ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Procurorul general: Incidentele de la alegeri sunt puţine şi nu ne îngrijorează

Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a afirmat că numărul incidentelor electorale din primul tur al alegerilor prezidenţiale nu reprezintă o situaţie îngrijorătoare pentru Parchet.

06 nov. 2014, 08:53
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Procurorul general: Incidentele de la alegeri sunt puţine şi nu ne îngrijorează

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Tiberiu Niţu a afirmat că numărul incidentelor electorale de natură penală de la primul tur al alegerilor prezidenţiale este relativ redus. „În opinia noastră, sunt puţine – 100 de cazuri la nivel naţional. Nu este nici pe departe o situaţie care să ne îngrijoreze”, a declarat Niţu.

Procurorul general a precizat că toate incidentele vor cercetate conform prevederilor legale. „Dacă se apreciază, pe baza probelor administrate, că sunt elemente de vinovăţie, persoanele respective vor fi deferite justiţiei”, a mai spus Tiberiu Niţu.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ministerul Afacerilor Interne a precizat, luni, că la nivelul întregii ţări numărul sesizărilor privind încălcări ale legii a fost de cinci ori mai mic faţă de alegerile din 2009: 291 de sesizări faţă de 1.435, în urmă cu cinci ani. Cele mai multe incidente au fost sesizate în mediul rural.

La nivel naţional, în ziua votului, au fost sesizate 291 de situaţii care priveau încălcări ale legii, de 5 ori mai puţine decât la alegerile prezidenţiale din 2009 (1435 de sesizări). Din numărul total de sesizări, în urma verificărilor, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe incidente au fost sesizate în mediul rural

În 78 de situaţii, aspectele sesizate au reprezentat fapte cu caracter penal. În urma verificărilor efectuate până la acest moment, au fost constatate 68 de infracţiuni, pentru car sunt cercetate 57 de persoane, toate în stare de libertate. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de două sau mai multe ori sau pentru că au introdus în urnă mai muote buletine de vot.

În ceea ce priveşte faptele contravenţionale, din 187 de sesizări s-au confirmat doar 75. Au fost aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale. Tipuri de contravenţii: continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilui cu privire la candidatul pe care ar trebui să îl voteze şi consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Potrivit datelor centralizate de MAI până duminică seară, au fost înregistrate 176 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, 71 de semnalări nu s-au confirmat. Au fost constatate 52 de contravenții şi au fost date amenzi de 19.750 lei.