ALEGERI MOLDOVA 2014. Buletine de vot de 63 de centimetri. NU se ştiu preferinţele electoratului

ALEGERI MOLDOVA 2014. Sondajele de opinie nu reuşesc să facă lumina cu privire la opţiunea cetăţenilor. Procentele celor care preferă Europa sunt extrem de apropiate de cele ale pro-ruşilor.

30 nov. 2014, 10:33
ALEGERI MOLDOVA 2014. Buletine de vot de 63 de centimetri. NU se ştiu preferinţele electoratului

ALEGERI MOLDOVA 2014. Exista si un numar mare de indecisi, potrivit ultimelor cercetari sociologice, ceea ce arata dificultatea deciziei, in conditiile in care Rusia a pus presiuni economice si diplomatice asupra Moldovei in ultimii ani, iar moldovenii se tem ca acestea s-ar putea inrautati daca intorc spatele Rusiei. 50% dintre moldoveni se tem chiar ca Rusia le-ar putea invada tara.

Un sondaj realizat cu o saptamana inainte de alegeri arata ca moldovenii nu au inca o optiune clara pentru Rusia sau Europa. Astfel, 44 la sută dintre respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la sută optează mai degrabă pentru apropierea de Rusia. Dacă s-ar organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, 51 la sută dintre respondenţi ar vota pentru, iar 36 la sută împotrivă. Cifrele sunt apropiate şi în cazul unui plebiscit privind aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, respectiv 47 la sută pentru şi 35 la sută împotrivă, potrivit stiripesurse.ro.

Buletine de vot lungi de 63 de centimetri

In cursa electorala de duminica s-au inscris 21 de formatiuni politice si patru candidati independenti, buletinul de vot va avea 63 de centimetri lungime:

1.Partidul Democrat din Moldova

2.Partidul Popular Creştin Democrat

3.Partidul Forţa Poporului

4.Partidul Liberal Democrat din Moldova

5.Partidul Liberal Reformator

6.Partidul Comunist Reformator din Moldova

7.Mişcarea Populară Antimafie

8.Partidul Naţional Liberal

9.Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

10.Blocul electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”

11.Partidul “Democraţia Acasă”

12.Partidul Popular din Republica Moldova

13.Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

14.Partidul Liberal

15.Partidul “Renaştere”

16.Partidul Acţiunea Democratică

17.Partidul Verde Ecologist

18.Oleg Cernei

19.Oleg Brega

20.Partidul “Patrioţii Moldovei”

22.Valeriu Pleşca

23.Anatolie Doga

24.Uniunea Centristă din Moldova

25.Partidul “Pentru Neam şi Ţară”

content-image

Din cursa a fost eliminat partidul Patria dupa ce liderul sau a fost acuzat ca primeste finantare externa din partea Rusiei iar el a fost acuzat de apartenenta la FSB (serviciul secret rus).

Acesta nu este singurul caz de controversat al acestor alegeri. In moldova a fost acuzata o prezenta masiva a gentilor sercreti rusi meniti sa influenteze alegerile, iar cu o zi inainte de vot președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a apreciat că scrutinul parlamentar de duminică este unul „complicat”, cu „implicări masive și nedorite” din partea vecinilor estici, respectiv Federației Ruse.

Sondajele arata totusi ca pe parcursul campaniei Partidul Comunist a scazut constant in preferintele moldovenilor, acesta fiind principalul sustinator al intoarcerii catre Rusia. Insa PCRM ramane pe primul loc in preferintele moldovenilor.

Iata rezultatele sondajelor si evolutia lor inca din martie si pana in noiembrie 2014: