ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Aproape 60.000 de angajaţi MAI asigură ordinea publică

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat că aproape 60.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri "sunt la datorie", astfel încât votarea să se desfăşoare conform legii.

16 nov. 2014, 06:47
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Aproape 60.000 de angajaţi MAI asigură ordinea publică

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, peste 58.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi angajaţi de la alte structuri operative sunt la datorie pentru a asigura desfăşurarea procesului electoral în condiţii de deplină legalitate, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

13.300 de angajaţi ai MAI au misiunea de a asigura ordinea publică, iar 4.700 de specialişti sunt mobilizaţi pentru a verifica şi soluţiona toate sesizările privind posibile incidente electorale. 34.200 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri asigură paza şi protecţia secţiilor de votare din întreaga ţară.

Pentru gestionarea oricărei situaţii care ar putea apărea pe parcursul procesului electoral, la nivelul MAI, a fost constituită o rezervă de 7.800 de oameni.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Oficialul MAI a amintit principalele reguli ale procesului electoral. Votarea a început la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei. Persoanele care se află la ora 21.00 în sala unde se votează îşi vor putea exprima opţiunea.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu referire la ordinea publică este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă ce ajunge până 4.500 de lei.

VEZI ŞI: Cum arată BULETINUL DE VOT pentru turul al doilea

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. După prima confruntare electorală din 2 noiembrie, în cursa pentru Cotroceni au rămas doi candidaţi din cei 14 înscrişi în competiţia prezidenţială – candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis. 

Victor Ponta a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi) în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar Klaus Iohannis – 30,37% (2.881.406 voturi).

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  În cel de-al doilea tur, pe 16 noiembrie, sunt aşteptate la vot 18.305.826 de persoane. Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

În cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea preşedintelui României.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245. În sectorul 1 al Capitalei vor fi 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot, iar numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi în primul tur, respectiv 94.220.

UNDE VOTEZI
 
REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului.  

Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
 
 
Cei care nu se regăsesc în listele electorale permanente ale secției de votare la care sunt arondaţi vor face dovada cu actul de identitate că locuiesc în raza teritorială a secției de votare respective și vor fi înscrişi într-un tabel cuprinzând numele și prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria și numărul actului de identitate.
 
Alegătorii care în ziua votării se află în străinătate votează la secţiile de votare constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Cetăţenii români cu domiciliul in străinătate care în ziua votării se află în România pot vota la orice sectie de votare din Romania. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale şi isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Persoanele care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza pot sa-si exercite dreptul de vot.

CU CE ACTE POŢI SĂ VOTEZI

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare.

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi în baza titlului de călătorie.

VOTUL ÎN DIASPORA

În DIASPORA va exista acelaşi număr de secţii de votare ca şi în primul tur – 294. Un număr de 800.000 de buletine au fost trimise către secţiile de votare din străinătate, iar, în urma cererii Ministerului Afacerilor Externe, au fost confecţionate încă 400 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT”

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate si pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

Aceştia pot vota in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) sau titlul de calatorie.

Ei isi pot exercita dreptul de vot dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii – www.bec2014.ro şi www.mae.ro.

DESCARCĂ FORMULARUL DE AICI 

Astfel, formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014Pentru a evita totodată cozile si aglomerarile care s-au produs in turul I de scrutin, MAE recomanda alegatorilor sa se prezinte la urne cat mai devreme posibil, avand in vedere ca urnele sunt deschise in intervalul orar 7.00-21.00, duminica, 16 noiembrie.

De asemenea, MAE a decis ca numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile să fie suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Biroul Electoral pentru Străinătate a precizat, vineri, că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

REGULI LA VOT

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea ‘VOTAT’, pe care acesta o aplică pe buletinul de vot.