Alegeri parlamentare în Grecia: care sunt partidele favorite

În această duminică, 21 mai, se desfășoară alegeri parlamentare în Grecia. Sondajele indică faptul că niciun partid nu va avea majoritate. Totuși, cert este bătălia pentru primul loc este dată de socialiști și de conservatori. 

21 mai 2023, 09:45
Alegeri parlamentare în Grecia: care sunt partidele favorite

Potrivit sondajelor, nu există posibilitatea de a crea o coaliție. Astfel, un lucru mai puțin obișnuit ar putea fi confirmat: organizarea unui nou scrutin, în luna iulie, scrie presa internațională.

Partidul Noua Democrație, aflat la guvernare, este favorit, potrivit sondajelor de opinie. Formațiunea condusă de premierul Kyriakos Mitsotakis este cotată cu peste 30% dintre voturi.

Pe locul al doilea în sondaje este partidul de stânga Syriza, la o distanță de 4-7%.

Ce se va întâmpla după alegerile din Grecia. Decizia, în mâna președintelui

Secțiile de vot s-au deschis al ora locală șapte și urmează să se închidă la ora 16. Aproape 10 milioane de greci au drept de vot.

Un sondaj realizat la ieșirea de la urne va fi publicat la ora 17.

Dacă niciun partid nu reușește să obțină o victorie categorică, președinta Katerina Sakellaropoulou va acorda primelor trei formațiuni politice posibilitatea de a negocia, pentru a forma noul executiv.

Dacă discuțiile nu vor avea succes, președintele va numi un guvern interimar și vor fi convocate noi alegeri, la aproximativ o lună distanță.