Alegeri parlamentare în Iordania. Fraţii Musulmani revin în forţă la urne

Iordanienii au votat într-un scrutin marcat de revenirea islamiștilor la urne. Aproximativ 1,5 milion de iordanieni au votat marți pentru a-și reînnoi Parlamentul, în cursul unui scrutin marcat de revenirea în cursa electorală a Fraților musulmani, principala forță a opoziției în Regatul hashemit.

21 sept. 2016, 07:08
Alegeri parlamentare în Iordania. Fraţii Musulmani revin în forţă la urne

Birourile de vot, deschise la ora locală 07:00 (04:00 GMT), urmau să fie închise la ora 16:00 GMT, dar votul a fost prelungit cu o oră în 15 circumscripții în marile orașe din cauza ‘marii afluențe’ a alegătorilor.

În cursul acestui scrutin, 1,4 milion de iordanieni au votat, comparativ cu 1,2 milion la cel de-al doilea tur al scrutinului din 2013, potrivit Comisiei electorale, care nu a comunicat rata de participare. Aproximativ 4,1 milioane de alegători — dintr-o populație de 6,6 milioane de locuitori — erau invitați să departajeze 1.252 candidați pentru 130 de locuri în Parlament.

Analiștii nu prevăd mari schimbări în Parlament, care are puteri limitate. Majoritatea mandatelor urmează să rămână în posesia unor oameni de afaceri și responsabili ai triburilor loiale monarhiei.

Frații Musulmani au boicotat alegerile în 2010 și 2013 pentru a denunța scrutinuri marcate de nereguli și o lege electorală cuprinzând un sistem controversat al ‘votului unic’ care îi avantaja pe candidații triburilor, acceptați la putere. Ei criticau, de asemenea, arondarea circumscripțiilor electorale, considerată nedreaptă, și cerea instaurarea unui sistem parlamentar în care primul ministru să provină din majoritatea Parlamentului și să nu mai fie numit de rege. Or, autoritățile au amendat recent legea electorală, afirmând că au inițiat reforme pentru ‘consolidarea democrației’ în regat, informează Agerpres.

Chiar dacă reformele sunt considerate insuficiente de islamiști, aceștia — slăbiți de diviziunile interne și de o represiune a autorităților — au decis în iunie să participe la scrutin pentru a-și regăsi ‘legalitatea’ și a-și ameliora raportul de forțe cu puterea, potrivit analiștilor.

Citeşte şi Atac TERORIST în Iordania. Cinci persoane au murit

Coaliția națională pentru reformă, inițiată de Frații Musulmani, și-a exprimat satisfacția la jumătatea scrutinului pentru afluența în birourile de votare. Ea a denunțat totuși ‘mai multe’ nereguli, în special tentative de influențare a alegătorilor și cumpărarea voturilor în fața centrelor de votare.

Comisia electorală a anunțat, de altfel, anularea votului în circumscripția Al-Baya al-Wosta (la sud de Amman), unde opt urne au fost distruse de spărgători. Alegerile vor fi organizate din nou în această localitate la o dată care se va anunța ulterior, a adăugat aceeași sursă.

‘Mici incidente au fost înregistrate în unele regiuni, precum bătăi între susținătorii candidaților rivali sau focuri de armă în aer în fața unui birou de vot’, a declarat generalul Atef Al-Saoudi, director al Siguranței naționale, în cadrul unei conferințe de presă. Șeful observatorilor din UE, Jo Leinen, a semnalat la rândul său un ‘transport organizat’ al alegătorilor, precum și ‘prezența afișelor și a bannerelor’ candidaților în unele birouri de vot.

Scrutinul s-a desfășurat într-un context delicat pentru regat. Economia a fost afectată sever de conflictele care au devastat țările vecine, în Irak și în Siria, și prin primirea a sute de mii de refugiați, care împovărează serios finanțele țării. ‘Suntem mândri în Iordania că am recurs la urne și dialogăm prin alegeri, în timp ce în mai multe țări din regiune nu se aude decât bubuitul tunurilor’, și-a exprimat satisfacția — marți — Mohamad Momani, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Comisia electorală nu a stabilit o dată pentru a anunța rezultatele alegerilor legislative. Dar în cursul serii, președintele Comisiei electorale, Khaled al-Kalalda a declarat că acestea ar putea fi făcute publice în 48 de ore.