Alegeri în SUA: Hillary Clinton a câştigat în Iowa, după ce S-A DAT CU BANUL

Hillary Clinton şi Bernie Sanders s-au aflat aproape la egalitate în "caucusul" democrat din Iowa. Luni la miezul nopții, fosta șefă a Departamentului de Stat al SUA obținuse 49,8% din voturile democraților, față de 49,6% pentru Bernie Sanders, conform numărării sufragiilor în 94 % din circumscripții. Astfel, departajarea s-a făcut printr-o metodă simplă: s-a dat cu banul.

02 feb. 2016, 16:46
Alegeri în SUA: Hillary Clinton a câştigat în Iowa, după ce S-A DAT CU BANUL

În şase circumscripţii Hillay Clinton şi Bernie Sanders au fost la egalitate, iar astfel s-a ajuns la a se da cu banul. Legea locală prevede că, dacă doi candidaţi sunt la egalitate, departajarea se face prin aruncarea unei monede.

În toate cele şase cazuri, Hillary Clinton a avut norocul de partea ei. Pe total, la alegerile primare de luni, cei doi candidaţi democraţi au fost despărţiţi de mai puţin de un procent.

Citeşte şi: Alegeri primare în SUA: Sanders şi Clinton, la „cvasiegalitate” printre democraţi. Ted Cruz l-a devansat pe Trump

Calendatul alegerilor prezidenţiale din SUA a început cu alegerile primare din Iowa şi va urma cu alegeri primare din alte state, dar şi cu dezbateri pentru ambele partide.

„Caucusurile” din Iowa reprezintă, tradiţional, de aproximativ 40 de ani, prima etapă a procesului de selectare a candidaţilor marilor partide în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Iowa va trimite la convenţiile partidelor, în iulie, 44 de delegaţi democraţi şi 30 de delegaţi republicani.