Alegeri în Republica Moldova: Mobilizare naţională pentru al doilea tur de scrutin. Votul diasporei va conta

Cetățenii moldoveni din diaspora au răspuns apelului de mobilizare națională pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, programat să aibă loc la 13 noiembrie, relatează Jurnal.md și Radio Chișinău.

02 nov. 2016, 08:10
Alegeri în Republica Moldova: Mobilizare naţională pentru al doilea tur de scrutin. Votul diasporei va conta

În scopul unei mobilizări mai eficiente, ei au lansat o inițiativă pe Facebook, ‘Adoptă un vot’, destinată celor care sunt dispuși să ofere votanților transport, dar și cazare în localitățile în care sunt deschise secții de votare.

„Dragi moldoveni de peste hotare, este foarte important să ne mobilizam în turul doi al alegerilor din țară. Foarte mulți moldoveni vor fi nevoiți să călătorească pentru a vota și am creat acest grup cu scopul de a căuta și oferi cazare în orașele în care există secții de vot și de a căuta oameni cu care să puteți călători împreună (car sharing sau doar pentru companie). Haideți să ne deschidem ușile și brațele pentru cei care vor face acest efort și vor face un drum ca să voteze! #maiavemoșansă’, scrie Anastasia Condruc, o tânără moldoveană aflată în prezent în Barcelona, autoarea acestei inițiative, informează Agerpres.

Mai mulți cetățeni moldoveni din diaspora au răspuns la această inițiativă la numai câteva ore după lansarea ei, propunând transport și cazare altor compatrioți care vor dori să voteze. Astfel, există oferte de transport și de cazare pentru diverse orașe: București, Londra, Toronto, Montreal, Seattle, Ottawa, New York, Strasbourg, Bruxelles, Frankfurt, Viena etc.

Inițiativa „Adoptă un vot’ a fost salutată de candidatul opoziției de dreapta antioligarhice, Maia Sandu, potrivit Jurnal.md.

„Vreau să mulțumesc cetățenilor din diasporă pentru modul în care s-au mobilizat. Am văzut inițiative foarte frumoase, una dintre ele ‘Adoptă un vot”, prin care concetățenii noștri se oferă să asigure transport pentru cei care vor să meargă la secțiile de votare din alta localitate sau chiar cazare. Apreciem foarte mult astfel de initiațive’, a spus Maia Sandu.