Alegeri în Muntenegru: Premierul Milo Djukanovici revendică victoria în alegeri

Premierul Milo Djukanovic revendică victoria în alegeri și promite că țara va rămâne pe drumul spre NATO și UE, a declarat el după victoria obţinută în alegerile parlamentare de duminică.

17 oct. 2016, 09:25
Alegeri în Muntenegru: Premierul Milo Djukanovici revendică victoria în alegeri

Muntenegru rămâne pe calea spre aderarea la NATO și Uniunea Europeană, a declarat la primele ore ale dimineții de luni premierul Milo Djukanovic, după victoria obținută de partidul său la alegerile parlamentare de duminică, transmite DPA.

În vârstă de 54 de ani, Djukanovic și Partidul Democrat al Socialiștilor (PDS) — aflat la putere de la primele alegeri multipartidice din Muntenegru în 1991 — ar urma să dețină majoritatea în parlamentul de 81 de locuri.

„Cu cele 36 de locuri ale noastre și cu partenerii noștri tradiționali, Coaliția pentru viitorul european al Muntenegrului va avea fără îndoială cel puțin 42 de locuri”, a spus el în fața susținătorilor care celebrau victoria.

„Imediat ce rezultatele oficiale vor fi anunțate, vom începe negocierile cu partenerii și vom forma în scurt timp noul guvern”, a adăugat Djukanovic.Rezultatele nu erau încă definitive luni dimineață, însă conform proiecțiilor finale ale Centrului pentru Monitorizare și Cercetare (CEMI), PDS va avea 35 de locuri, cu unul mai puțin decât a spus Djukanovic.

Aliații la care a făcut referire Djukanovic au obținut șase mandate: câte două pentru Social Democrații din Muntenegru și Bosniacii Musulmani și câte unul pentru reprezentanții minorităților albaneză și croată. Conform acestui calcul, PDS ar avea o majoritatea la limită, de doar un vot, informează Agerpres.

Citeşte şi Premierul din Muntenegru, declaraţie incendiară: Rusia finanţează o campanie împotriva NATO

În opoziție, Frontul Democrat are 18 locuri în parlament, conform estimărilor, coaliția Kljuc și Democrații din Muntenegru — câte nouă, iar Partidul Social Democrat — cinci.

O parte a opoziției este pro-rusă și a pus sub semnul întrebării cursul spre aderarea la NATO și UE.
„Nu a fost ușor, dar am reușit. Putem spune cu satisfacție că Muntenegru rămâne în siguranță pe drumul spre viitorul său european”, a spus Djukanovic.

Potrivit premierului, Podogorica va ratifica decizia de aderarea la NATO — a primit invitația de a deveni membru în urmă cu 10 luni — și va intensifica negocierile de aderarea cu UE, potrivit Agerpres.

Totuși, opoziția multipartidică nu și-a recunoscut încă înfrângerea și le-a cerut reprezentanților minorităților să li se alăture pentru a forma noul guvern.

Însă acest lucru ar necesita totuși o platformă comună pentru mai multe partide și grupuri care au puține în comun în afara scopului de a-l înlătura de la putere pe Djukanovic.