Alegeri parlamentare 2020 Diaspora. Mii de români au votat în străinătate pentru noul Legislativ

Alegerile parlamentare 2020 sunt în desfăşurare în străinătate. Zeci de mii de români din Diaspora au votat, fie în secţii, prin corespondenţă, fie pe liste suplimentare pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlament.

05 dec. 2020, 15:04
Alegeri parlamentare 2020 Diaspora. Mii de români au votat în străinătate pentru noul Legislativ

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat câţi români au votat la parlamentare în Diaspora. Românii din Diaspora îşi vor alege patru deputaţi şi doi senatori care îi vor reprezenta în noul Parlament.

UPDATE, ora 15:00. Datele Autorităţii Electorale Permanente arată că, până la ora 15, au aproape 53.000 de persoane în Diaspora, dintre care 32.281 de votanți pe listele suplimentare.

UPDATE, ora 14:00. Nu mai puţin de 26.405 alegători din străinătate au votat până sâmbătă, la ora 14:00, la alegerile parlamentare 2020. Acestora li se adaugă 21.329 de alegători care au ales să voteze prin corespondenţă.

Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870, conform Digi24.

UPDATE, ora 13:00. Peste 43.000 de români au votat până la ora 13,00, ora României, la alegerile parlamentare, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate.

UPDATE, ora 9:00. La ora 9.00 – ora României – votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

Până sâmbătă, la ora 7:00, ora României, 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne. În total, nu mai puţin de 21.602 de români din străinătate au votat la alegerile parlamentare.

Totul despre alegeri parlamentare 2020, pe romaniatv.net

Mai multe detalii despre cum votează românii din străinătate la alegerile parlamentare 2020 aflaţi pe votstrainatate.ro.

Câţi români au votat la parlamentare în Diaspora. Ţările în care au fost deschise secţii de votare

Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2020. S-a deschis prima secţie de vot din diaspora

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare din restul ţărilor, la ora locală 7.00. Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, ultimele urmând să fie deschise secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei, conform Agerpres.

Românii din afara ţării au la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare, sâmbătă şi duminică, între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00, cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, în aşteptarea exercitării dreptului de vot.

Citeşte şi: Lista ţărilor pentru care se impune carantină la revenirea în România a fost actualizată. Cine a avut COVID nu mai stă în carantină

Câţi români votează la alegerile parlamentare 2020

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367.

Un număr de 35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare, arată datele AEP.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2020. Românii din ţară votează duminică noul Legislativ. Ce reguli trebuie să respecte din cauza pandemiei COVID