ALEGERI ÎN PSD. LISTA posibililor candidaţi. Pentru ce funcţii se dă cea mai aprigă bătălie

În PSD s-a declanşat competiţia internă pentru funcţiile de conducere care vor fi alese la Congresul partidului programat pentru 19 – 20 aprilie, cea mai aprigă bătălie purtându-se pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului, scrie gandul.info.

08 apr. 2013, 08:00
ALEGERI ÎN PSD. LISTA posibililor candidaţi. Pentru ce funcţii se dă cea mai aprigă bătălie

Fără un competitor direct, Victor Ponta nu are emoţii în a fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului, scrie sursa citată.

Singura noutate în ceea ce îl priveşte o constituie faptul că va fi ales pe baza unui sistem de vot electronic. O altă noutate o constituie funcţia pentru care va candida Liviu Dragnea. Pesediştii nu s-au hotărât dacă acesta va ocupa poziţia de preşedinte executiv sau pe cea de prim-vicepreşedinte.

Funcţia de secretar general, deţinută în prezent de Liviu Dragnea, va avea atribuţii mai restrânse, potrivit viitorului Statut al PSD. Astfel, secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum se întâmplă în prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea preşedintelui partidului. Favorit pentru această funcţie este deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.

Potrivit noului Statut al PSD, care va fi adoptat la Congres, social-democraţii vor avea două categorii de vicepreşedinţi.

Prima categorie de vicepreşedinţi îi cuprinde pe cei aleşi de regiuni, existând opt astfel de vicepreşedinţi. În cea de-a doua, lista naţională este deschisă, putând candida oricine, iar primii opt ca număr de voturi vor accede în Biroul Permanent Naţional.

În ceea ce priveşte vicepreşedinţii pe regiuni , pentru regiunea de nord – est cele mai mari şanse le are primarul municipiului Iaşi – Gheorghe Nichita.

În regiunea sud-est competiţia se va da între Gheorghe Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu sau Radu Mazăre, în condiţiile în care Marian Oprişan şi Dan Nica vor intra în competiţia pentru vicepreşedinţi pe lista naţională.

Competiţia este deschisă şi pentru regiunea Sud între preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă. Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, va candida pe lista deschisă la nivel naţional.

Funcţia de vicepreşedinte la nivel regional pentru regiunea sud-vest este vizată de Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, dar şi de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, susţinut de Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD Gorj, Ion Călinoiu, este un apropiat al lui Victor Ponta şi mizează pe sprjinul preşedintelui PSD pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte în această regiune. Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, îl are de partea sa pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Bătălia pentru această regiune este cea mai strânsă. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, susţinută de Victor Ponta, va candida pe lista de vicepreşedinţi la nivel naţional. În aceeaşi regiune se află şi Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

În regiunea de Vest, dacă senatorul Ilie Sârbu nu va dori să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte la nivel regional, în competiţie va intra preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Ioan Rus are cele mai mari şanse pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte pentru regiunea Nord – Vest, fiind deja susţinut pentru această poziţie de mai multe organizaţii ale social-democraţilor.

Favorit pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte al regiunii Bucureşti – Ilfov este Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea,  are şanse să fie ales vicepreşedinte al regiunii Centru, în condiţiile în care ministrul Energiei, Constantin Niţă, va opta pentru lista deschisă la nivel naţional.

Pe lista naţională un rol important în stabilirea vicepreşedinţilor îl va avea cuplul  Ponta – Dragnea, ambii dorind ca favoriţii lor să se regăsească în conducerea partidului.

Deşi votul este secret, Victor Ponta şi Liviu Dragnea nu au evitat să spună deschis că au o listă cu nume care vor să ajungă în viitorul Birou Politic Naţional. Astfel, miniştrii Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean şi Mircea Duşa vor fi sprijiniţi pentru a deveni vicepreşedinţi ai partidului, chiar dacă nu au în spate filiale puternice.

Şi-au mai exprimat intenţia de a candida pentru un post de vicepreşedinte: Marian Oprişan, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Ion Câlea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Corina Creţu şi Constantin Niţă.

Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, este favorit ca după Congres să conducă Comsia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului.

Congresul PSD va alege membrii Consiliului Naţional, dar ulterior nu se vor organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte al acestui for. Funcţia îi este rezervată lui Adrian Năstase, care până nu va da undă liberă la alegeri, menţine blocată această poziţie. Adrian Năstase a fost invitat la Congresul PSD unde la prezidiu au fost invitaţi să stea foştii preşedinţi ai partidului.

Totodată, la Congresul PSD se va adopta şi o rezoluţie privind fuziunea prin absorbţie cu UNPR. După ce fuziunea se va realiza, cei de la UNPR vor primi două funcţii de vicepreşedinte la nivel naţional, cele mai mari şanse avându-le Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu.