Alegeri în Olanda. Populiştii au zdrobit majoritatea premierului Mark Rutte după atentatul sângeros din Utrecht

Coaliţia guvernamentală a premierului Mark Rutte a pierdut majoritatea, miercuri, în Camera Superioară a Parlamentului, în urma alegerilor regionale care au dat un imbold populiştilor eurosceptici, după numei două zile de la producerea unui atentat potenţial terorist, în Utrecht.

21 mart. 2019, 07:23

Coaliţia lui Rutte trebuie să se îndrepte spre alte formaţiuni politice pentru a primi sprijin şi majoritate pentru a-şi impune legile.

La rândul său, Forumul pentru Democraţie (FvD) caută alte partide pentru a-şi asigura promovarea legilor, după ce formaţiunea populistă, de dreapta, a lui Thierry Baudet şi-a făcut intrarea în Camera Superioară, devenind al doilea partid, potrivit sondajelor de opinie la ieşirea din urne, potrivit televiziunii publice NOS.

Rezultatul acestui scrutin a fost urmărit cu multă atenţie şi peste graniţe, pe măsură ce se apropie alegerile europene ce se vor desfăşura în luna mai şi care ar putea asista şi la un imbold puternic al partidelor populiste.

Baudet este recunoscut pentru propunerile sale controversate, în special pentru imigraţie şi egalitate între femei şi bărbaţi, dar şi pentru misoginism, afirmând că „femeile, în general, nu excelează în profesiile lor şi sunt nu sunt ambiţioase”.

Alegerile locale au luat alura unui referendum privind politica premierului Mark Rutte a cărui campanie electorală a fost marcată de un posibil act terorist după atacul sângeros din Utrecht, soldat cu trei morţi şi care a dat un imbold partidelor de dreapta să avanseze subiectul „migraţiei” din terţe ţări.