Alegeri în Franţa: Zece milioane de telespectatori au urmărit dezbaterea electorală între candidaţi

Dezbaterea prezidențială din Franța, desfășurată luni seara, a fost urmărită de 9,8 milioane de telespectatori, potrivit unuia dintre canalele TV care au transmis-o, relatează marți DPA.

21 mart. 2017, 13:37
Alegeri în Franţa: Zece milioane de telespectatori au urmărit dezbaterea electorală între candidaţi

Audiența a fost de 47,9% în timpul transmiterii dezbaterii, a anunțat canalul de televiziune LCI, care a citat agenția de măsurare a audiențelor Mediametrie.

În timpul dezbaterii au avut loc schimburi de replici virulente între candidata extremei drepte, Marine Le Pen, și rivalii săi centriști sau de stânga, pe teme precum imigrația, legea sau secularismul și islamul.

Fostul ministru al economiei Emmanuel Macron a părut a fi câștigătorul clar al dezbaterii, în pofida lipsei sale de experiență electorală, potrivit unui sondaj ad-hoc difuzat de postul BFMTV la scurt timp după încheierea dezbaterii.

Majoritatea sondajelor de opinie îl creditează pe Macron cu șansa a doua în primul tur al alegerilor prezidențiale, prevăzut pentru 23 aprilie, pe prima poziție urmând a se plasa Marine Le Pen. El ar fi însă favorit în turul al doilea, în dauna candidatei de extremă dreapta, informează Agerpres.

Citeşte şi Franţa: Prima dezbatere televizată privind alegerile prezidenţiale

Circa 29% dintre telespectatorii francezi au estimat că Emmanuel Macron a fost în dezbaterea de luni cel mai convingător candidat, în timp ce Marine Le Pen, reprezentantul stângii radicale Jean-Luc Melenchon și conservatorul Francois Fillon au strâns împreună doar 20% dintre preferințele telespectatorilor.

Aflat pe poziția a treia în sondajele de opinie, pe fondul scandalului de corupție în care este implicată și familia sa, Fillon a părut neinteresat de atacurile din timpul dezbaterii, dar și-a evidențiat experiența de fost prim-ministru al Franței. El a folosit acest prilej pentru a-și promova programul economic bazat pe măsuri de austeritate, avertizând în același timp că intenția Marinei Le Pen ca Franța să părăsească zona euro ar arunca țara în haos.