de lire sterline pentru fiecare client

 


loading...
Partenerii noștri