Alegeri parlamentare 2016. Avram Iancu e în partidul lui Ţepeş şi candidează la Covasna

Partidul România Unită are pe lista de candidați pentru Camera Deputaților din județul Covansa un tânăr de toată isprava, cu un nume care atrage atenția: Avram Iancu. Are 27 de ani și este mândru că urmează tradiția familiei, cea de a avea grijă de pământ. E fermier alături de tatăl său, pe care îl cheamă tot Avram Iancu. Pe moșu (bunicul) îl chema Avram Ion, spune el, Avram fiind numele lor de familie, nu Iancu, așa cum era “Crăișorul munților”.

17 nov. 2016, 21:30
Alegeri parlamentare 2016. Avram Iancu e în partidul lui Ţepeş şi candidează la Covasna

Avram Iancu locuiește în Valea Mare, o comună care pare mare doar după nume, dar este mică și se află în apropiere de Întorsura Buzăului. Din cei 1.500 de locuitori, aproape o mie sunt ortodocși. Valea Mare e situată într-o zonă din județul Covasna în care sunt mai mulți români, maghiarii reprezentând puțin peste unu la sută din populație. Motiv pentru care UDMR nu are niciun membru aici.

Numele lui Avram Iancu, alături de figura lui Vlad Țepeș, a fost și pe buletinele de vot de la alegerile locale, unde a candidat din partea Partidului România Unită pentru Consiliul Local. I-au lipsit doar câteva voturi să ajungă consilier. Așa că este acum pe listă pentru Camera Deputaților. Între timp, însă, își vede de treburi, pentru că este un om ocupat – are 15 hectare de teren, parte ale lui, parte luate în arendă. Familia are și tractor și muncesc cu toții, ca majoritatea agricultorilor români.

Iancu nu e foarte vorbăreț, dar spune răspicat ce are de spus. Răspunde greu la telefon, odată pentru că nu prea e semnal în zonă, apoi pentru că e prins cu treburile. I-am salvat numele în telefon și m-a sunat la câteva ore de la apelul meu. Și, credeți-mă, e o senzație aparte să te sune …Avram Iancu.

– Bună ziua! Mulțumesc că m-ați sunat înapoi. Sunt de la Biroul de comunicare al Partidului România Unită. Discutăm cu candidații noștri pentru a le face scurte prezentări pentru site-ul partidului. Dumneavoastră sunteți candidat la Covasna…Nu pot să nu vă întreb, pentru că aveți un nume cu totul special…Cum e să te cheme Avram Iancu?

– Bună ziua! Păi așa îl cheamă și pe tata. Pe moșu îl chema Avram Ion. Cum să fie? Eu mă bucur că mă cheamă așa.

– Ce spun oamenii când aud numele dumneavoastră?

– Mie îmi place. Dar și altora. Mai sunt însă și alții, de alte etnii, care mai strâmbă din nas. Și știu câte ceva despre Avram Iancu, nu-i problemă. Probabil că dacă nu era el, era altă limbă aici.

– Știu că sunteți fermier…Cum merge agricultura? S-au dat greu subvențiile.

– Eh, da. S-au dat până la urmă. Mai greu, dar s-au dat, ne-am descurcat. Mai greu e că sunt unii care au terenuri și nu vor să îl dea în arendă. Iau subvenția și îți zic..Muncește-l tu, dacă vrei. Și îmi dai și mie ceva acolo…Eu am 15 hectare, și ale mele și în arendă. Și am 35 de văcuțe. Aici sunt câțiva cu agricultura, dar sunt și care lucrează la ceva prelucrare a lemnului. Atâta se fură! La noi corupția e problemă mare, arata romaniacurata.

– Aveți utilaje, tractor?

– Da, sigur. Am tractor, cu tata. Lucrăm împreună.

– Cum e cu politica în comuna Valea Mare?

– Păi am colegul de la partid care e în Consiliul Local. Eu am ales Partidul România Unită pentru că îmi place ce spun, așa gândesc și eu. Domnul Bogdan Diaconu e o persoană bună. Ce să zic? Părerile sunt împărțite. Sunt mulți cu PSD-ul, nu le scoți PSD-ul din cap. Dar sunt și români-români.

– Ce ați face pentru zona dumneavoastră dacă ați intra în Parlament?

– Aș aduce gaz, apă, canalizare. Un pic de civilizație, că e pericol așa!

– Sunteți ortodox?

– Da’ bineînțeles!