ALEGERI POLONIA: Conservatorii eurosceptici obţin majoritatea absolută

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege și Justiție (PiS, opoziție) al lui Jaroslaw Kaczynski, au obținut majoritatea absolută în alegerile parlamentare din Polonia, potrivit previziunilor anunțate de trei canale de televiziune duminică noapte.

25 oct. 2015, 21:13
ALEGERI POLONIA: Conservatorii eurosceptici obţin majoritatea absolută

ALEGERI POLONIA: Potrivit acestor previziuni comune pe baza unui exit-poll, Lege și Justiție obține 39,1% din voturi, reprezentând 242 de locuri de deputați din 460. Liberalii centriști Platforma Civică (PO) a prim-ministrului în exercițiu Ewa Kopacz au obținut 23,4%, adică 133 de locuri, notează AFP.

În cazul în care exit-pollul va fi confirmat de rezultatele oficiale, PiS va reveni la guvernare, pentru prima dată din 2007, în această ţară din Europa Centrală cu 37 de milioane de oameni.

Noii aleşi vor primi mandate de patru ani. Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate luni.

Aproape 40% dintre polonezii cu drept de vot au votat până duminică seara

În total 39% dintre alegătorii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile politice până duminică seara, în alegerile generale din Polonia, anunţă autorităţile electorale, relatează AP în pagina electronică.

Un oficial de la Comisia Electorală de Stat, Sylwester Marciniak, a anunţat duminică seara că peste 11,7 milioane dintre cei aproximativ 30,9 milioane de alegători cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile până duminică la ora locală 17.00 (18.00, ora României).