Alegeri parlamentare 2016. Băsescu vrea să crească natalitatea şi să reducă analfabetismul funcţional

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsecu, a anunţat, vineri, la Iaşi, că pentru formaţiunea sa politică, prioritare sunt obiectivele sociale ce vizează educaţia, sănătatea şi natalitatea, una dintre reformele propuse de aceasta fiind transformarea spitalelor în fundaţii.
Filip Stan
18 nov. 2016, 19:10
Alegeri parlamentare 2016. Băsescu vrea să crească natalitatea şi să reducă analfabetismul funcţional

„O reformă în sănătate este absolut obligatorie. Noi am depus legea în Parlament încă din 2011. Este legea pe care am încercat să o trec cu Boc în 2012, când au scos populaţia în stradă pentru a nu introduce noua lege a sănătăţii. Sigur, a fost o reacţie stimulată de mafia din sănătate, o mafie puternic înrădăcinată în sistem, în care cea mai mare parte a banilor nu se duc către bolnavi. Pe de altă parte, este clar că sistemul de sănătate este subfinanţat”, a spus Traian Băsescu, în discursul prezentat în timpul lansării campaniei candidaţilor organizaţiei judeţene a PMP Iaşi la alegerile parlamentare din decembrie.

Liderul PMP propune transformarea spitalelor în fundaţii pentru a ieşi din această situaţie.

„Propunem crearea competiţiei în sistemul de sănătate, transformarea spitalelor în fundaţii ale statului, pentru a le schimba regimul în raport cu băncile. Adică, o fundaţie poate să ia credite, un spital nu poate face împrumut de la bănci. O fundaţie poate să ia credite, să se dezvolte, să modernizeze spitale, să aducă echipamente, să instruiască personalul”, a declarat Traian Băsescu, conform Agerpres.

El şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de remuneraţiile încasate în prezent de personalul medical.

„Nimeni nu mă poate convinge că este în regulă să ai un sistem de sănătate în care medicul e plătit cu 2.400 de lei ca să ne opereze pe inimă. Cine crede că poate supravieţui unui asemenea sistem, în care oamenii cu pregătire extrem de ridicată îţi vând forţa de muncă şi capacitatea pentru 2.400 – 2.800 de lei pe lună, se înşeală. Este împotriva firii”, a mai spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte educaţia, fostul preşedinte al României a reamintit în discursul său, că aproape jumătate dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali, fapt care ne clasează pe locul doi în Europa la acest capitol.

„Ultima analiză arată că 42% dintre copii sunt analfabeţi funcţionali, adică ştiu să citească, să scrie dar din ceea ce citesc nu înţeleg nimic la prima citire, pentru că nu sunt obişnuiţi să gândească. Sunt obişnuiţi să înveţe pe dinafară, ceea ce înseamnă că sistemul de predare trebuie schimbat masiv şi rapid. Numai printr-un parteneriat dintre dascăl şi copil putem face din copil unul care şi judecă, şi citeşte. Trebuie să recunoaştem că avem cel mai mare procent de analfabeţi funcţionali din Europa, după Albania”, a spus Traian Băsescu.

O altă temă abordată de Băsescu, din domeniul educaţiei, a fost aceea a abandonului şcolar.

„Puteţi să vă închipuiţi România cu 42 la sută analfabeţi funcţionali la vârsta de 15 ani şi cu 19 la sută din copiii care nu termină o şcoală? Cum va arăta România peste 20 de ani? Trebuie să luăm urgent măsuri. O măsură simplă este să retragem toate cele 108 amendamente pe care doamna Andronescu cu Victor Ponta le-au adus Legii Educaţiei 1/2011. E o lege bună, dar care nu-şi mai atinge scopul din cauza celor 108 amendamente”, a mai spus Traian Băsescu.

El a afirmat, totodată, că avem obligaţia să încercăm să redresăm natalitatea. În acest sens, liderul PMP a apreciat că a fost adoptată o măsură bună atunci când s-a decis acordarea a 85 la sută din ultimul salariu ca indemnizaţie pentru mame, dar că măsura este insuficientă dacă ele nu sunt sprijinite atunci când vine vorba să îşi lase copiii acasă şi nu la creşe şi grădiniţe.

„Din proprie experienţă, văd că nu e suficient. În lipsa creşelor şi a grădiniţelor, mamele sunt tot în dificultate. În momentul de faţă, pe un loc la creşă sunt 430 de copii. Asta este situaţia în România, la nivelul general. Pentru a sprijini mamele şi a le încuraja să dea naştere la copii avem obligaţia să lansăm un program masiv de construcţie de grădiniţe şi creşe. Numai aşa vom reuşi ca prin măsura bună, prin alocarea a 85 la sută din salariu pentru creşterea copilului dar şi construind creşe şi grădiniţe vom reuşi să le redăm mamelor confortul. Dacă nasc, nu vor mai trebui să îşi angajeze cu o bonă ori să îl lase de izbelişte în casă cu bunica, dacă poate sau nu poate să îl ţină”, a mai spus Băsescu.

Fostul şef al statului, liderul PMP Traian Băsescu, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la lansarea candidaţilor filialei judeţene a Partidului Mişcarea Populară la alegerile locale. Alături de Băsescu, la Iaşi a fost prezent şi preşedintele executiv al partidului, Eugen Tomac. Evenimentul s-a desfăşurat la Casa Studenţilor, în prezenţa a câteva sute de membri de partid şi simpatizanţi. Unii dintre aceştia l-au aşteptat la intrare cu pâine cu sare, alţii au dorit să îşi facă fotografii cu fostul preşedinte al României.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'