Alegeri legislative în Finlanda. Extremiştii, locul doi, la mică distanţă de social-democraţi

Social-democraţii finlandezi au câştigat alegerile legislative oirganizate duminică, potrivit primelor rezultate ale scrutinului. Partidul a obţinut 17,7 din voturi, putând astfel conta pe 40 din cele 200 de locuri din Parlament, a informat Ministerul de Justiţie din Finlanda. Rezultatele finale vor fi făcute publice abia miercuri.  

15 apr. 2019, 05:41
Alegeri legislative în Finlanda. Extremiştii, locul doi, la mică distanţă de social-democraţi

Liderul social-democraţilor finlandezi, Antti Rinne a revendicat victoria în aceste alegeri – prima după 1999. Între timp, social-democraţii au participat în multe guverne, dar fără să câştige primul loc. 

Rinne avre la dispoziţie un răgaz până la sfârşitul lunii mai pentru a forma noul guvern. „Dorim să redăm cetăţenilor noştri încrederea poporului finlandez.”, a spus el la televiziunea de stat.

Citeşte şi Un europarlamentar PSD cere Finlandei să cedeze României preşedinţia rotativă a Consiliului UE

Partidul său nu este cu mult înaintea Finlandezilor, de dreapta, formaţiune care poate conta pe 39 de locuri în Parlament cu 17,5% din voturi.

Coaliția națională conservatoare câştigă 38 de locuri. Partidul de centru al primului ministru, Juha Sipila este „retrogradat” pe locul al patrulea.