Alegeri prezidenţiale 2024. Tensiuni în Coaliţie, se stabileşte data scrutinului care va decide succesorul lui Iohannis la Cotroceni

Liderii coaliţiei stabilesc astăzi data alegerilor prezidenţiale. Care sunt variantele propuse de cele două formaţiuni pentru cel mai important scrutin al anului.
Filip Stan
19 iun. 2024, 08:58
Alegeri prezidenţiale 2024. Tensiuni în Coaliţie, se stabileşte data scrutinului care va decide succesorul lui Iohannis la Cotroceni

Alegeri prezidenţiale 2024 UPDATE. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, miercuri, că data alegerilor prezidenţiale va fi stabilită în funcţie de ceea ce vor românii. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii preferă ca scrutinul să aibă loc în septembrie. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, miercuri, ce se întâmplă cu data alegerilor prezidenţiale.

Acesta a completat: ”Vedem ce vor românii, aici nu este vorba de vrem noi, ci ceea ce vor cetăţenii şi este normal să ţinem cont de părerile oamenilor”.

El a fost întrebat ce şanse sunt ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. ”Vom discuta aspectele legate de data alegerilor. Problema candidatului comun cred că a ieşit din raza de interes a amândurora, fără niciun fel de limitare, şi noi ne dorim foarte mult să discutăm cât se poate de serios acest aspect al datei alegerilor, ţinând cont de faptul că sunt foarte multe mesaje şi de la mediul asociativ, şi de la societatea civilă, de la cetăţeni legate de faptul că luna septembrie înseamnă practic să înceapă campania în perioada vacanţelor. Nu există timpul necesar pentru dezbateri şi că atare apare aşa ca fiind ceva care se vrea grăbit fără să se ţină cont de relevanţa funcţiei prezidenţiale. Şi de aceea cred că trebuie să discutăm. Este normal să discutăm. Mai mult decât atât trebuie să discutăm în seara aceasta şi celelalte chestiuni legate de guvernare pentru că ne apropiem de încheierea primei jumătăţi a anului bugetar şi trebuie să vedem celelalte aspecte”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă el crede că insistenţa PSD de a programa alegerile prezidenţiale în septembrie are legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Eu îmi doresc foarte mult să nu mai creadă cineva că poate să păcălească oamenii atât de uşor. Ca atare, dacă există posibilitatea să demonstrăm că nu acesta este obiectivul atunci putem să mutăm data alegerilor”.

Este posibil ca la şedinţa care va avea loc după 18.30, la Vila Lac, să se tranşeze acest subiect, pentru că Guvernul este presat de timp să dea actele normative pentru calendarul acestor alegeri.

Alegeri prezidenţiale 2024. Liderii coaliţiei stabilesc astăzi data alegerile care decid următorul preşedinte al României. „Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învăţământ. Iată că suntem în a opta zi şi nu avem încă rezultatele finale. Au fost şcoli care nu îşi reluaseră, la sfârşitul săptămânii, activitatea, ca atare toţi cei care au examne de capacitate, baacalureat, s-au simţit afectaţi de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o periodă de două luni de vară, până în septembrie ştim bine care sunt activităţile, e perioadă de concedii”, declara luni liderul PNL.

Nicușor Dan intervine în discuțiile coaliției legate de prezidențiale: „E absurd să avem alegeri în septembrie. Nu poți să faci asta”

Întrebat dacă a discutat cu Marcel Ciolacu despre stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, preşedintele PNL afirma: „Nu am apucat să discutăm concret şi detaliat pe acest subiect. Vor avea loc discuţii miercuri, când vom avea coaliţie. (…) Eu cred că miercuri stabilim data acestor alegeri”.

De asemenea, el nu considera ca variantă viabilă un candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale. Social-democraţii pledează pentru organizarea alegerilor în luna septembrie, aşa cum a fost convenit.

Lider PSD: Nu considerăm oportună rediscutarea datei alegerilor prezidențiale

Traian Băsescu, despre alegerile prezidenţiale 2024: Scenariul ca Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să fie contracandidați la prezidențiale ar fi „un semn de prostie”. Tandem Ciucă-Ciolacu, cea mai bună soluţie

Alegeri prezidenţiale 2024. PSD și PNL au avut un acord privind alegerile prezidențiale, care trebuie respectat, pentru că altfel ar fi un semn de neseriozitate, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. Liberalii vor mutarea scrutinului din septembrie, în timp ce social-democrații nu sunt de acord.
Gabriel Zetea spune că data alegerilor prezidențiale trebuie să rămână luna septembrie: ”Eu nu cred că se va mai stabili data alegerilor prezidențiale, ea a fost deja stabilită în primăvară, atunci când cele două partide, coaliția PSD-PNL, s-au întâlnit, am discutat atunci pentru calendarul electoral pentru întreg anul 2024. Le aduc aminte colegilor din PNL, care poate au uitat din cauza euforiei rezultatelor de la alegerile locale și europarlamentare că principala condiție pe care premierul Marcel Ciolacu și președintele PSD a pus-o atunci în coaliție vizavi de devansarea alegerilor locale a fost asta, stabilirea unui calendar electoral pentru întreg anul 2024”.

Vicepreședintele social-democrat le cere liberalilor să respecte înțelegerile din coaliție: ”Atunci, noi, PSD, am acceptat cererea PNL de a devansa alegerile locale, de a le aduce odată cu alegerile europarlamentare, am cerut atunci devansarea alegerilor prezidențiale și mutarea lor în luna septembrie și alegerile parlamentare în luna decembrie. Colegii de la PNL au fost de acord, s-a luat o decizie în coaliție. În acest moment, nu considerăm oportun rediscutarea datei alegerilor prezidențiale din luna septembrie, pentru că până la urmă e și un semn de neseriozitate”.

Nicolae Ciucă, despre alegerile prezidenţiale: Este nevoie ca PNL şi PSD să vină fiecare cu propriul candidat

Gabriel Zetea precizează că acordul din coaliție privind calendarul alegerilor din 2024 a salvat PNL: ”Nu înțeleg, ce facem acum, stabilim calendarul electoral, mutăm alegerile, în funcție de interesul unui partid, interesul electoral al unui singur partid? Am zis că vrem să evităm acest lucru, atunci, în luna martie, când am discutat la începutul anului. PNL și-a creat deja un avantaj pentru alegerile europarlamentare, în sensul în care prin introducerea în jocul electoral a alegerii primarilor, scorul PNL a crescut față de ce aveau în sondaje în acel moment, erau pe locul trei, în spatele AUR, acum sunt partidul de pe locul doi și asta și datorită ajutorului primit până la urmă, prin devansarea alegerilor locale. Acum, pare că nu le convin alegerile prezidențiale în luna septembrie și ar încerca să le mute din nou. Deci încercăm așa să câștigăm la masa verde niște alegeri, doar creându-ne un avantaj, iar cu asta nu este de acord PSD”.

Alegeri prezidenţiale 2024. Tanczos Barna, despre data alegerilor prezidenţiale: Este o decizie grea pentru coaliţie, sper să o ia repede, trebuie să ne apucăm de strâns semnături. O să avem şi noi candidat la prezidenţiale, îl stabilim săptămâna viitoare

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marţi, că este foarte important când se vor organiza prezidenţialele pentru că data, modul în care se vor comasa sau nu se vor comasa alegerile va fi hotărâtor şi din punctul de vedere al rezultatului. El a precizat că este o decizie grea pentru coaliţie, pentru că fiecare partid îşi face calculele şi a arătat că speră să ia decizia repede, pentru că trebuie să se apuce de strâns semnături. Senatorul a anunţat că Uniunea va avea candidat la prezidenţiale, acesta urmând a fi stabilit săptămâna viitoare.

”Decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale şi modalitatea în care s-au organizat a influenţat în mod decisiv şi rezultatul. De aceea este foarte important când se vor organiza prezidenţialele. Data, modul în care se vor comasa sau nu se vor comasa alegerile va fi hotărâtor şi din punctul de vedere al rezultatului. Din punctul de vedere al UDMR, noi am salutat de la bun început comasarea localelor cu europarlamentare, am luat act de organziarea în septembrie a prezidenţialelor şi în decembrie a parlamentarelor. Nu avem o problemă dacă acest calendar se respectă. Ştim că în coaliţie lucrurile se renegociază uşor”, a spus Tanczos Barna, în emisiunea România Politică de la Prima News, despre data alegerilor prezidenţiale.

”Sper să ia decizia repede, pentru că trebuie să strângem să ne apucăm de strâns semnături. O să avem şi noi candidat la prezidenţiale. Încă nu am decis, săptămâna viitoare”, a precizat Tanczos Barna.El a menţionat că, diin punctul lui de vedere, preşedintele partidului, Kelemen Hunor, este candidatul ideal.

 

Primul sondaj oficial pentru alegerile prezidențiale! Cine este pe primul loc și cine intră în turul 2. Cifrele care vor răsturna toate așteptările politice

Un sondaj SOCIOPOL, realizat la comanda România TV, arată faptul că primul-ministru Marcel Ciolacu conduce cursa pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Pe locul 2 se clasează liderul AUR, George Simion.

Citește și: George Simion își anunță OFICIAL candidatura la prezidențiale. ”Contracandidații mei sunt obosiți. Nu au ce oferi românilor! Voi fi un președinte tânăr și energic, care să lucreze 24/24 pentru poporul său”

Conform sondajului, Marcel Ciolacu are 31%, ceea ce înseamnă că intră în turul 2 fără niciun efort, fiind urmat de George Simion cu 17%, total neașteptat. Potrivit acestor cifre, în turul 2 pentru alegerile prezidențiale ar urma să intre șeful PSD, Marcel Ciolacu, și șeful AUR, George Simion. Pe locul 3 se află Mircea Geoană cu 15%, iar pe locul 4 Nicolae Ciucă cu 13%.

Cum arată clasamentul posibililor candidați la alegerile prezidențiale:

Marcel Ciolacu – 31%

George Simion – 17%

Mircea Geoană – 15%

Nicolae Ciucă – 13%

Diana Șoșoacă – 7%

Dintre cei aflați în acest top, singurul care și-a depus candidatura a fost George Simion, în cadrul unui eveniment grandios organizat la Arenele Romane din București, în fața a mii de susținători.

Alegerile prezidențiale din acest an vor avea loc pe 15 și 29 septembrie. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.002 persoane, în perioada 11-15 iunie 2024, prin metoda interviurilor telefonice.

Citește și: Marcel Ciolacu aruncă bomba. Ce spune despre candidatul PSD la prezidențiale. ”Sunt ferm convins că va câștiga”

Alegeri prezidenţiale 2024. Ana Birchall şi-a anunţat candidatura independentă la prezidenţiale

Fosta ministră a Justiţiei Ana Birchall a anunţat că va candida independent la alegerile prezidenţiale. „Obiectivul meu este să fac vocea tuturor românilor care cred într-o Românie aşa cum şi-o doresc ei, să fac această voce auzită, cu curaj şi responsabilitate. Să ştiţi că eu am fost crescută de părinţii şi bunicii mei să nu îmi plec capul şi să nu îmi întorc privirea în faţa unor nedreptăţi. Vă spun că România nu poate să se dezvolte, România nu poate creşte, România nu poate să îşi deşcătuşeze potenţialul, atâta timp cât totul se clădeşte pe nisipurile mişcătoare a unei corupţii organizate, a unei imposturi şi a unei incompetenţe”, a afirmat ea.

„Obiectivul meu este să fac vocea tuturor românilor care cred într-o Românie aşa cum şi-o doresc ei, să fac această voce auzită, cu curaj şi responsabilitate. Să ştiţi că eu am fost crescută de părinţii şi bunicii mei să nu îmi plec capul şi să nu îmi întorc privirea în faţa unor nedreptăţi. Vă spun că România nu poate să se dezvolte, România nu poate creşte, România nu poate să îşi deşcătuşeze potenţialul, atâta timp cât totul se clădeşte pe nisipurile mişcătoare a unei corupţii organizate, a unei imposturi şi a unei incompetenţe şi îmi asum ce spun. Corupţie organizată”, a afirmat Ana Birchall, întrebată dacă e de părere că va rupe suficiente voturi de la PSD încât să intre în turul al doilea al alegeri, care este obiectivul ei şi de ce s-a gândit la o candidatură independentă la prezidenţiale, marţi la Digi 24.

Ea a adăugat că „este regretabil că în România anului 2024 situaţia din justiţie, în acest moment, cine ştie şi cine are curaj să spună adevăratul, este mult mai gravă decât în 2017, 2018 şi 2019”.

„În continuare ai dosare care sunt închise. Cad efectiv ca popicele. Fie că se elimină probele, fie că intervine faimoasa prescripţie specială, fie că stau dosarele cu anii în Camera preliminară, fie că ies din puşcărie, cum e cazul domnului Mazăre. Eu am realizat extrădarea domnului Mazăre şi nu vorbim aici de persoane. Vorbim de o persoană care râdea în nas autorităţilor români de pe plaja din Madagascar, am realizat acea extrădare în două zile, acum câteva zile a ieşit din puşcărie, niciun leu din prejudiciul datorat statului român, 114 milioane de euro”, a completat fosta ministră a Justiţiei.

Aceasta a mai precizat că va candida la alegerile prezidenţiale „tocmai pentru a face vocea românilor care vor o Românie în care să creadă şi am această determinare să o fac auzită”.

Conform site-ului propriu, Birchall explică că a ales să candideze pentru funcţia de Preşedinte al României deoarece „Fiecare român înfruntă în fiecare zi nedreptatea. Fiecare român duce o luptă inegală cu incompetenţa şi abuzul, cu legile care se aplică strâmb sau doar pentru unii, cu grupurile de interese care fură sistematic fonduri, voturi şi ani din viaţa fiecărui cetăţean. Candidez pentru a îndrepta, din fruntea ţării, aceste nedreptăţi. Ştiu şi pot să o fac, pentru că profesia mea este aplicarea şi respectarea legii, iar credinţa mea a fost mereu curajul”.

Ana Birchall a explicat şi motivul pentru care a ales o candidatură independentă. „România are nevoie de un preşedinte imparţial şi independent, nu de un preşedinte care să fie în realitate un preşedinte de partid sub sau o mari- onetă a baronilor sau a grupurilor de interese. Un preşedinte care să reprezinte toţi românii, nu jocurile de culise sau ordinele şoptite de X sau Y. Sunt singurul candidat cu adevărat independent pentru o Românie cu ade- vărat independentă şi dreaptă cu toţi românii. Voi fi primul preşedinte cu studii de drept din istoria României, o garanţie a justiţiei independente şi a respectului pentru Constituţie şi pentru lege. Am luptat, lupt şi voi continua să lupt pentru a face România un stat european respectat, cu oameni mândri şi cu credinţă în viitor”, a scris Birchall, pe site-ul propriu.

Ana Birchall, în vârstă de 50 de ani, este născută pe 30 august 1973, în Mizil, judeţul Prahova. Ea a fost ministră a Justiţiei, în Cabinetul Dăncilă în perioada 24 apirlie – 4 noiembrie 2019. Ea a fost exclusă din PSD, pe 12 noiembrie 2019, împreună cu Cosmin Guşă. „Am hotărât excluderea din PSD a celor care au votat pentru învestirea Guvernului Orban, o decizie pe care am discutat-o în Comitetul Executiv Naţional anterior”, a anunţat la acea vreme Viorica Dăncilă, care conducea formaţiunea.

Între 4 ianuarie şi 29 iunie 2017 a fost ministră pentru Afaceri Europene. Ea a fost deputată în legislaturile 2012-2016 şi 2016-2020.

Spynews
11 zile de bucurie și fericire pentru 5 zodii. Intră într-o perioadă de împlinire totală, până pe 25 iulie
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Capital.ro
Românii primesc BANII ÎNAPOI. Se acordă pe loc, garantat. Legea e de partea lor
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
Spynews
Betty, fiica lui Florin Salam, lămurește situația. Ce se întâmplă, de fapt, între ea și Cătălin Vișănescu. Ce spune despre legătura cu Iuly Neamțu / VIDEO
Spynews
Petre Ștefan și Blvck Matias, surprinși în aeroport! Cei doi trapperi, acoperiți de bagaje în drum spre Beach, Please
Evz.ro
O altă zi toridă în România. Temperaturi înfricoșătoare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Bombă la nunta lui Ianis Hagi! Gică Popescu a ajuns la Palatul Știrbey fără soția sa!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A murit actrița Shannen Doherty cunoscută drept Brenda din „Beverly Hills 90210”: Aceasta suferea de cancer
Capital.ro
Plățile cu cardul sunt în scădere. Supermarketurile, obligate să accepte doar numerar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, apariție de senzație la nunta lui Ianis Hagi
stirilekanald.ro
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
substantial.ro
Joe Biden anunță o revizuire independentă a măsurilor de securitate națională după tentativa de asasinare a lui Donald Trump
MediaFlux
Veste bună pentru șoferi. Notificările privind permisul vin prin SMS
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?