ALEGERI LA VATICAN: Al doilea fum negru pe coşul Capelei Sixtine VIDEO

O nouă zi de vot în Cetatea Sfântă: Fum negru a ieşit din nou, miercuri, pe coşul Capelei Sixtine, ceea ce înseamnă că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă.

13 mart. 2013, 09:19

UPDATE 16.00: Un papă american ar fi „la fel de competent” ca un papă polonez, italian sau guatemalez, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

„Nu ştiu dacă aţi observat, dar Conferinţa episcopilor catolici americani nu pare să primească ordine de la mine”, a adăugat liderul american în acest interviu realizat de ABC News.

UPDATE 15:10 Scrutinul de miercuri este hotărâtor pentru a confirma forţele din ecuaţie. Sub un ocean de umbrele, mulţimea numeroasă şi-a exprimat dezamăgirea.

„Încă sperăm. Dumnezeu este acolo”, a declarat peruana Hermana Consuelo.

„Este normal ca fumul să fie negru, este prea devreme. Începând cu al patrulea scrutin va fi totul clar”, apreciază Pasquale Lamanna din Roma, potrivit Mediafax.

Cardinalul de New York, Timothy Dolan, a pariat pe un rezultat rapid, „până joi seara”, înainte de a fi constrâns, la fel ca ceilalţi 114 electori, să depună jurământul de tăcere.

UPDATE 14:25 Alegerea viitorului Papă nu este la fel ca cea a ‘directorului unei companii multinaţionale’ şi capacităţile sale de management sunt importante fără a fi însă esenţiale, a declarat cardinalul austriac Christoph Schönborn, într-un interviu realizat înainte de intrarea în Conclav, relatează AFP.

‘Nu este vorba despre alegerea directorului general al unei companii multinaţionale, ci a liderului spiritual al unei comunităţi de credincioşi. Din acest motiv, este mai presus de toate o persoană cu calităţi religioase: un om al credinţei şi Evangheliei, un om credibil’, a afirmat el.

Întrebat în legătură cu consecinţele scandalului ‘Vatileaks’ de la Vatican, prelatul a constatat că ‘acele calităţi de manager vor fi cu siguranţă utile. ”Însă aceasta nu este prima calitate. Totul depinde de capacitatea sa de a fi un om al credinţei. Desigur luăm în considerare alte calităţi ale cardinalului, de exemplu dacă a condus o episcopie sau calităţile sale umane’, a afirmat el, potrivit Mediafax.

UPDATE 12.54: Cei 115 cardinali electori vor vota din nou, de două ori, miercuri după-amiază.

UPDATE 12.50: În piaţa Sfântul Petru de la Vatican sunt prezenţi mii de credincioşi, printre care un grup de români, care au expus tricolorul României, potrivit Agerpres. 

UPDATE 12:40: Fum negru a ieşit din coşul de pe acoperişul Capelei Sixtine, după sesiunile de vot din cursul dimineţii de miercuri. Este semnalul că încă nu a fost ales succesorul lui Benedict al XVI-lea, după cele două scrutine efectuate miercuri dimineaţă. 

Fum Vatican

UPDATE 11:25 Cei care doresc îşi pot alege propriul Papă cu ajutorul aplicaţiei Pontifficator, lansată de publicaţia The Guardian, care îi clasifică în funcţie de opiniile lor cu privire la diferite probleme de interes în lumea catolică.

UPDATE 11:21 Celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Utilizăm cartuşe fumigene”, a declarat marţi pentru AFP Paolo Sagretti, care s-a ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot în Capela Sixtină. La stânga intrării au fost instalate două sobe, şi anume una pentru arderea buletinelor de vot, iar în cealaltă sunt introduse produse chimice pentru producerea fumului.

Cei 115 cardinali au început miercuri o nouă rundă de vot pentru a stabili cine va fi succesorul Papei Benedict al XVI-lea. În cursul zilei sunt organizate 4 sesiuni de vot, două în cursul dimineţii, iar două pe parcursul serii.

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Cardinalii electori nu au ajuns marţi la o decizie, din cauza disensiunilor, pentru alegerea succesorului fostului Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, care a demisionat invocând motive de sănătate.

Pe coşul Capelei Sixtine a ieşit marţi seară fum negru, indicând că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui papă.

Favoritul este de departe cardinalul Angelo Scola de Milano, iar celălat nume vehiculat este cel al cardinalului Odilo Pedro Scherer.

Cu toate acestea, comentează BBC online, niciunul dintre ei nu are o personalitate la fel de puternică încât să determine votul din prima încercare aşa cum a avut Joseph Ratzingercând a fost ales în 2005.

Angelo Scola, Odilo Scherer şi Marc Oullet sunt cele trei nume de pe lista scurtă a favoriţilor pentru Sfântul Scaun.