Alegeri prezidenţiale 2024. Ilie Bolojan a anunţat posibila dată a scrutinului, nu vor fi de Paşte! Ce spune despre candidatul comun

Bolojan anunţă că vom avea alegeri în primăvară, din nou. "Ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, să venim noi cu mizeriile lumii politice". Variantele de realuare a scrutinului, în martie sau în mai.
Filip Stan
12 dec. 2024, 21:21
Alegeri prezidenţiale 2024. Ilie Bolojan a anunţat posibila dată a scrutinului, nu vor fi de Paşte! Ce spune despre candidatul comun

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat joi, despre prezidenţiale, că vom avea alegeri în primăvară, din nou, dar ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, să venim noi cu mizeriile lumii politice. El a precizat că variantele de realuare a scrutinului, în opinia sa, sunt în luna martie sau în luna mai.

”Alegerile au fost anulate. Gândiţi-vă că vom avea în primăvară alegeri, din nou, da? Din punctul meu de vedere, există două posibilităţi, asta spun din punct de vedere personal, pentru că această chestiune, sigur, se va discuta în a doua etapă, după ce vom avea la final de an nou guvern. Dar trebuie să discutăm deschis”, a spus Bolojan la Europa FM.

Liderul PNL a explicat că, pe data de 25 aprilie, anul acesta, este atât Paştele Ortodox cât şi Paştele Catolic şi ”ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, când toţi creştinii vor să-şi vadă de viaţa lor, să vină ei cu mizeriile lumii politice”.

”Deci, cred că, din punct de vedere social, nu pot fi organizate alegeri în această perioadă. Şi atunci sunt două etape, sau varianta să fie organizate până la începutul lunii aprilie, martie, final de martie, început de aprilie, dar nu mai târziu de prima săptămână, din aprilie turul 2, sau să fie undeva organizate, să spunem, în luna mai, în aşa fel încât campania să înceapă după Paşti şi spre finalul lunii mai, se fac ambele tururi. E o chestiune de a ţine cont de această o realitate”, a precizat Bolojan.

Ilie Bolojan: Dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că ar putea să aibă 4 ministere

El a precizat că nu contează neapărat dacă se ţine în martie sau în mai, ci este important ca să dea românilor din nou încredere, prin predictibilitate.

”Românii nu au încredere în lumea politică şi, dintr-un motiv aparent banal, că noi n-am reuşit să spunem că odată la patru ani, în ultima duminică din noiembrie, se ţin alegeri parlamentare”, a completat Bolojan.

”Eu cred că este important că, până la finalul acestui an, sau cel mai târziu, în prima săptămână după ce avem un nou guvern, să se anunţe clar. Sunt în perioada cutare, uite din ce argumente, sigur, absolut pertinente. Acesta este calendarul. Din data respectivă se pot depune candidaturi, se strâng semnături. Nu cred că e normal să ne gândim acum ca de sărbători, de Crăciun, oamenii să strângă semnături pentru alegeri. Dar e clar că dacă nu dai o perspectivă clară şi un calendar explicit ce se întâmplă, dai naştere la supoziţii. Cred că e bine ca şi în acest domeniu să fii predictibil, să fii clar şi fără echivoc.

 

Ilie Bolojan, despre candidatul la alegerile prezidențiale din 2025: „Asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor”

Ilie Bolojan – președintele Partidului Național Liberal – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. Ce vom alege la prezidențialele de anul viitor? Candidat comun sau candidat independent? Candidat politic sau candidat lider de partid? „E greu acum să vă spun exact unde se va duce. Eu pot să fac comentarii legat de unde nu aș vrea să se ducă și cred că nu ar fi bine să se ducă”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM.

Ilie Bolojan salută aderarea României la Schengen și dezvăluie ce înseamnă asta pentru români: „Cozile vor fi o amintire”

Ilie Bolojan: „Asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor”

Ioana Ene Dogioiu: Există foarte multe variante care circulă. Înțeleg că unele dintre ele au fost discutate deja în coaliție: candidat comun, candidați separat, candidați independenți, candidați politici, candidați lideri de partid. Încotro se merge?

Ilie Bolojan: „E greu acum să vă spun exact unde se va duce. Eu pot să fac comentarii legat de unde nu aș vrea să se ducă și cred că nu ar fi bine să se ducă”.

Ioana Ene Dogioiu: Vă rog.

Ilie Bolojan: „Un lucru eronat care s-a făcut în acest an de către partidele de la guvernare a fost pe de-o parte faptul că la un moment dat au candidat împreună, dacă vă aduceți aminte, la europarlamentare. Cred, și așa mi s-a spus acum, că au discutat și de candidat comun la prezidențiale, dar din diferite motive nu s-a mai întâmplat această chestiune. Și aduceți-vă aminte cum s-a degradat atmosfera pe partea parcursul perioadei preelectorale și cea electorală.

Și atunci, asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor. Există voturile anti-sistem – le știm – indiferent cine va candida din această zonă va pleca cu un pachet de voturi consistent.

Cum arată Guvernul „de austeritate”. Avem organigrama executivului Ciolacu II de largă coaliţie pro-europeană

Și există voturile, să spunem, care ar putea să vină din zona României stabile, România care înțelege că partidele nu sunt perfecte, dar fără ele totuși lucrurile se vor complica, pentru că asta este democrația noastră, trebuie să punem o presiune socială pe ele să schimbe abordările. Și, din nou, o împărțire de candidați… riscăm ca în turul doi să ajungă tot așa candidați care nu sunt capabili să genereze mobilizare”.

Ilie Bolojan: „Nu este foarte ușor să găsești un candidat care are capacitatea din prima să mobilizeze electoratele”

Ioana Ene Dogioiu: Deci, pledați pentru un candidat comun?

Ilie Bolojan: „Cred că cu cât sunt mai puțini candidați – unul, doi maxim – din zona coaliție cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis și de un singur candidat. Gândiți-vă că această coaliție este foarte diferită. PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte ușor să găsești un candidat care are capacitatea din prima să mobilizeze electoratele.

Deci, asta este o chestiune destul de complicată, pentru că vedeți, ce se întâmplă, există o atitudine de ostilitate vizavi de lumea politică, din păcate, spun eu, pe bună dreptate de cele mai multe ori. Și atunci există o teorie: hai să nu mai punem un candidat politic care are un profil politic clar, pentru că din start va pleca cu un handicap de ostilitate, hai să susținem un independent”.

Ilie Bolojan: „Poți să găsești un independent care aparent are o carieră nemaipomenită într-un domeniu, dar el este respectat și are o cotă bună de încredere pentru acel domeniu, nu înseamnă că automat va fi considerat la fel de bun în politică sau într-un fel se comportă cineva care predă la un curs într-o sală de clasă unde studenții sau elevii îl ascultă și îl respectă și alta este să intri într-o campanie electorală”
Ioana Ene Dogioiu: Sunteți de acord cu asta?

Ilie Bolojan: „Eu sunt de acord… Nu e atât de simplu, pentru că poți să găsești un independent care aparent are o carieră nemaipomenită într-un domeniu, dar el este respectat și are o cotă bună de încredere pentru acel domeniu, nu înseamnă că automat va fi considerat la fel de bun în politică sau într-un fel se comportă cineva care predă la un curs într-o sală de clasă unde studenții sau elevii îl ascultă și îl respectă și alta este să intri într-o campanie electorală. Gândiți-vă ce s-a întâmplat în alegerile locale în București când cele două partide au propus un candidat și s-a văzut… ce reacție a fost, ce bombardament”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunteți pentru un candidat politic sau un candidat independent?

Ilie Bolojan: „Cred că trebuie bine analizată această chestiune, indiferent că e un candidat politic sau unul independent, el e clar că ar trebui să acopere niște bazine mai mari electorale în așa fel încât să aibă capacitatea să ia 25-30% din primul tur. Dacă nu are această capacitate și din analize nu iese, pur și simplu riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat”.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București