Alegeri prezidenţiale 2024. Ilie Bolojan a anunţat posibila dată a scrutinului, nu vor fi de Paşte! Ce spune despre candidatul comun

Bolojan anunţă că vom avea alegeri în primăvară, din nou. "Ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, să venim noi cu mizeriile lumii politice". Variantele de realuare a scrutinului, în martie sau în mai.
Filip Stan
12 dec. 2024, 21:21
Alegeri prezidenţiale 2024. Ilie Bolojan a anunţat posibila dată a scrutinului, nu vor fi de Paşte! Ce spune despre candidatul comun

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat joi, despre prezidenţiale, că vom avea alegeri în primăvară, din nou, dar ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, să venim noi cu mizeriile lumii politice. El a precizat că variantele de realuare a scrutinului, în opinia sa, sunt în luna martie sau în luna mai.

”Alegerile au fost anulate. Gândiţi-vă că vom avea în primăvară alegeri, din nou, da? Din punctul meu de vedere, există două posibilităţi, asta spun din punct de vedere personal, pentru că această chestiune, sigur, se va discuta în a doua etapă, după ce vom avea la final de an nou guvern. Dar trebuie să discutăm deschis”, a spus Bolojan la Europa FM.

Liderul PNL a explicat că, pe data de 25 aprilie, anul acesta, este atât Paştele Ortodox cât şi Paştele Catolic şi ”ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, când toţi creştinii vor să-şi vadă de viaţa lor, să vină ei cu mizeriile lumii politice”.

”Deci, cred că, din punct de vedere social, nu pot fi organizate alegeri în această perioadă. Şi atunci sunt două etape, sau varianta să fie organizate până la începutul lunii aprilie, martie, final de martie, început de aprilie, dar nu mai târziu de prima săptămână, din aprilie turul 2, sau să fie undeva organizate, să spunem, în luna mai, în aşa fel încât campania să înceapă după Paşti şi spre finalul lunii mai, se fac ambele tururi. E o chestiune de a ţine cont de această o realitate”, a precizat Bolojan.

Ilie Bolojan: Dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că ar putea să aibă 4 ministere

El a precizat că nu contează neapărat dacă se ţine în martie sau în mai, ci este important ca să dea românilor din nou încredere, prin predictibilitate.

”Românii nu au încredere în lumea politică şi, dintr-un motiv aparent banal, că noi n-am reuşit să spunem că odată la patru ani, în ultima duminică din noiembrie, se ţin alegeri parlamentare”, a completat Bolojan.

”Eu cred că este important că, până la finalul acestui an, sau cel mai târziu, în prima săptămână după ce avem un nou guvern, să se anunţe clar. Sunt în perioada cutare, uite din ce argumente, sigur, absolut pertinente. Acesta este calendarul. Din data respectivă se pot depune candidaturi, se strâng semnături. Nu cred că e normal să ne gândim acum ca de sărbători, de Crăciun, oamenii să strângă semnături pentru alegeri. Dar e clar că dacă nu dai o perspectivă clară şi un calendar explicit ce se întâmplă, dai naştere la supoziţii. Cred că e bine ca şi în acest domeniu să fii predictibil, să fii clar şi fără echivoc.

 

Ilie Bolojan, despre candidatul la alegerile prezidențiale din 2025: „Asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor”

Ilie Bolojan – președintele Partidului Național Liberal – a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. Ce vom alege la prezidențialele de anul viitor? Candidat comun sau candidat independent? Candidat politic sau candidat lider de partid? „E greu acum să vă spun exact unde se va duce. Eu pot să fac comentarii legat de unde nu aș vrea să se ducă și cred că nu ar fi bine să se ducă”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM.

Ilie Bolojan salută aderarea României la Schengen și dezvăluie ce înseamnă asta pentru români: „Cozile vor fi o amintire”

Ilie Bolojan: „Asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor”

Ioana Ene Dogioiu: Există foarte multe variante care circulă. Înțeleg că unele dintre ele au fost discutate deja în coaliție: candidat comun, candidați separat, candidați independenți, candidați politici, candidați lideri de partid. Încotro se merge?

Ilie Bolojan: „E greu acum să vă spun exact unde se va duce. Eu pot să fac comentarii legat de unde nu aș vrea să se ducă și cred că nu ar fi bine să se ducă”.

Ioana Ene Dogioiu: Vă rog.

Ilie Bolojan: „Un lucru eronat care s-a făcut în acest an de către partidele de la guvernare a fost pe de-o parte faptul că la un moment dat au candidat împreună, dacă vă aduceți aminte, la europarlamentare. Cred, și așa mi s-a spus acum, că au discutat și de candidat comun la prezidențiale, dar din diferite motive nu s-a mai întâmplat această chestiune. Și aduceți-vă aminte cum s-a degradat atmosfera pe partea parcursul perioadei preelectorale și cea electorală.

Și atunci, asta ar fi cea mai mare eroare: ca fiecare partid din coaliția de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărțirea voturilor. Există voturile anti-sistem – le știm – indiferent cine va candida din această zonă va pleca cu un pachet de voturi consistent.

Cum arată Guvernul „de austeritate”. Avem organigrama executivului Ciolacu II de largă coaliţie pro-europeană

Și există voturile, să spunem, care ar putea să vină din zona României stabile, România care înțelege că partidele nu sunt perfecte, dar fără ele totuși lucrurile se vor complica, pentru că asta este democrația noastră, trebuie să punem o presiune socială pe ele să schimbe abordările. Și, din nou, o împărțire de candidați… riscăm ca în turul doi să ajungă tot așa candidați care nu sunt capabili să genereze mobilizare”.

Ilie Bolojan: „Nu este foarte ușor să găsești un candidat care are capacitatea din prima să mobilizeze electoratele”

Ioana Ene Dogioiu: Deci, pledați pentru un candidat comun?

Ilie Bolojan: „Cred că cu cât sunt mai puțini candidați – unul, doi maxim – din zona coaliție cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis și de un singur candidat. Gândiți-vă că această coaliție este foarte diferită. PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte ușor să găsești un candidat care are capacitatea din prima să mobilizeze electoratele.

Deci, asta este o chestiune destul de complicată, pentru că vedeți, ce se întâmplă, există o atitudine de ostilitate vizavi de lumea politică, din păcate, spun eu, pe bună dreptate de cele mai multe ori. Și atunci există o teorie: hai să nu mai punem un candidat politic care are un profil politic clar, pentru că din start va pleca cu un handicap de ostilitate, hai să susținem un independent”.

Ilie Bolojan: „Poți să găsești un independent care aparent are o carieră nemaipomenită într-un domeniu, dar el este respectat și are o cotă bună de încredere pentru acel domeniu, nu înseamnă că automat va fi considerat la fel de bun în politică sau într-un fel se comportă cineva care predă la un curs într-o sală de clasă unde studenții sau elevii îl ascultă și îl respectă și alta este să intri într-o campanie electorală”
Ioana Ene Dogioiu: Sunteți de acord cu asta?

Ilie Bolojan: „Eu sunt de acord… Nu e atât de simplu, pentru că poți să găsești un independent care aparent are o carieră nemaipomenită într-un domeniu, dar el este respectat și are o cotă bună de încredere pentru acel domeniu, nu înseamnă că automat va fi considerat la fel de bun în politică sau într-un fel se comportă cineva care predă la un curs într-o sală de clasă unde studenții sau elevii îl ascultă și îl respectă și alta este să intri într-o campanie electorală. Gândiți-vă ce s-a întâmplat în alegerile locale în București când cele două partide au propus un candidat și s-a văzut… ce reacție a fost, ce bombardament”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunteți pentru un candidat politic sau un candidat independent?

Ilie Bolojan: „Cred că trebuie bine analizată această chestiune, indiferent că e un candidat politic sau unul independent, el e clar că ar trebui să acopere niște bazine mai mari electorale în așa fel încât să aibă capacitatea să ia 25-30% din primul tur. Dacă nu are această capacitate și din analize nu iese, pur și simplu riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat”.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici