INCIDENTE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Suspiciuni de mită electorală. Ştampile de vot, furate

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Secţia 23 Buzău a fost deschisă cu aproximativ 30 de minute întârziere, întrucât preşedintele secţiei nu s-a prezentat la ora deschiderii procesului electoral. În Hunedoara, preşedintele unei secţii de votare a pierdut ştampila de control a secţiei. De asemenea, mai multe pungi cu produse alimentare au fost găsite, duminică dimineaţa, atârnate în porţile locuitorilor din satul Rusu Bârgăului, comuna Josenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud. În Bucureşti au fost descoperite Coduri Numerice Personale greşit completate în listele suplimentare. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat duminică că există suspiciuni de turism electoral masiv în unele judeţe din sudul ţării.

16 nov. 2014, 06:19
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Suspiciuni de mită electorală. Ştampile de vot, furate

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Un bărbat, reţinut pentru că a agresat un bătrân în apropierea unei secţii de votare

44 de persoane sunt cercetate în legătură cu posibile infracţiuni legate de procesul electoral, un bărbat fiind reţinut pentru că ar fi agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea unei secţii de votare din judeţul Gorj.

„Până la acest moment, au fost înregistrate 375 de sesizări referitoare la săvârşirea unor posibile infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe evenimente, respectiv 224, au fost sesizate în mediul rural. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au efectuat verificări cu privire la fiecare sesizare în parte, stabilind, până la această oră, că 166 dintre acestea, reprezentând 44,27%, nu se confirmă”, a informat duminică purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Dintre situaţiile confirmate, 47 sunt fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 22.400 lei şi 14 avertismente scrise.

„În ceea ce priveşte posibilele infracţiuni, au fost sesizate 81 de situaţii, toate fiind în curs de cercetare. În aceste cazuri, la momentul finalizării cercetărilor se vor dispune măsurile legale prin unităţile de Parchet competente. Majoritatea infracţiunilor sesizate sunt de corupere a alegătorilor, vot multiplu şi violare a confidenţialităţii votului”, a precizat Monica Dajbog.

Ea a declarat că Poliţia Română a organizat 513 filtre la nivel naţional, fiind verificate 3.781 de autovehicule, dintre care 251 autocare, 763 autobuze, 1.617 microbuze şi 1.150 de autovehicule cu capacitate 8+1.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Olt: Buletine de vot epuizate în şapte secţii de votare rurale

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Olt a suplimentat numărul de buletine de vot şi de autocolante din şapte secţii de votare din localităţile Bărăşti, Tătuleşti, Scorniceşti şi Sâmbureşti pentru că exista riscul să fie epuizate cele existente, potrivit preşedintelui BEJ Olt, judecătorul Silviu Oancea. Potrivit Agerpres, Oancea a menţionat că pentru suplimentarea buletinelor de vot şi autocolantelor din secţiile în care acestea urmau să se epuizeze au fost luate buletine şi autocolante de la secţii de votare din localităţi apropiate. „Au fost suplimentate buletinele de vot în secţiile 127 şi 129 din Bărăşti, la secţiile 326, 327 şi 328 din Tătuleşti, la secţia 120 din Scorniceşti şi la secţia 303 Sâmbureşti”, a spus preşedintele BEJ Olt.

În secţiile 129, 327 şi 328, până la ora 16,00 au votat mai multe persoane decât numărul alegătorilor din listele permanente, dintre care aproape jumătate fiind persoane care au votat pe listele suplimentare. În aceste secţii şi în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost suplimentat numărul buletinelor de vot şi autocolantelor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Acuzații de TURISM ELECTORAL la Mangalia. Alegători aduși cu microbuzul de un angajat al primăriei

Reprezentanții PSD au surprins la o secție de votare din Mangalia un microbuz care transporta alegători la urne. Potrivit reporterntv.ro, şoferul este un angajat al primăriei din Mangalia! „Au zis de la primărie că nu ne ia bani pentru asta”, a spus o femeie din microbuz, ținând să sublinieze faptul că transportul a fost gratuit.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Bistriţa-Năsăud: Primar PDL, reclamat că îi obligă pe localnici să se prezinte la vot

Primarul comunei Matei din judeţul Bistriţa-Năsăud, Vasile Encean (PDL), a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) că ar merge din casă în casă şi le-ar cere locuitorilor să meargă la vot, ameninţându-i că, în caz contrar, nu le va elibera documente de la primărie de care vor avea nevoie în viitor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Buzău: Primarul şi viceprimarul din Calvini, acuzaţi de ACL de turism electoral

Alianţa Creştin Liberală (ACL) Buzău a depus duminică plângeri penale la Poliţie şi Parchet împotriva primarului şi viceprimarului comunei Calvini, acuzaţi că ar duce oamenii la vot cu autovehiculul Primăriei şi ar influenţa alegătorii. „Am depus 21 de plângeri penale pe ceea ce înseamnă transportul şi influenţarea votului în 21 de comune şi oraşe din judeţul Buzău, printre care şi împotriva primarului comunei Calvini, Curelea Nedelcu Nicolae, respectiv a viceprimarului Sibiceanu Constantin, care influenţează în mod direct procesul electoral în localitatea Calvini în favoarea candidatului PSD”, a declarat duminică deputatul democrat-liberal Cezar Preda.

În schimb, primarul Curelea Nedelcu Nicolae a respins acuzaţiile ACL, precizând pentru AGERPRES că maşina primăriei a rămas staţionată în curtea instituţiei locale. „Nici eu şi nici primarul nu ne-am deplasat cu această maşină, eu am folosit doar automobilul meu în interes personal”, a menţionat primarul.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. CNP-uri greşite pe listele suplimentare ori ale unor decedaţi

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ACL a descoperit în Bucureşti Coduri Numerice Personale greşit completate în listele suplimentare, iar Mihai Atănăsoaie a susţinut că a descoperit CNP-uri ale unor decedaţi. Potrivit Mediafax, Atanasiu a susţinut că până la ora 15.00 în Bucureşti au fost constatate nereguli în privinţa unor CNP-uri înregistrate pe listele suplimentare, existând astfel suspiciuni de fraudă a votului.

„Cea mai mare neregulă constatată în Bucureşti sunt listele suplimentare pe care am început să le verificăm şi sunt foarte multe CNP-uri care sunt prost înregistrate. Asta înseamnă că preşedinţii secţiilor de votare care s-au ocupat de înregistrarea pe listele suplimentare a celor care nu erau din secţia de votare fie au greşit CNP-ul, dar dacă constatăm că sunt mai mult de două CNP-uri greşite dintre cei care au votat pe listele suplimentare o să o trecem la rea voinţă şi o să facem plângeri penale împotriva tuturor preşedinţilor secţiilor de votare unde CNP-urile sunt greşite”, a spus Atanasiu.

El a precizat că ACL deţine un soft prin care sunt înregistrate CNP-urile de pe listele suplimentare pentru a descoperi dacă este vorba de vot multiplu. Vicepreşedintele PDL Bucureşti Mihai Atănăsoaie a susţinut că pe listele suplimentare din Sectorul 2 din Bucureşti există CNP-uri ale unor persoane decedate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Atanasiu: Există suspiciuni de turism electoral în sudul ţării, solicităm Poliţiei verificări

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că există suspiciuni de turism electoral masiv în unele judeţe din sudul ţării, solicitând Poliţiei să facă verificările care se impun, liberalul reclamând şi încercări de cumpărare a votului în rândul studenţilor.

Atanasiu a făcut un apel către Poliţia Română de a verifica cursele din sudul ţării, unde există suspiciuni de turism electoral.

”Am constatat că în sudul ţării numărul de turişti de astăzi este egal cu întregul număr de anul trecut al turiştilor din sudul ţării. Adică toţi câţi au vizitat în 365 de zile anul trecut Teleormanul, Oltul, Călăraşiul, Giurgiu, au vizitat de azi dimineaţă şi până acum aceste judeţe şi au votat în aceste judeţe”, a spus vicepreşedintele PNL, potrivit Mediafax.

Totodată, Atanasiu a susţinut că a primit sesizări de la studenţi din Regie, unde militanţi ai PSD ar îndemna studenţii ca în schimbul sumei de 50 de lei să voteze cu candidatul PSD.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. ACL Ilfov depune sesizare la Poliția Ilfov și Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru turism electoral. La secția de vot numărul 75 din Popești – Leordeni au fost transportați cu microbuze persoane din localitățile Budești și Frumușani – județul Călărași atât în primul tur al alergerilor prezidențiale, cât și astăzi, în turul al doilea.

ACL Ilfov deține informații conform cărora persoanele transportate au fost „recompensate” cu sume de bani pentru a vota candidatul PSD. Dintre acestia enumerăm, cu titlu de exemplu, persoanele Neagu Silviu, Lazăr Marius și Badea Petrică din localitatea Budești – Călărași, votanți dintre cei transportați de PSD din Călărași la secția de vot numărul 75 din Popești – Leordeni.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. Două persoane, una din Vrancea, alta din Arad, au murit la puţin timp după ce au votat

Doua persoane, un bărbat de 66 de ani din Vrancea şi unul de 75 de ani din Arad, au murit, duminică, la scurt timp după ce au votat la alegerile prezidenţiale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II. O femeie din Braşov, care s-a dus să voteze la o secţie de votare amenajată la Şcoala Generală nr.14, a găsit pe listele electorale permanente numele soţului ei, decedat în urmă cu patru ani pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. Porivit Agerpres, ea a făcut o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Braşov pentru a vedea dacă a votat cineva în primul tur al alegerilor prezidenţiale în numele soţului decedat. Purtătorul de cuvânt al BEJ, Claudiu Petra, a declarat, într-o conferinţă de presă, că femeia a găsit numele soţului pe listă şi în primul tur de scrutin, dar nu a făcut nimic în acest sens.

Aceasta a fost prima sesizare depusă la BEJ Braşov privind desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în judeţ.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL IIUn primar a fost ameninţat cu arma în ziua alegerilor

ACL Ilfov face acuzaţii grave în ziua alegerilor. Printr-un comunicat de presă spun că membri ai PSD-Ilfov au împărțit în toate localitățile din județ conduse de primari ai ACL, pliante mincinoase prin care transmiteau locuitorilor că primarii respectivi votează cu Victor Ponta.Primarul PNL din Periș, Anghel Albu a oprit trei mașini în care se aflau cei care împărțeau pliantele cu numele lui și le-a cerut să oprească imediat această batjocură la adresa locuitorilor.

Potrivit ACL Ilfov, oamenii Gabrielei Firea au scos pistolul și l-au amenințat pe primarul Albu să tacă și să-i lase în pace. După mai multe confruntări verbale între primar și ,,pistolarii,, de la PSD, agresorii au urcat în mașini și au plecat.

ACL Ilfov depune plângere penală împotriva organizaţiei PSD Ilfov pe care o acuză de violenţă, ameninţare cu arma şi propagandă electorală în ziua votului.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II. Cluj: O ştampilă de vot dispărută în primul tur, adusă la secţie de o bătrână

O ştampilă de vot dispărută în primul tur al alegerilor prezidenţiale de la o secţie din Cluj a reapărut duminică, când o bătrână a adus-o înapoi.

Potrivit preşedintelui BEJ Cluj, Monica Trofin, ştampila dispăruse din incinta secţiei numărul 2 din Cluj-Napoca, organizată la Colegiul Economic „Iulian Pop”.

La acel moment, în data de 2 noiembrie, la primul tur de scrutin, procesul electoral a continuat la acea secţie cu doar patru ştampile din cinci. La momentul raportării dispariţiei ştampilei, pentru acest caz a fost deschis un dosar penal de către poliţie, urmând ca ancheta să îşi urmeze cursul.

Conform Elenei Rusu, preşedintele secţiei din care a dispărut ştampila, bătrâna care a plecat cu ea din greşeală are 84 de ani.

„Ştampila a fost adusă înapoi, duminică, de o femeie în vârstă de 84 de ani care a spus că a luat-o din greşeală şi că a pus-o în buzunar. Femeia a dat şi declaraţie în faţa poliţiştilor, iar ştampila respectivă a fost sigilată. Ea va fi predată către BEJ Cluj după ce se încheie procesul de vot. Noi am primit, acum, pentru turul al doilea cinci ştampile, după ce la primul tur am rămas cu patru în urma dispariţiei acelei ştampile”, a spus Elena Rusu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Galaţi: O tânără dintr-o comisie de votare a leşinat

O tânără de 27 ani, membră în comisia Secţiei de votare de la Şcoala nr. 12 din Galaţi, a leşinat sub ochii colegilor, în incinta secţiei. Femeia a apucat să spună că se simte rău, iar colegii i-au sărit în ajutor şi au aşezat-o pe un scaun. Preşedintele secţiei de votare a sunat la 112, iar un echipaj de la Ambulanţa Galaţi a ajuns în doar câteva minute pentru a-i acorda primul ajutor.

Pacienta a suferit o stare de lipotimie, i s-a făcut rău, leşinase, dar echipajul nostru a stabilizat-o şi am transportat-o la spital pentru investigaţii suplimentare„, a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi.

Tânăra a fost înlocuită în comisia de votare, procesul electoral nefiind perturbat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Un bărbat din Tulcea, cercetat pentru vot multiplu, la Greci

Un bărbat din comuna tulceană Greci este cercetat după ce a fost văzut introducând două buletine de vot în urnă, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, Daniela Condrea, bărbatul a primit două buletine de vot pe care le-a ştampilat şi apoi le-a introdus în urnă. „În acest caz, se fac cercetări de către poliţişti sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Măcin pentru infracţiunea prevăzută la articolul 387 din Codul Penal privind votul multiplu„, a declarat reprezentanta IPJ, potrivit Agerpres.

Votul multiplu se sancţionează, conform Codului Penal, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. O ştampilă cu menţiunea „Votat” a dispărut la Petrila

O ştampilă cu menţiunea „Votat” a dispărut duminică de la o secţie de votare din oraşul Petrila, în Valea Jiului, în cauză fiind sesizată Poliţia pentru efectuarea cercetărilor necesare, potrivit Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara. „Ştampila cu menţiunea ‘Votat’ a dispărut de la secţia numărul 229 Petrila. Se fac cercetări. Procesul de votare nu a fost întrerupt„, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Hunedoara, judecător Cristina Roncioiu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Abţibilduri cu imaginea lui Iohannis, lipite pe oglinzile maşinilor, la Iaşi

Mai mulţi ieşeni au sesizat Biroul Electoral Judeţean Iaşi că în mai multe zone din municipiu au fost lipite pe oglinzile maşinilor parcate abţibilduri cu imaginea candidatului ACL, Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii ACL Iaşi neagă că ar fi tipărit şi împărţit astfel de materiale electorale în ziua votului. Marius Dangă, preşedintele filialei municipale a PNL, a declarat presei că „este o manipulare din partea opozanţilor politici„.

„Scopul acestei acţiuni mizerabile şi lipsite de orice formă de bun-simţ este de a enerva, pe bună dreptate, conducătorii auto. Vreau să precizez că Alianţa Creştin Liberală nu a comandat, nu a produs şi nu a împărţit acest material, în nicio formă a distribuţiei! Această iniţiativă este doar ultima dintr-o serie de acţiuni murdare şi sub orice critică pe care PSD Iaşi le-au întreprins la nivelul întregului judeţ. De această dată, însă, oamenii lui Gheorghe Nichita au mers mult prea departe„, a spus Marius Dangă.

El a cerut Poliţiei să se autosesizeze şi autorii acestei acţiuni să fie identificaţi şi să plătească conform legii „pentru prejudiciul material şi psihic” creat locuitorilor municipiului Iaşi.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. BEJ Iaşi a fost sesizat că a dispărut o ştampilă de vot

Preşedintele secţiei de votare de la secţia 527, din localitatea Moţca, judeţul Iaşi, a anunţat dispariţia unei ştampile de vot. „În urma sesizării, un echipaj al poliţiei a demarat o anchetă pentru a afla mai multe informaţii privind dispariţia ştampilei de vot„, a declarat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, potrivit Agerpres.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Preşedintele unei secţii de votare din Sălaj, înlocuit pentru propagandă electorală pe o reţea de socializare

Preşedintele unei secţii de votare din Zalău a fost înlocuit din funcţie de Biroul Electoral Judeţean Sălaj, după ce a avut mai multe postări pe o reţea de socializare în care şi-a exprimat opţiunea politică de vot, îndemnând cetăţenii să-l voteze pe favoritul său şi criticându-l pe contracandidatul acestuia.

Sâmbătă a fost o sesizare a PSD, organizaţia Sălaj, împotriva preşedintei unei secţii de votare din Zalău, pe motiv că ar fi continuat să facă acte care intră în conţinutul propagandei electorale, ceea ce ar face-o incompatibilă cu calitatea de membru în biroul electoral, darămite cu calitatea de preşedinte al biroului secţiei de votare. (…) Am considerat-o întemeiată (sesizarea – n.r.), pentru că textul din Legea 370 pentru alegerea preşedintelui României prevede expres că preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare nu pot avea apartenenţă politică. Apoi la alineatul următor al aceluiaşi text de lege obligă pe preşedinţi şi pe locţiitori să fie corecţi şi imparţiali. (…) Noi am făcut o conexiune între lipsa de apartenenţă politică, situaţie în care trebuie să se afle preşedintele secţiei de votare, şi imparţialitate (…) şi am considerat că exprimările sale, publicarea pe pagina de socializare ar induce ideea că este imparţială, chiar dacă nu este membru de partid„, a afirmat duminică, Patriţiu Dărăban, preşedintele BEJ Sălaj.

El a precizat că preşedinta secţiei de votare a postat pe pagina sa de pe o reţea de socializare opţiunea ei politică, cu cine anume ar vota, alte aspecte prin care exprimă simpatia faţă de un anumit candidat, care ar avea un caracter de îndemn pentru a vota acel candidat. În paralel, cel de-al doilea candidat a fost prezentat în contrast cu candidatul său preferat, într-o manieră de natură să-i diminueze prestanţa şi calităţile pe care trebuie să le aibă un preşedinte de stat.

Având acces la pagina de socializare toată lumea, prin acest acces se realizează caracterul public al manifestării ei. Am înlocuit-o aseară, este o altă preşedintă acum acolo, la secţia de votare. Asta a fost opţiunea noastră„, a conchis Patriţiu Dărăban.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. ACL a făcut plângere penală pentru nereguli constatate la Mociu în legătură cu urna mobilă

Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, procedura legală de întocmire a listei nu a fost respectată, iar trei persoane care se regăsesc pe această listă de solicitări pentru urna mobilă au susţinut că, de fapt, nu ar fi făcut o asemenea cerere.

Este vorba de comuna Mociu, unde avem 88 de cereri depuse pentru urna mobilă, printr-o procedură care contravine dispoziţiilor legale. Astfel, aceste cereri au fost luate de la primărie de către preşedinţii de secţii şi depuse în fiecare secţie de votare, fapt care este contrar legislaţiei. Mai mult, trei persoane care se regăsesc pe această listă de cereri de urne mobilă nu au formulat astfel de cereri şi, atunci când au fost informate de către un reprezentant al administraţiei locale, acele persoane au spus clar că nu au făcut cereri pentru urna mobilă. (…) Am înaintat sesizare către BEJ pentru a se lua măsurile care se impun şi am formulat plângere penală împotriva persoanelor vinovate de săvârşirea acestei infracţiuni„, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Liderul ACL Cluj a atras atenţia celor care ar fi răspunzători pentru întocmirea listei de cereri pentru urna mobilă că riscă să fie traşi la răspundere penală pentru faptele lor. „Atrag atenţia primarului de acolo precum şi medicului care a semnat acele adeverinţe medicale fără ca ele să fi fost solicitate de către titularii dreptului. Pentru că procedura prin care se putea solicita urna mobilă este una foarte clară, se putea face până sâmbătă seară pe baza unei adeverinţe cerute personal de acea persoană de la medic şi nicidecum reprezentantul administraţiei publice locale, în speţă primarul, nu avea această posibilitate să se erijeze în purtătorul de cuvânt al acelor persoane„, a spus Danie Buda.

Acesta a făcut un apel şi către liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, „să nu încurajeze astfel de practici” şi a cerut ca procesul de votare să se desfăşoare transparent şi corect.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. ACL a depus o plângere la poliţie pentru furtul unei ştampile de vot într-o secţie de vot din Capitală

ACL sector 2 a depus, duminică, 16 noiembrie, o plângere la poliţie pentru furtul unei ştampile de vot în secţia numărul 323 de la şcoala numărul 46 din sectorul 2 al Capitalei.

Am fost informaţi de către reprezentanţii ACL din secţia de votare nr. 323, sector 2, că a dispărut ştampila de votare. În continuare au fost sesizate organele de cercetare penală prin apelul de urgenţă 112, timp în care reprezentantul ACL a formulat o întâmpinare prin care a solicitat suspendarea procesului de votare până la momentul ajungerii echipei operative în vederea cercetării la faţa locului, precum şi numărarea buletinelor de vot din secţia respectivă. Aceste solicitări au fost refuzate de către preşedintele secţiei de votare, iar procesul de vot a continuat, deşi se cunoştea faptul că una din ştampile de vot a dispărut.

Faţă de cele prezentate vă rugăm să luaţi toate măsurile care se impun în vederea stopării acestei acţiuni frauduloase„, se arată în plângerea formulată de ACL către Poliţia sectorului 2.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Un alegător din Piteşti, suspectat că şi-a filmat buletinul de vot

Un alegător din Piteşti este suspectat că şi-a filmat buletinul de vot. Poliţiştii efectuează cercetări în acest caz. „Există o suspiciune pentru filmarea unui vot într-o secţie de la Universitatea Constantin Brâncoveanu. (…) Cazul este în cercetare în acest moment„, a declarat prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu.

El a adăugat că au mai existat câteva sesizări la 112 privind posibile nereguli, însă nu s-au înregistrat incidente importante în timpul procesului de votare.

Până la acest moment, procesul electoral este în parametri normali, fără incidente majore. Au fost câteva apeluri la 112, care sunt în curs de cercetare. (…) Nu au fost incidente la deschiderea secţiilor şi la predarea către preşedinţii secţiilor de vot, totul a decurs normal, în parametri de maximă legalitate şi transparenţă„, a precizat Mihail Oprescu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Bistriţa-Năsăud: Pungi cu alimente, atârnate de porţile unor localnici

Mai multe pungi cu produse alimentare au fost găsite, duminică dimineaţa, atârnate în porţile locuitorilor din satul Rusu Bârgăului, comuna Josenii Bârgăului. Reprezentanţii ACL Bistriţa-Năsăud au sesizat Biroul Electoral Judeţean, considerând că este vorba de mită electorală.

Vă semnalăm că în dimineaţa zilei de 16 noiembrie 2014, în jurul orelor 7,30, pe raza localităţii Rusu Bârgăului din comuna Josenii Bârgăului, au fost găsite la fiecare imobil casă de locuit, puse în poartă, pungi de culoare portocalie care conţineau un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi un kilogram de făină, astfel încât oamenii care s-au trezit să meargă la vot găseau aceste pungi în poartă„, se arată în sesizarea depusă de ACL.

Pungile nu erau incripţionate cu însemnele vreunui partid.

Cei de la ACL au cerut BEJ să sesizeze organele în drept, care să îi identifice pe făptuitori, „pentru ca alegerile să se desfăşoare într-un cadru legal, fără influenţarea electoratului”.

Sesizarea ACL a fost însoţită de mai multe poze cu aceste pungi găsite atârnate în porţi şi cu conţinutul acestora.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în acest caz, se fac verificări „pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracţiuni”.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL IIUn bărbat şi-a fotografiat buletinul de vot, iar un bătrân, agresat în apropierea secţiei de votare

Şase sesizări privind incidente la scrutinul de duminică au fost semnalate până la ora 11.00, în urma a două dintre acestea fiind deschise dosare penale, unul pentru un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot, iar altul, în cazul unui bătrân agresat în apropierea secţiei de votare.

„De la deschiderea secţiilor de votare, în întreaga ţară au fost înregistrate şase sesizări privind diverse incidente însă vă asigurăm că toate semnalările pe care le vom primi astăzi vor fi verificate punctual indiferent de modalitatea prin care acestea vor fi aduse la cunoştinţa autorităţilor”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

A fost deschis un dosar penal în judeţul Bacău, unde un bărbat de 35 de ani şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare, situaţia fiind sesizată Poliţiei de membrii comisiei de votare. „Infracţiunea este de violare a confidenţialităţii votului, aşa cum este prevăzută şi pedepsită de art. 389 din Codul Penal”, a precizat Dajbog.

Un alt dosar penal a fost întocmit în judeţul Gorj pentru un bărbat de 58 de ani care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea secţiei de votare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Preşedintele unei secţii de votare din Hunedoara a pierdut ştampila de control

Preşedintele unei secţii de votare din localitatea hunedoreană Bucureşcii Bradului a pierdut ştampila de control a secţiei, motiv pentru care urnele au fost deschise cu o întârziere de o oră şi 25 de minute, după ce a fost rezolvat acest incident, conform Biroului Electoral Judeţean Hunedoara.

„Pentru secţia numărul 320 s-a dispus confecţionarea unei noi ştampile de control. După ce ştampila a fost confecţionată şi transportată la secţia de votare, procesul de votare a început la ora 8,25„, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Hunedoara, judecătoarea Cristina Roncioiu.

De asemenea, în cauză vor fi efectuate cercetări pentru a se afla împrejurările în care a avut loc acest incident, deoarece preşedintele secţiei de votare nu avea dreptul să scoată ştampila de control din incinta secţiei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. O secţie de votare din Buzău, deschisă cu aproape 30 de minute întârziere

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, Mihai Stănescu, până la această ora 7.20 preşedintele secţiei nu s-a prezentat, „este un caz de neprevăzut, iar telefonul acestuia e închis„, informează Agerpres.

Prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandră, a solicitat BEJ deschiderea de urgenţă a secţiei de votare.

Din datele reprezentantului BEJ a rezultat că uşa secţiei de votare care era sigilată a fost deschisă forţat, întrucât cheia se afla la preşedintele acesteia, iar el nu a răspuns la telefon.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Preşedintele unei secţii de votare din Buzău, luat de ambulanţa

Preşedintele unei secţii de votare din Mărăcineni, Buzău, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital, duminică, la scurt timp de la deschiderea urnelor, după ce i s-a făcut rău. Femeia a suferit o cădere de glicemie.

Preşedintele BEJ a spus că procesul electoral nu a fost afectat, conducerea secţiei fiind preluată de locţiitorul preşedintelui.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Preşedintele unei secţii de votare din Suceava, transportat la spital pentru că i s-a făcut rău

Preşedinta Secţiei de votare nr. 211 din Bălăceana, Suceava, Elena Beşa, a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Unitatea de Primire a Urgenţelor Suceava pentru a i se acorda asistenţă medicală de specialitate. Elena Beşa nu va fi internată şi ar putea reveni la secţia de votare, iar ea îşi doreşte să continue activitatea.

În aceste condiţii, nu se impune înlocuirea preşedintelui secţiei. Procesul electoral se desfăşoară normal în Secţia de votare 211 din Bălăceana.

CITEŞTI ŞI: Află secţia de votare de care aparţii cu un singur CLICK. Poţi să vezi şi cum au votat vecinii

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor confrunta astfel, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală a început pe 7 noiembrie, după publicarea deciziei CCR de confirmare a rezultatelor primului tur în Monitorul Oficial, şi se va încheia sâmbătă, pe 15 noiembrie, ora 7,00.

Duminica, 16 noiembrie, se desfasoara turul 2 al alegerilor prezidentiale 2014. Cetatenii care duminica se afla in alt oras, decat cel de domiciliu, pot vota la orice sectie de votare, pe listele suplimentare. Sunt chemati sa voteze si romanii care implinesc 18 ani duminica, pe 16 noiembrie 2014, cand sunt alegeri prezidentiale.

Unde votam?
Cetatenii romani care nu se afla in localitatea de domiciliu duminica, 16 noiembrie, vor vota la orice alta sectie de votare. In acest caz, alegatorii isi exprima optiunea dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii va inscrie intr-un tabel separat. 
 

Cetatenii care in ziua alegerilor, duminica 16 noiembrie, se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu vor vota la sectia de votare la care sunt arondati potrivit domiciliului.

Registrul sectiilor de votare ramane acelasi ca la primul tur.

Cum decurge efectiv procedura de vot intr-o sectie de votare:

    1. Prezinti actul de identitate unui membru al biroului electoral din sectia de votare
    2. Semnezi in lista electorala permanenta la pozitia destinata tie, dupa ce presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca esti inscris in copia de pe lista electorala permanenta
    3. Primesti buletinul de vot si stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, pe care o vei aplica pe buletinul de vot, de la presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta, in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel
    4. Inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. ATENTIE: Daca aceasta lipseste, votul tau va fi declarat nul.
    5. Intri singur in cabina si aplici stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care vrei sa il votezi. ATENTIE: Daca stampila este in afara patrulaterului sau in mai multe patrulatere, votul este nul
    6. Indoaie buletinul, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, introdu-l apoi in urna
    7. Restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta stampila incredintata pentru votare. Vei primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ sau un timbru autocolant.
    Sectiile de votare pentru al doilea tur de scrutin al prezidentialelor se vor deschide pe 16 noiembrie, la ora 7:00, si se vor inchide la ora 21:00.