Alegeri în Lituania: Un fost ministru şi un novice în politică se confruntă în turul al doilea al prezidenţialelor

Publicat: Luni, 13 Mai 2019 11:34 // Actualizat: Luni, 13 Mai 2019 11:34 // Sursa: romaniatv.net

Fostul ministru conservator al Finanţelor Ingrida Simonyte se clasează pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale în Lituania şi îl înfruntă în turul al doilea, la 26 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un novice în politică.

Premierul Saulius Skvernelis (centru), învins duminică, a anunţat că demisionează la 12 iulie, data la care se încheie al doilea mandat al preşedintei în exerciţiu Dalia Grybauskaite.

Potrivit rezultatelor definitive, publicate luni dimineaţa, Simonyte a obţinut o victorie fragilă, cu 31,13% din voturile exprimate împotriva lui Nauseda (30,95%), iar Skvernelis s-a clasat al treilea (19,72%). ”Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au acceptat mesajul nostru, care spune că vrem un stat providenţă în Lituania şi că vrem mai multă pace politică”, a declarat Nauseda.

Campania prezidenţială a fost dominată de problema fracturii sociale între bogaţi şi săraci - care creşte în Lituania, în pofida unei creşteri economice solide. Cei trei favoriţi au afirmat că ei caută să atace această problemă.

"Nauseda are mai multe şanse să atragă voturi date altor candidaţi (în primul tur), mai ales de stânga”, a apreciat un analist de la Universitatea din Vilnius, Ramunas Vilpisauskas. În opinia sa, niciunul dintre candidaţi nu ar introduce schimbări radicale privind diplomaţia şi apărarea. ”Prin Nauseda, am putea să avem modificări tactice în comunicarea cu vecinii, însă linia strategică nu ar urma să se schimbe”, a mai declarat politologul pentru AFP. ”După primul tur, este evident că lituanienii au votat în favoarea continuităţii”.

Skvernelis nu a aşteptat rezultatul final al numărării voturilor pentru a-şi recunoaşte înfrângerea. ”Eşecul meu de a intra în turul doi reflectă estimarea mea ca om politic”, a declarat el pentru postul public de televiziune LRT. ”Ca om politic, accept această estimare şi trebuie să iau această decizie”, a adăugat el, precizând că îşi va prezenta demisia din Guvern în iulie. Această dată va permite noului şef de stat să numească un succesor.

Citeşte şi Lituania îşi alege un nou preşedinte. Cetăţenii vor să se reducă decalajul mare dintre bogaţi şi săraci

Un fost consilier la o bancă de afaceri, în vârstă de 54 de ani, Nauseda îi atrage pe alegătorii aflaţi în căutarea unui preşedinte imparţial, deasupra certurilor politice. El propune o luptă împotriva nedreptăţii sociale în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori, cu o demografie în declin, din cauza unei migraţii masive a tinerilor în Occident.

După ce şi-a făcut datoria civică vineri, în cadrul votului anticipat, el a declarat că are ”sentimentul că are greaua responsabilitate de a reduce polarizarea”.

”Nu putem izola Vilnius de restul Lituaniei”, a declarat rivala sa, Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, în cursul mitingului cu care şi-a încheiat campania electorală în capitală. Ea a propus reducerea prăpastiei economice dintre zonele rurale şi urbane cu ajutorul stimulării creşterii economice. O liberală, ea susţine uniune între persoane de acelaşi sex.

Alegători intervievaţi de AFP duminică şi-au exprimat speranţa unei consolidări a luptei împotriva corupţiei şi unei îmbunătăţiri a puterii de cupărare.

În Lituania, preşedintele nu-şi exercită puterea politică zilnic, ci este însărcinat cu politica externă şi participă la summiturile UE. El numeşte miniştrii, judecătorii şi comandanţii armatei şi Băncii centrale, însă cu asentimentul premierului sau Parlamentului.

Cei nouă candidaţi la preşedinţie s-au prezentat drept susţinători convinşi ai UE şi NATO, considerate o asigurare împotriva marelui vecin rus.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H