Alegeri în Brazilia: Rousseff şi Neves, în turul doi la prezidenţiale

Coaliţia preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff, va avea în continuare majoritatea absolută în parlament, deşi a pierdut teren comparativ cu legislatura ce se încheie, iar în turul doi al scrutinului prezidenţial Dilma Rousseff se va confrunta cu social-democratul Aecio Neves, care a obţinut un rezultat peste aşteptări, arată rezultatele oficiale ale alegerilor de duminică, transmit agenţiile AFP şi EFE.

06 oct. 2014, 18:31
Alegeri în Brazilia: Rousseff şi Neves, în turul doi la prezidenţiale

În turul doi al scrutinului prezidenţial Dilma Rousseff se va confrunta cu social-democratul Aecio Neves, care a obţinut un rezultat peste aşteptări.

Partidele care o sprijină pe Rousseff vor controla atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul. În Camera Deputaţilor, cele nouă partide din această coaliţie au obţinut 294 din cele 513 mandate. Partidul Muncitorilor (PT), formaţiunea actualei preşedinte, este pe primul loc, cu 70 de mandate, însă a pierdut 16 posturi de deputat.

La Senat modificările sunt minore. Partidul Social-Democrat Brazilian (PSDB) al lui Aecio Neves rămâne principala formaţiune, cu 18 mandate, cu şase mai mult decât Partidul Muncitorilor, dar coaliţia acestuia din urmă este în continuare majoritară. În camera superioară a parlamentului cel mai mult a crescut Partidului Socialist Brazilian (PSB), care a obţinut şapte posturi de senator, unul dintre ele fiind ocupat de fostul fotbalist Romario.

În ce priveşte scrutinul prezidenţial desfăşurat în aceeaşi zi, Dilma Rousseff a obţinut 41,5% din voturi, urmată de social-democratul Aecio Neves, cu 33,7%. Acesta din urmă a obţinut un rezultat peste aşteptări, în sondajele de dinaintea alegerilor el fiind cotat cu 26-27% din intenţiile de vot. Neves a reuşit să o elimine din cursă pe cea care era considerată favorita scrutinului, ecologista Marina Silva, ea fiind în final votată de numai 20,9% dintre alegători.

Prin urmare, în campania pentru turul doi, ce se va desfăşura pe 26 octombrie, Dilma Rousseff şi Aecio Neves vor încerca să convingă votanţii lui Marina Silva, o disidentă din Partidul Muncitorilor. Ea susţinea o politică socială de stânga şi o politică economică de dreapta. Deocamdată Marina Silva s-a abţinut să-şi îndemne alegătorii cu cine să voteze în turul doi.

Pe ansamblu rezultatul alegerilor arată că, în ciuda manifestaţiilor de amploare din luna iunie împotriva corupţiei şi pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, brazilienii au optat pentru continuitate într-o ţară marcată mai departe de decalaje sociale importante, deşi acestea au fost atenuate într-o anumită măsură mai ales în urma programelor promovate de predecesorul şi mentorul actualei preşedinte, Lula Da Silva.