Alegeri prezidenţiale 2019. Urmează „noaptea cuţitelor lungi” în PSD. Viorica Dăncilă, în pericol să piardă şefia PSD

Alegeri prezidenţiale 2019. Se prefigurează o înfrângere ruşinoasă pentru candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, în faţa lui Klaus Iohannis. Potrivit sondajului CURS-Avangarde, Klaus Iohannis este la 61% în preferinţele electoratului. În aceste condiţii scaunul fostului premier de la şefia partidului se poate zgudui puternic.

24 nov. 2019, 15:21
Alegeri prezidenţiale 2019. Urmează „noaptea cuţitelor lungi” în PSD. Viorica Dăncilă, în pericol să piardă şefia PSD

În tradiţia social democraţilor din ultimii ani ne putem aştepta la o noapte a cuţitelor lungi, după eşecul ce se prefigurează în cazul candidatului Viorica Dăncilă la alegerile prezidenţiale. La începutul lunii Viorica Dăncilă oferea câteva detalii despre momentul în care va părăsi partidul. 

Viorica Dăncilă, președintele PSD, declara că nu are absolut niciun motiv pentru care ar face un asemenea pas, de a renunța la șefia partidului social-democrat. Fostul premier a admis, însă, că există o singură posibilitate prin care ar renunța la un asemenea rol. Viorica Dăncilă a asigurat pe toată lumea că își va da demisia de la cârma PSD, doar în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENTIALE 2019: Dăncilă spune că a împrumutat apelativul „ăştia” de la Iohannis

Aceasta a fost întrebată de către membrii presei cât timp va mai fi președintele PSD, iar răspunsul primit a fost în mod cert unul cât se poate de surprinzător.

„Atât timp cât voi fi susţinută de membrii PSD, de cei 500.000 de membri, atât timp cât nu vom organiza un congres la care alegerile sunt libere, atât timp cât voi merge pe o pantă ascendentă pentru acest partid”, susține fostul premier Viorica Dăncilă.

Citeşte şi: EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Totul se joacă, avem primele cifre, nimeni nu se aştepta la o diferenţă aşa mică

„Am luat partidul de la 22%, a scăzut apoi la 17 % – după ce se pierd alegerile este normal acest lucru. În momentul în care voi duce acest partid la un nivel care să reflecte puterea acestui partid, sunt convinsă că nu vor fi voci care să vrea să schimbe un preşedinte pentru a înlocui o persoană cu alta, pentru că nu ăsta e scopul PSD. Scopul PSD este sa câştige alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. (…) Poate mai sunt unii care vor să preia puterea, chiar dacă partidul are 10%, pentru a fi preşedinţii acestui partid. Ţinta noastră este sa câştigăm alegerile prezidenţiale şi avem toate şansele. (…) De ce să-mi dau demisia? Pentru că duc partidul în turul doi şi vom câştiga alegerile prezidenţiale? Da, există o posibilitate în care trebuie să-mi dau demisia, câştig alegerile prezidenţiale, şi nu mai pot fi preşedintele partidului”, mai susține Viorica Dăncilă.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Viorica Dăncilă să rămână preşedintele PSD până la congres, indiferent de rezultatul alegerilor

Gabriela Firea, liderul organizaţiei PSD Bucureşti, susţine că Viorica Dăncilă trebuie să rămână preşedintele PSD chiar dacă va pierde alegerile prezidenţiale, până la congresul partidului organizat la termen. PSD se va concentra astfel pe câştigarea alegerilor locale şi parlamentare.

Ea a adăugat că, în cazul în care după o eventuală pierdere a alegerilor prezidenţiale, membrii PSD se vor împărţi „în biserici, bisericuţe, grupuri, grupuleţe”, vor da apă la moară adversarilor care doresc un „PSD fărâmiţat, un PSD mai mic, un PSD – eventual – care să facă implozie”.

„Eu vă spun de pe acum că nu voi face altceva decât să lupt pentru această formaţiune politică. Nu de altceva, dar a adus foarte multe lucruri la guvernare, atunci când a fost lăsată. Şi trebuie să avem respect pentru oameni, pentru cetăţeni. Eu, alături de colegii mei, voi milita în Comitetul Executiv, în Biroul Permanent să păstrăm această structură de conducere până la congresul la termen, să nu existe nicio sincopă, să nu existe, aşa cum spun jurnaliştii, nopţi sau zile cu cuţitele pe masă, cu revanşă, cu sânge, cu tăieri de capete, pentru că aceste lucruri nu ne vor face deloc bine, ca formaţiune politică şi vom transmite un mesaj de neseriozitate faţă de electorat”, a mai afirmat Gabriela Firea.