Alegeri în India. Partidul premierului a obţinut majoritatea parlamentară

Partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi a obţinut majoritatea parlamentară după alegerile din India, conform rezultatelor oficiale anunţate vineri, transmite AFP.

24 mai 2019, 15:51
Alegeri în India. Partidul premierului a obţinut majoritatea parlamentară

Principala formaţiune rivală, Partidul Congresului, va avea doar 52 de deputaţi, iar liderul său, Rahul Gandhi, nu a fost ales în noul legislativ în circumscripţia sa tradiţională din statul Uttar Pradesh din nord, unde a pierdut în faţa unei reprezentante a BJP. El va fi totuşi deputat, deoarece a candidat şi într-o altă circumscripţie, în sudul ţării.

Cei 900 de alegători indieni ar fi trebuit să desemneze 543 de candidaţi, după un proces de votare care a durat şase săptămâni, începând din aprilie. Alegerile dintr-o circumscripţie din statul Tamil Nadu, din sud, au fost însă anulate de autorităţile electorale, după confiscarea unor mari sume de bani cash.

Lok Sabha, camera inferioară a parlamentului, are 545 de locuri; doi deputaţi sunt numiţi direct de preşedintele Indiei, la propunerea partidului de guvernământ.