„Alegeri” la Vatican: Conclavul, un scrutin fără candidat

Candidaturile pentru Sfântul Scaun sunt discutate cu cel mai mare tact, însă doar în privat sau în pauzele de cafea din timpul seriei de întâlniri premergătoare conclavului. Cardinalii sunt legaţi prin jurământul de respectare a secretului discuţiilor, sub ameninţarea excomunicării.

07 mart. 2013, 11:09
„Alegeri” la Vatican: Conclavul, un scrutin fără candidat

Cardinalii care sosesc la Roma sunt puşi într-o situaţie delicată de către jurnalişti, care îi întreabă dacă se văd aleşi ca viitor papă, din cauza faptului că, în mod tradiţional, exprimarea oricărei năzuinţe de acest fel este inadecvată, relatează AFP, citat de Mediafax.

La întrebarea „credeţi că aveţi şanse?”, adresată de jurnalişti, cardinalii care au sosit de luni la Roma pentru a pregăti alegerea liderului Bisericii Catolice au răspuns cu modestie sau în glumă.

Se glumeşte cu lucruri sfinte: Campanie electorală satirică înaintea alegerii noului Papă

Suntem în Alice în ţara minunilor”, a răspuns cardinalul american Daniel DiNardo, arhiepiscop de Galveston-Houston (Texas), unui jurnalist care l-a întrebat, în glumă, dacă ar purta o pălărie de cowboy în cazul în care ar fi ales Papă.

Colegul său din Boston, cardinalul Sean O’Malley, a precizat că nu a avut niciodată intenţia de a abandona haina de călugăr capucin. „Port această uniformă de 40 de ani şi mi-am propus să o port până voi muri. Nu prevăd că o să o schimb”, a declarat el.

A fi papă nu este un lucru menit să fie o ambiţie personală, cu atât mai mult dacă este exprimată în public. Alegerea este de inspiraţie divină şi nu intră în discuţie încercarea de a concura cu Sfântul Duh.

Un proverb italian îi avertizează pe cardinalii mânaţi de orgoliu că „cine intră în conclav ca papă, iese cardinal”.

Candidaturile sunt discutate cu cel mai mare tact, însă doar în privat sau în pauzele de cafea din timpul seriei de întâlniri premergătoare conclavului. Cardinalii sunt legaţi prin jurământul de respectare a secretului discuţiilor, sub ameninţarea excomunicării.

„Acestea nu sunt întrunirile electorale din Iowa”, a explicat John Allen, specialistul în probleme legate de Vatican din partea National Catholic Reporter, făcând aluzie la campania prezidenţială americană, care atins apogeul prin dezbaterile aprinse.

„Formarea simplei impresii că faci campanie pentru postul de papă, reprezintă sărutul morţii. Totul se face sotto voce”, a adăugat el.

Vezi şi Ultimul mesaj al Papei Benedict al XVI-lea pe Twitter

Misterul din jurul alegerii papei a fost parodiat de un grup de artişti italieni, care au realizat o campanie în favoarea cardinalului ghanez Peter Turkson, cu false afişe electorale, amplasate la Roma, în care acesta apare cu ochii îndreptaţi spre cer, alături de sloganul „În conclav, votaţi Peter Kodwo Appiah Turkson”, şi cu un X pe sigla cardinalului african, care arată electorilor cum să voteze.

Întrebat cu privire la o eventuală candidatură, cardinalul francez André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, a vorbit despre o „eroare”, înainte să plece grăbit.

Un cardinal american, Timothy Dolan, a răspuns direct unui jurnalist că oricine crede că el ar putea fi ales papă „a fumat marijuana”.

Într-un interviu acordat publicaţiei Il Messaggero, britanicul Cormac Murphy O’Connor, fost arhiepiscop de Westminster, întrebat dacă a cumpărat un bilet de întoarcere de la Roma, după alegeri, a răspuns: „nu l-am cumpărat încă, îl voi cumpăra în câteva zile”.

Cardinalul canadian Marc Ouellet, prefect al influentei congregaţii de arhiepiscopi, citat ca unul dintre favoriţii cu cele mai mari şanse, a declarat: „nu mă gândesc la asta acum”, cu toate că este de părere că a fi papă „ar fi un coşmar”.

„În mod rezonabil, trebuie să intru în conclav spunându-mi «În cazul în care…, dacă vreodată…». Mărturisesc că acest lucru m-a pus pe gânduri, m-a făcut să mă rog, mi-a provocat puţină teamă. Sunt foarte conştient de greutatea acestei misiuni”, a declarat el, grăbindu-se să adauge: „există un anumit număr de persoane care au mult mai multe şase decât mine să fie alese”.

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul în aplauze şi lacrimi.